• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 30.1°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.7°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 31.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 29.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.6°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 28.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 27.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσβησαν τα φώτα στο Πλατύ Ημαθίας

 • A-
 • A+
Επείγον είναι να κινηθούν άμεσα δήμος και περιφέρεια προκειμένου να φωτιστεί ο οδικός κόμβος που υπάρχει στο σημείο ώστε να μη σκοτωθεί κόσμος, και να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα φωτάκια στην κορυφή του ψηλού φουγάρου, διότι στην περιοχή λειτουργεί ΤΕΑΣ (3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), μην έχουμε καμιά τραγωδία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

● Στα χέρια των υπουργών που υπόσχονται επενδύσεις και ανάπτυξη πέθανε και το εργοστάσιο-κόσμημα του νομού

● Τα υπέρογκα χρέη του ενοικιαστή προς τη ΔΕΗ έγιναν μη διαχειρίσιμα και ο ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας εκτέλεσε την εντολή διακοπής του ρεύματος

● Δακρυσμένοι υποδέχτηκαν την είδηση οι επί δεκαετίες εργαζόμενοι, στον αέρα οι τευτλοπαραγωγοί, παγωμένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου επίσης οφείλονται 85.000 ευρώ δημοτικά τέλη


Μαύρο σκοτάδι. Διότι, δυστυχώς κυριολεκτικά, έσβησε το τελευταίο φωτάκι που έδειχνε ότι υπήρχε κάποτε ένα από τα ιστορικότερα εργοστάσια της χώρας, το εμβληματικό εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Η καρδιά των ζαχαρουργείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποσυνδέθηκε από το ρεύμα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας έλαβε την εντολή από τη ΔΕΗ και το εργοστάσιο βυθίστηκε στο σκοτάδι. Πρόκειται για δραματική και ιστορική στιγμή για όσους εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την αξία του γεγονότος. Το εργοστάσιο Πλατέος έχει πια μόνο παρελθόν.

Ανθρωποι που εργάστηκαν δεκαετίες στο εργοστάσιο μας έστειλαν φωτογραφίες και μας μιλούσαν με δάκρυα. Μαύρες φωτογραφίες, διακρίνονται αχνά μόνο άσπρες στήλες, οι κολόνες της ΔΕΗ που κάποτε τροφοδοτούσαν με ρεύμα τις εγκαταστάσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαίωσε το γεγονός. Η ΔΕΗ δεν μας απάντησε για το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών. Μόνο υπολογισμοί μπορούν να γίνουν -πολλών χιλιάδων ευρώ- με δεδομένο ότι μόνο τα απλήρωτα επίσης δημοτικά τέλη για τον τελευταίο χρόνο υπολογίζονται σε περίπου 85.000 ευρώ.

Μια παγωμάρα, μια τρομακτική αμηχανία ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Παναγιώτη Γκυρίνη, όταν η «Εφ.Συν.» τον κάλεσε για να του ζητήσει ένα σχόλιο και να πει τι θα κάνει για να εισπράξει τα χρωστούμενα.

«Είναι πολλά τα λεφτά και θα τα διεκδικήσουμε» είπε, προσθέτοντας πως «γίνεται μια προσπάθεια, ξέρετε, να λειτουργήσει το εργοστάσιο… από ποιον να τα διεκδικήσουμε;...». Από τον ενοικιαστή του εργοστασίου, αντιτείναμε, «ναι, έγιναν κάποιες συσκέψεις αλλά δεν βγήκε τίποτα. Δυστυχώς δεν ελπίζω. Ο,τι είδα και άκουσα δεν με έχει ικανοποιήσει». Ηταν τουλάχιστον ειλικρινής ο δήμαρχος στην αμηχανία του. Διότι τόσες συσκέψεις με τους νεοδημοκράτες βουλευτές του νομού, τόσες συσκέψεις παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που είναι βουλευτής του νομού, τόσες άλλες συσκέψεις των ενδιαφερομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τόσα και τόσα λόγια, τόσες διαπραγματεύσεις, αλλά το εργοστάσιο-κόσμημα του νομού πέθανε κυριολεκτικά στα χέρια τους.

Αργός θάνατος

Και η διοίκηση της ΕΒΖ; Τι λέει η διοίκηση που συναίνεσε στην ενοικίαση των μονάδων (Πλατέος και Σερρών) για το γεγονός; Τι να πει, που είναι εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες: Ή θα πάει στη Δικαιοσύνη τον ενοικιαστή, αλλά με τον κίνδυνο οι τευτλοπαραγωγοί να μην πάρουν ούτε τη σωτήρια συνδεδεμένη ενίσχυση, ή θα κινηθεί νομικά «εκτελώντας» τους αγρότες. Δεν βγαίνεις εύκολα από το δίλημμα. Εδώ δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα απογραφή των «ασημικών» του εργοστασίου, διότι δεν συναινεί ο ενοικιαστής, διότι δεν τα βρήκαν, διότι…

Η… αποσύνδεση του εργοστασίου από το ρεύμα δεν θα ξαφνιάσει τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Ηδη από τον Ιούνιο γράφαμε (2.6.2020, «Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης») ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε καταθέσει εξώδικο στον ενοικιαστή (Χρήστο Καραθανάση, ιδιοκτήτη της εταιρείας Royal Sugar), ζητώντας, όπως τονίζαμε, «τήρηση των όρων του ενοικιαστηρίου κι ανάμεσα σε άλλα: α) να μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, νερό) στην ενοικιάστρια εταιρεία καθώς τα ποσά για τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι».

Υστατες κινήσεις

Πληροφορίες θέλουν πάντως στο Πλατύ να έχουν μεταφερθεί γεννήτριες ούτως ώστε την ημέρα να δουλεύουν τα συσκευαστήρια, στα οποία φυσικά συσκευάζεται ζάχαρη εισαγωγής. Μάλιστα επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν, παρά τα εξώδικα που η διοίκηση της ΕΒΖ ανταλλάσσει με τον κ. Καραθανάση, παρά το 1.700.000 που διεκδικεί από παλιά του χρέη στην εταιρεία, να του έχει νοικιάσει(!) και μηχανή συσκευασίας από το ξεχασμένο εργοστάσιο της ΕΒΖ στη Λάρισα…

Επείγον είναι τουλάχιστον να κινηθούν άμεσα δήμος και Περιφέρεια προκειμένου: α) να φωτιστεί ο οδικός κόμβος που υπάρχει στο σημείο ώστε να μη σκοτωθεί κόσμος, και β) να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα φωτάκια στην κορυφή του ψηλού φουγάρου διότι στην περιοχή λειτουργεί ΤΕΑΣ (3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), μην έχουμε καμιά τραγωδία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
Ακαρπη η συνάντηση κορυφής για το εργοστάσιο στο Πλατύ που παραμένει κλειστό Ο υπενοικιαστής των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ και Σέρρες Χρήστος Καραθανάσης, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα.
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη
Ελληνική ζάχαρη τέλος! Ούτε κόκκος της που θα έχει καλλιεργηθεί και παραχθεί στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει πλέον στα ελληνικά σουπερμάρκετ. Τα ψέματα με τις παραπλανητικές ετικέτες, τέλος κι αυτά!
Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ΕΒΖ
«Η  πολυδιαφημιζόμενη “λύση” για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης(ΕΒΖ) δεν υλοποιείται ενώ η διάτρητη συμφωνία μίσθωσης την καθιστά ευάλωτη σε πιθανή καταστρατήγησή της».
Στη Βουλή οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ΕΒΖ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ενδεικτικό του πολιτικού ήθους Μητσοτάκη, ότι απέκρυψε το θέμα της ΔΕΗ στη ΔΕΘ»
Για «εγκληματική στάση» κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην υπόθεση της ΔΕΗ που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.
«Ενδεικτικό του πολιτικού ήθους Μητσοτάκη, ότι απέκρυψε το θέμα της ΔΕΗ στη ΔΕΘ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑ.Ε.: Ληστεία κατά του λαού το ξεπούλημα της ΔΕΗ
Όπως σημειώνει η ΛΑ.Ε., η απώλεια του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο γίνεται σε μία εποχή μεγάλης ενεργειακής κρίσης και εκρηκτικής αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
ΛΑ.Ε.: Ληστεία κατά του λαού το ξεπούλημα της ΔΕΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έρευνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αν κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση για την ΑΜΚ της ΔΕΗ
Σαφείς αιχμές για σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης πίσω από την πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ αφήνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει...
Έρευνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αν κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση για την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας