• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.2°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 15.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  76%

Ανάμεσα στα 97 τραπεζικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για τα οποία συνεχίζεται η δίωξη, είναι και οι Μ. Σάλλας και Θ. Πανταλάκης, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά δανείων στα κόμματα χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκόνταψε η αμνήστευση για τα θαλασσοδάνεια

 • A-
 • A+
Με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, συνεχίζεται η ανάκριση για τα δάνεια που δόθηκαν «αέρα» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την περίοδο μέχρι το 2015 και ξεπερνούν σήμερα τα 450 εκατομμύρια με τους τόκους.

Μετά τα δυο βουλεύματα-κόλαφο για την αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών διατάξεων, με τις οποίες η κυβέρνηση μεθόδευσε την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, ήρθε τώρα ένα ακόμα δικαστικό βούλευμα να παροπλίσει τον αντισυνταγματικό νόμο. Το βούλευμα δημοσιεύτηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ του documento.gr. Σύμφωνα με αυτό, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με νέα σύνθεση δικαστών, δεν έκανε δεκτή την αίτηση της εισαγγελέως για παύση της δίωξης που έχει ασκηθεί σε τραπεζικά στελέχη επειδή οι ίδιες οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε έγκληση.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι «στην κρινόμενη περίπτωση η μη υποβολή δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας καθ’ υποκατάσταση της έγκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του νόμου 4637/2019 εκ μέρους των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής, Αττικής και Eurobank για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, ουδέν ουσιαστικής ή και δικονομικής φύσης κώλυμα εγείρει ως προς την κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης. Υπό την παραδοχή αυτή η υπό διερεύνηση ποινική δίωξη δεν άγεται σε οριστική παύση ένεκα έλλειψης έγκλησης ή και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας […] ως εκ τούτου θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου η υπό κρίση ποινική δίωξη να διερευνηθεί κατ’ ουσίαν».

Η «Εφ.Συν.» είχε γράψει από τον περασμένο Ιούλιο για την αντισυνταγματικότητα της αμνήστευσης των τραπεζικών στελεχών

Τα δυο προηγούμενα βουλεύματα που έκριναν αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις και ζητούν τη νομική τους θεραπεία δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» στις 25/7/2020 («Διπλό χαστούκι στην αμνήστευση των τραπεζιτών»). Υπενθυμίζουμε ότι αντισυνταγματική και μη εφαρμόσιμη κρίθηκε τόσο η αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας- στο άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα, δίνοντας δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης στα κατηγορούμενα για απιστία τραπεζικά στελέχη, όσο και η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου που έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών το νομικό πρόσχημα να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς δικαστικές έρευνες για αμφιλεγόμενες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος.

Το νέο βούλευμα αφορά υποθέσεις που διερεύνησε η ειδική επιτροπή που συστήθηκε ομόφωνα το 2016 για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων και οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία απολύτως έρευνα από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε είχε ξεκινήσει καμία δικαστική έρευνα.

Τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν «αέρα» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την περίοδο μέχρι το 2015 ξεπερνούν σήμερα τα 450 εκατομμύρια με τους τόκους. Η πρώτη προσπάθεια αμνήστευσης είχε γίνει με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά-Στουρνάρα το 2013, με αποτέλεσμα η υπόθεση των τραπεζικών στελεχών και το πόρισμα Καλούδη να τεθούν στο αρχείο. Το 2017 ανασύρθηκε με εντολή της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα με το πόρισμα της Βουλής η υπόθεση ανατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι και την ολοκλήρωσαν, ασκώντας διώξεις για κακουργηματική απιστία στα τραπεζικά στελέχη και ηθική αυτουργία στα στελέχη των κομμάτων το 2019.

Τώρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διατάσσει «περαιτέρω κύρια ανάκριση για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας», ενώ τα δυο προηγούμενα βουλεύματα έκριναν ότι:

α. η απιστία σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, χωρίς να απαιτείται η διερεύνηση της υποβολής έγκλησης και ότι κάθε άλλη πρόβλεψη είναι αντισυνταγματική ευνοϊκή διάκριση υπέρ των τραπεζών.

β. αντιβαίνει επίσης στην αρχή της ισότητας και η διάταξη της ΠΝΠ (13/4/2020) που εξαίρεσε ειδικά τις εγκλήσεις κατά τραπεζικών στελεχών από το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στις άλλες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις ώστε οι θιγόμενες πλευρές να δηλώσουν αν επιθυμούν να συνεχιστεί η ποινική δίωξη.

Ανάμεσα στα 97 τραπεζικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για τα οποία συνεχίζεται η δίωξη, είναι και οι Μ. Σάλλας και Θ. Πανταλάκης, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά δανείων στα κόμματα χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ οι σημερινές ηγεσίες όλων των τραπεζών έχουν συστηματικά αποφύγει να προχωρήσουν σε έγκληση, αποδεχόμενες το γραμμάτιο εξόφλησης που τους παρείχε μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ρεπορτάζ του documento.gr αναφέρονται οι δικαιολογίες και τα προσχήματα που διατύπωσαν οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να αποφύγουν την έγκληση, θυμίζοντας περισσότερο δικαιολογίες που προβάλλουν τα παιδιά του Γυμνασίου όταν κάνουν κοπάνα παρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ελέγχου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τράπεζες-ΜΜΕ: οι... αγάπες δεν κρύβονται, διαφημίζονται!
Ο νόμος για την υποχρέωση των ελληνικών τραπεζών να δημοσιεύουν αναλυτικά τα ποσά που δαπανούν για διαφήμιση σε ΜΜΕ μπορεί να άργησε επί χρόνια για προφανείς λόγους, ωστόσο η πρόσφατη ψήφισή του είναι ένα...
Τράπεζες-ΜΜΕ: οι... αγάπες δεν κρύβονται, διαφημίζονται!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ξαφνικός έρωτας με τον κ. Καλογρίτσα
Πώς οι μηχανισμοί προπαγάνδας και οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υιοθετούν τώρα ασμένως τους ισχυρισμούς ενός ανθρώπου που οι ίδιοι χαρακτήριζαν απατεώνα...
Ο ξαφνικός έρωτας με τον κ. Καλογρίτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις από την απόφαση Θάνου
Μέρος των ελληνικών ΜΜΕ σχολίασαν αρνητικά την απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου να διατάξει πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ αντίθετα έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το σύνολο των...
Αντιδράσεις από την απόφαση Θάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίτα πολλαπλών συμβολισμών
Οι αβρότητες του δικαστικού επιμελητή με την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ηχούν λίγο παράφωνα μετά την απόφαση που έκρινε νόμιμη την επέλαση funds στα σπίτια...
Πίτα πολλαπλών συμβολισμών
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η καλή μας μονταζιέρα
Σήμερα, η καλή εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη μιλάει για ομολογία Τσίπρα για την υποκλοπή, αναρωτιέται γιατί δεν είπε λέξη για το Pegasus και διατυπώνει τέλος με φρίκη το ερώτημα «γιατί εμπλέκει την πρόεδρο της...
Η καλή μας μονταζιέρα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;
Τι να σου κάνουν και τα στρατευμένα φιλοκυβερνητικά μέσα. Δεν τον προλαβαίνουν τον «υπεύθυνο». «Εν χορδαίς και οργάνω» υποδέχτηκαν τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ και τώρα αναγκάζονται να τον εξοβελίσουν ως τον...
Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας