Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι ο Γιούνκερ, αλλά η Αθήνα μάλλον δεν θα πιει νερό ούτε σήμερα. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» υποστήριξε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ φέρεται να σημειώνει σε εσωτερικό έγγραφο ότι βλέπει πια «το ποτήρι μισογεμάτο», ενώ πηγές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group της περασμένης Παρασκευής μιλούν για «σημαντικές προσεγγίσεις» μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο ενιαίος ΦΠΑ, η 13η σύνταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια.
Ωστόσο, η γερμανική πλευρά μάλλον δεν βλέπει… με τα ίδια γυαλιά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, προειδοποίησε το Σάββατο για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδος. Στο ίδιο μήκος κύματος χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Ανγκελα Μέρκελ πιέζεται πλέον έντονα από το εσωτερικό του κόμματός της προκειμένου να τα παρατήσει με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επικρίνουν πια ανοιχτά τη στάση που κρατά η Γερμανίδα καγκελάριος και υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ενισχύσει το ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere Della Serra» ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, αλλά όχι στο σημερινό Eurogroup. Ο Ολλανδός τόνισε ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία, σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup. Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για τη συμφωνία με την Αθήνα». Οι δηλώσεις των παραπάνω παραπέμπουν ξανά στο γνωστό «παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου», που απώτερο στόχο έχουν -όπως φαίνεται- το ροκάνισμα χρόνου και ρευστότητας μέχρι την τελική πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.
Οσον αφορά την ουσία, αυτή βρίσκεται κάπου αλλού, σίγουρα όχι στα συντηρητικά μυαλά των κυβερνώντων της Βορείου Ευρώπης. «Οι δυνάμεις που διαθέτει η Ευρώπη ζημιώνονται από την υπερβολική λιτότητα», τόνισε χθες ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στην παρέμβασή του για τα 65 χρόνια από τη «Διακήρυξη Σουμάν». «Για την επίτευξη μιας μεγαλύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης χρειάζεται αλλαγή πορείας, ώστε να μειωθούν οι εσωτερικές ανισότητες και να αναζωογονηθούν οι δυνάμεις που ζημιώθηκαν από την υπερβολική λιτότητα», είπε συμπληρώνοντας ότι «κάποιες φορές, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται στους πολίτες με μια φιλοσοφία η οποία μοιάζει να παραμελεί την έλλειψη εργασίας, τις ολοένα αυξανόμενες ανισότητες και την αναγκαία αλληλεγγύη».
