• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συγκοινωνίες με την αλήθεια των αριθμών

 • A-
 • A+
Τα ΚΤΕΛ διεκδικούν ήδη «καπέλο» για τα λεωφορεία που θα διαθέσουν στην Αθήνα, αφού τα εξαφάνισαν από την περιφέρεια μαζί με τους οδηγούς τους που τέθηκαν σε αναστολή! ● Οι αλχημείες με τους αριθμούς των λεωφορείων δεν μπορούν να καλύψουν το μείζον κενό, που είναι η έλλειψη οδηγών.

Με οδηγούς που... έχουν τεθεί σε αναστολή και άφαντα λεωφορεία θέλουν να καλύψουν προσωρινά τα περιφερειακά και διαδημοτικά δρομολόγια της Αττικής που παραχωρούν οι ΟΑΣΑ/ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ. Eτοιμες από καιρό οι διοικήσεις των αστικών ΚΤΕΛ της περιφέρειας, αφού πρώτα επιδοτήθηκαν με 745.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν συστήματα ενοποιημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία τους -μετά από πρόταση της ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο-, το τελευταίο διάστημα αραίωσαν τα δρομολόγια στις πόλεις τους και έθεσαν μεγάλη μερίδα οδηγών σε αναστολή.

Από αυτά τα λεωφορεία, που λείπουν ήδη από τα δρομολόγια της περιφέρειας, διαφήμισε ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει νωρίτερα 100 λεωφορεία στην Αττική - και θα τα πληρώσει με «καπέλο» (!).

Το αποκαλύπτει ο γ.γ. αστικών ΚΤΕΛ της ΠΟΑΣ και πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, Μιχάλης Σακελλαρίου, ο οποίος δήλωσε ετοιμότητα μερικών ωρών να βοηθήσει, «για όσο καιρό χρειαστεί», με αστικά λεωφορεία από διάφορα ΚΤΕΛ της περιφέρειας (από Λάρισα, Πάτρα κ.α.), «εφόσον βεβαίως καλυφθεί το κόστος αυτού του εγχειρήματος, που είναι προφανώς μεγαλύτερο από τις υπάρχουσες συμφωνίες λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος εκμετάλλευσης των γραμμών και των εξόδων μεταφοράς των λεωφορείων στην Αθήνα».

Ο Μ. Σακελλαρίου, δηλώνει… ετοιμότητα μερικών ωρών να βοηθήσει, εφόσον βεβαίως καλυφθεί το πρόσθετο κόστος!

Σε ετοιμότητα είναι ήδη 25 οδηγοί από την Πάτρα μαζί με 12 αρθρωτά 18μετρα από τα δρομολόγια των ΤΕΙ που κάθονται προσωρινά, άλλα 10 λεωφορεία από τη Λάρισα, ενώ «διαθεσιμότητα» για έκτακτο χαρτζιλίκι δηλώνουν και άλλα αστικά ΚΤΕΛ - δεν αποκλείεται να δούμε λεωφορεία ακόμη και από Κρήτη ή Κέρκυρα.

Οι απορίες για τη στάθμευσή τους, την τηλεματική, τη συντήρηση και τα logistics των οδηγών που δεν ξέρουν τα δρομολόγια, παραμένουν αναπάντητες.

Νούμερα

Σχετικά με το πόσα λεωφορεία κυκλοφορούν στην ευρύτερη Αθήνα, ακούσαμε... τέρατα. Αλλος είπε ότι παρέλαβε 850 λεωφορεία, άλλος ότι επισκευάστηκαν 200 και ο λειτουργικός στόλος αυξήθηκε σε 1.050 ή 1.100 μέσα στην καραντίνα. Στην πραγματικότητα όμως θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ακόμη και 1.350 λεωφορεία (μετά από μικροεπισκευές) και ώς 250 τρόλεϊ, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση και... οι αντίστοιχοι οδηγοί.

Ο,τι κι αν ακούτε για τους αριθμούς των λεωφορείων, με 2.200 ενεργούς οδηγούς βγαίνουν στους δρόμους έως 770-780 λεωφορεία και 150 τρόλεϊ (2,4 οδηγοί ανά όχημα για να βγουν δρομολόγια, ρεπό και άδειες) σε ρυθμούς Σεπτεμβρίου, ενώ συχνά τον χειμώνα καταγράφονται μέχρι και 250 βάρδιες χωρίς επάνδρωση για διάφορους λόγους.

Τον Αύγουστο με το «Θερινό ΙΙ» πρόγραμμα κυκλοφόρησαν λιγότερα από 600 και λίγο περισσότερα το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, με το «Θερινό Ι». Οι περίπου 500 οδηγοί που θα προσληφθούν στα τέλη της χρονιάς, θα βοηθήσουν για την κυκλοφορία άλλων 200 οχημάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λεωφορεία και τρόλεϊ υπάρχουν (τουλάχιστον 100 λειτουργικά τρόλεϊ και 300 «ετοιμοπόλεμα» λεωφορεία παραμένουν παρκαρισμένα) και ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε δεν θα προσθέσει κάτι στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Αλλά προφανώς προκρίνεται σχέδιο ώστε να μειωθεί το στοκ μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων από την αγορά και να προχωρήσουν μεταβιβάσεις επιδοτούμενων δρομολογίων σε ιδιώτες.

Οσο για τα 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία που θα νοικιάσουμε, στο ετήσιο κόστος των 10,1 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος των επιδοτήσεων στα ΚΤΕΛ (περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως), που δεν ανακοινώθηκε ακόμη, αλλά έχει προϋπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ψηφιστεί από τη Βουλή. Η πρώτη δόση εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Με τα συνολικά 140 εκατ. ευρώ που θα μας κοστίσει το «επιτελικό» σχέδιο των μεταχειρισμένων στην τετραετία, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τουλάχιστον 600 καινούργια πετρελαιοκίνητα λεωφορεία ή 300 καινούργια πετρελαιοκίνητα και 110 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία.

Μαγικό;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα επέλαση ιδιωτών στις μεταφορές
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα σε λίγες μέρες εμφάνισε δύο νομοσχέδια για τις Δημόσιες Υπεραστικές-Αστικές Μεταφορές Επιβατών και την Αναδιοργάνωση ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ.
Νέα επέλαση ιδιωτών στις μεταφορές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητα τα... καινούργια λεωφορεία
Ο Γ. Πατούλης ανακαλεί τη δέσμευση της Ρ. Δούρου για πλήρη χρηματοδότηση του αιτήματος για 29,96 εκ. ευρώ. Αδιαφορία από το υπουργείο Μεταφορών.
Ανεπιθύμητα τα... καινούργια λεωφορεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία και στάσεις εργασίας την Πέμπτη στις αστικές συγκοινωνίες
Από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα το χειρόφρενο σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, ενώ 24ωρη θα είναι η αποχή των εργαζομένων σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΚΤΕΛ.
Απεργία και στάσεις εργασίας την Πέμπτη στις αστικές συγκοινωνίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισιτήριο και στα... μωρά
Και «καπέλο» ώς 80% για «on board» πώληση εισιτηρίων. Καταργείται για λόγους ασφαλείας και η δωρεάν μεταφορά παιδιών έως 6 ετών που δεν καταλαμβάνουν ξεχωριστό κάθισμα στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Εισιτήριο και στα... μωρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέχει πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς
Εκτεταμένους ελέγχους διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Βρέχει πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας