• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 5.1°C
  5 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 9.3°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 11.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτεθειμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει παραχωρήσει πολύ μεγάλα δάνεια δεκάδων δισ., ενώ στο χαρτοφυλάκιό του έχει δεκάδες δισ. τουρκικών ομολόγων ● Το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 154 δισ. ευρώ ● Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες, με 82,8 δισ., ένα στοιχείο που εξηγεί και τη στάση της Μαδρίτης απέναντι στην Αγκυρα, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Ιταλία.

Είναι πλέον προεξοφλημένο πως το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 1 και 2 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι μια σειρά επιλογών για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που παρουσίασε προφορικά ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, στους υπουργούς Εξωτερικών των «27» στα τέλη Αυγούστου. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, μια πολιτική που η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος είχαν πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν.

Την πολιτική αυτή την προωθεί κυρίως το Βερολίνο, σε αγαστή συμφωνία με σημαντικές χώρες της Ενωσης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και έχει διαμορφωθεί μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία μέσα στους «27» που δεν θέλει ούτε να ακούσει τη λέξη κυρώσεις όσον αφορά την Τουρκία.

Ακόμη και η Βουλγαρία, χώρα με την οποία έχουμε μηδενικά προβλήματα, παρέχει εδώ και χρόνια σαφή στήριξη στον πρόεδρο Ερντογάν, χωρίς να κρατάει ούτε τις ισορροπίες ούτε τα προσχήματα. Μοναδικές χώρες που θέτουν το ζήτημα των κυρώσεων είναι η Κύπρος, η Ελλάδα (όχι ιδιαίτερα θερμά), η Γαλλία και η Αυστρία. Πέραν των τεσσάρων, επικρατεί ξηρασία.

Στην εξίσωση του κατευνασμού, υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι για κάθε χώρα. Η Γερμανία αξιολογεί πολύ ψηλά το όπλο του μεταναστευτικού που διαθέτει ο Ερντογάν και βάζει εκβιαστικά στο τραπέζι όποτε θέλει να πιέσει την Ευρώπη, ψηλά είναι και οι εμπορικές σχέσεις, κανείς δεν αδιαφορεί για μια αγορά 85 εκατομμυρίων κατοίκων, ψηλά είναι και ο παράγοντας των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, καθώς φτάνουν τα τρία εκατομμύρια και στην πλειονότητά τους στηρίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι μετανάστες έχουν επίσης σημαντική παρουσία στα τοπικά Κοινοβούλια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Χρηματοπιστωτικός κίνδυνος

Ενας παράγοντας που αφορά πολλές χώρες είναι και η αλληλεπίδραση που έχουν η τουρκική οικονομία και ιδίως οι τουρκικές τράπεζες με τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα. Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα φοβάται πως μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μπορεί να συμπαρασύρει στο χάος πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες, έναν κίνδυνο που επισήμανε πρόσφατα και η συντηρητική εφημερίδα Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα σημείωσε σε άρθρο της πως «ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους», καθώς «όταν οι Ευρωπαίοι συζητούν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα πρέπει να σκέφτονται τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμπλέκονται πολύ βαθιά στην τουρκική οικονομία, έχουν παραχωρήσει πολύ μεγάλα δάνεια δεκάδων δισ. και είναι εκτεθειμένες και σε δεκάδες δισ. τουρκικών ομολόγων. Συνολικά, οι ξένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία με ένα ποσό περί τα 154 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες, με 82,8 δισ, ένα στοιχείο που εξηγεί και τη στάση της Μαδρίτης απέναντι στην Αγκυρα.

Η ισπανική τράπεζα BBVA είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Τουρκία, με 17 εκατομμύρια πελάτες και 920 υποκαταστήματα. Στην Τουρκία δραστηριοποιείται έντονα και η ισπανική ασφαλιστική εταιρεία MAPFREE, με στοκ επενδύσεων 13 δισ.

Ειδικά για την Ισπανία, δεν περνάει απαρατήρητη η στενή συνεργασία της αμυντικής της βιομηχανίας με την τουρκική. Η κρατική ισπανική εταιρεία NAVANTIA έχει πουλήσει στην Αγκυρα φρεγάτες και ελικοπτεροφόρο πλοίο, ενώ Ισπανοί στρατιωτικοί χειρίζονται συστοιχίες «Πάτριοτ» στη βάση του Ιντσιρλίκ. Η Τουρκία ήταν ένας από τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες ισπανικών όπλων στον κόσμο το 2019, με αγορές όπως μεταγωγικά αεροσκάφη και συμβόλαια ναυπήγησης πολεμικών σκαφών.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Ιταλία, ενώ μια σειρά από χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, λόγω και του αντι-ρωσικού συνδρόμου, καθώς φοβάται πως μια αποξένωση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα την οδηγήσει στην αγκαλιά της Μόσχας. Για τους Ανατολικοευρωπαίους εταίρους, προτεραιότητα είναι η ρωσική αρκούδα και όχι τα τεκταινόμενα στη μακρινή τους Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με αυτή την ευρωπαϊκή απροθυμία να υπάρχει ένα μαστίγιο στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα (καθώς επίκεινται η συζήτηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και η νέα συμφωνία για το προσφυγικό), δεν φαίνεται να υπάρχει και ένα ελκυστικό καρότο, προκειμένου να συναινέσει η Τουρκία σε κάποιες κοινά αποδεκτές λύσεις.

Οσο αυτή η αντίφαση συνεχίσει να υπάρχει, η Αγκυρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όπλο του εκφοβισμού απέναντι στην Ευρώπη, άλλοτε με τον μπαμπούλα του προσφυγικού και άλλοτε με την προβολή στρατιωτικής ισχύος στη Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι θα προσεύχονται να μην καταρρεύσει η τουρκική οικονομία και βυθιστεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε μια νέα κρίση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δώστε λεφτά ή ανοίγω τις πόρτες»
Με όπλο τις προσφυγικές ροές, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα, αν δεν λάβει οικονομική βοήθεια και, κυρίως, αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιό του για δημιουργία «ζώνης...
«Δώστε λεφτά ή ανοίγω τις πόρτες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει
Η Ε.Ε. για πρώτη φορά εγκατέλειψε τις ανακοινώσεις-ευχολόγια και στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε κυρώσεις. O υπουργός Ενέργειας...
Η Ευρώπη απειλεί, η Αγκυρα συνεχίζει
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
Η συνεχιζόμενη εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν και η προκλητικότητα στο Αιγαίο ανάγκασαν την Ουάσινγκτον να της απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση χωρίς καν να το γνωρίζει η Αθήνα, ενώ βαρύ είναι το...
Φρένο ΗΠΑ στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με δημοψήφισμα «εκβιάζει» την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν
Τελεσίγραφο μέχρι το τέλος του έτους δίνει ο Τούρκος πρόεδρος και επιτίθεται άγρια στον Μάρτιν Σουλτς, στον απόηχο της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή...
Με δημοψήφισμα «εκβιάζει» την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Ερντογάν για Ε.Ε., θέλει, λέει, απευθείας διάλογο με την Ελλάδα
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του προς την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ενώ της καταλόγισε μυωπική στρατηγική.
Αιχμές Ερντογάν για Ε.Ε., θέλει, λέει, απευθείας διάλογο με την Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»
Ο Ζιλ Κεπέλ είναι διαπρεπής μελετητής και βαθύς γνώστης του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, με πλούσιο συγγραφικό έργο και πυκνή αρθρογραφία, από τους...
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας