• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αναρμόδια» για αδιαφάνεια η Εθνική Αρχή Διαφάνειας!

 • A-
 • A+
Μια σοβαρότατη καταγγελία φέρνει στη δημοσιότητα ο οργανισμός Vouliwatch για τον τρόπο (μη) λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να απορροφήσει τις αρμοδιότητες όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, όμως σήμερα... νίπτει τας χείρας της για το μέγα σκάνδαλο της διανομής χρημάτων στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Aλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία φαίνεται να ισχύει στο επιτελικό κράτος της κανονικότητας. Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ίδρυσε ο Κ. Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών δηλώνει αναρμόδια να διαχειριστεί την προσφυγή του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch για μία από τις πλέον καραμπινάτες υποθέσεις αδιαφάνειας που χαρακτηρίζουν τον βίο της σημερινής κυβέρνησης.

Οπως είναι γνωστό, μόνη η Ν.Δ. ψήφισε και διόρισε τον αρεστό επικεφαλής της νέας αυτής αρχής, καταργώντας τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, με ταυτόχρονη συνένωση, συρρίκνωση και υποβάθμιση όλων των επίσημων έως τότε ελεγκτικών μηχανισμών και με πρόσχημα την καλύτερη λειτουργία τους (!), την πάταξη της αδιαφάνειας και της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημοσίου. Σήμερα όμως έρχεται η ίδια αυτή Αρχή να καταστήσει τον εαυτό της αναρμόδιο για μια υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα, με αποτέλεσμα να δώσει ο υπουργός εκ των υστέρων μόνο τη λίστα με τα ΜΜΕ και τα ποσά που πήραν.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Vouliwatch, που παρατηρεί και παρεμβαίνει ως πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας κ.λπ., κατέθεσε προσφυγή ζητώντας πλήρη στοιχεία για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι», με ποια κριτήρια δόθηκαν, αλλά και τη σύμβαση που έγινε με την Initiative Media που επέλεξε η κυβέρνηση. Μία μερική απάντηση δόθηκε από το Υπ.Οικ., αλλά καμία απάντηση δεν δόθηκε από τη γραμματεία «ενημέρωσης» του Στ. Πέτσα (https://vouliwatch.gr/actions/article/den-menoyme-spiti-apantisi-ead).

Για τον λόγο αυτό: «Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και, στις 29 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».

Την 1/9/2020 ήρθε τελικά η έγγραφη απάντηση της ΕΑΔ με την οποία δηλώνει αναρμόδια, επικαλούμενη μάλιστα τον Νόμο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρόφηση όλων των αρμοδιοτήτων του μη αρεστού στην κυβέρνηση θεσμού του ΓΕΔΔ. Νομοθετημένη αποστολή της ΕΑΔ είναι να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά η υπόθεση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

Η δικαιολογία για την απόρριψη της προσφυγής και την αναρμοδιότητα είναι ότι ο νόμος «δεν περιέχει ρητά την πρόβλεψη του προγενέστερου άρθρου που προέβλεπε τη δυνατότητα μιας τέτοιας προσφυγής ενώπιον του ΓΕΔΔ». Επειδή λοιπόν δεν το λέει ρητά ο νόμος και παρά το γεγονός ότι πλέον όλες οι αρμοδιότητες ασκούνται από τον διοικητή της, Αγγ. Μπίνη, η Αρχή Διαφάνειας αρνείται να εξετάσει παρόμοια προσφυγή/καταγγελία φορέα ή πολίτη για κακοδιαχείριση, απόκρυψη δημόσιων εγγράφων κ.λπ. Προσπαθώντας δε να κάνει το μαύρο άσπρο, η απάντηση της ΕΑΔ αναφέρει ότι για άλλες αρμοδιότητες υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο, όπως π.χ. το δικαίωμα να ζητά η Αρχή παράσταση πολιτικής αγωγής!

Οπως σημειώνει το Vouliwatch: «Θυμίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απορρόφησε με τον περίφημο νόμο για το Επιτελικό Κράτος τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μια αρχή που καταργήθηκε με τον νέο νόμο. Ο ΓΕΔΔ ήταν αρμόδιος να εξετάζει προσφυγές πολιτών κατά της Διοίκησης στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, το οποίο και ασκήσαμε ζητώντας τα παραπάνω στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”.

Και ρωτάμε: αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο ΣτΕ με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων;».

Στην ανάρτηση, όπου αναφέρουν ότι θα καταθέσουν νέα προσφυγή, παραθέτουν όλα τα νομικά τους επιχειρήματα, αν και θα αρκούσαν τα επιχειρήματα της απλής λογικής. Ενδεικτικά: στον νέο αυτό νόμο αναφέρεται ρητά ότι «Το σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων των φορέων και των οργάνων της παραγράφου 4 (σ.σ. εδώ περιλαμβάνεται και ο πρώην ΓΕΔΔ) του παρόντος, όπως προβλέπονται στις οικείες διατάξεις περί συστάσεως αυτών ή σε κάθε άλλη κείμενη διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, ασκούνται στο εξής από την Αρχή και τα όργανα αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εκτός εάν άλλως ορίζεται ειδικώς».

Και ακόμα: «Καθίσταται σαφές ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των καταργηθεισών υπηρεσιών ασκούνται πλέον από τον καθολικό τους διάδοχο, την Ε.Α.Δ. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων απαριθμούνται ρητά στον ν. 4622/2019. Αλλωστε, οι αρμοδιότητες της Αρχής απαριθμούνται ενδεικτικά, όπως ρητά προκύπτει από τη διατύπωση του αρ. 83 και την αιτιολογική έκθεση [...]».

Τι από όλα αυτά άραγε δεν κατάλαβε η διορισμένη διοίκηση της ΕΑΔ;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η προσχηματική κατάργηση Αρχών έγινε για να εκδιωχθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι
Η Μαρία Παπασπύρου δίνει τις δικές της απαντήσεις για τον καταξιωμένο θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποφάσισε να καταργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η προσχηματική κατάργηση Αρχών έγινε για να εκδιωχθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι
ΒΟΥΛΗ
Αθωώνει τον εαυτό της η Ν.Δ.
Ολα εντάξει με τη μοιρασιά των χρημάτων της λίστας Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής ● Βάσιμες ενδείξεις ποινικών ευθυνών επισημαίνει το πόρισμα του...
Αθωώνει τον εαυτό της η Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα με τους προέδρους ΕΙΗΕΑ - ΕΣΗΕΑ στην εξεταστική για τις λίστες Πέτσα
Με το αίτημα της εξέτασης των αρμόδιων υπουργών να παραμένει ανοικτό για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, με πρώτους μάρτυρες τους προέδρους ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ.
Πρεμιέρα με τους προέδρους ΕΙΗΕΑ - ΕΣΗΕΑ στην εξεταστική για τις λίστες Πέτσα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η Ν.Δ. «ερμηνεύει» Τσακαλώτο
Έτοιμη –ως συνήθως– ήταν η κυβερνητική παράταξη και τα φερέφωνά της να πιαστούν, λόγω έλλειψης ουσιαστικών επιχειρημάτων, από τα μαλλιά του λαϊκίστικου ψευτοπατριωτισμού.
Η Ν.Δ. «ερμηνεύει» Τσακαλώτο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στέλεχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο «πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Η πολυδιαφημισμένη Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) αποτέλεσε μια απ' τις πρώτες παρεμβάσεις του επιτελικού κράτους, με το σκεπτικό ότι χρειάζεται μια Ανεξάρτητη Αρχή για να ελέγχει τις καταγγελίες παραβάσεων,...
Στέλεχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο «πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος δημόσιος έλεγχος;
Εκ των υστέρων ασυμβίβαστα για τα μέλη των «Ανεξάρτητων» Αρχών, υπαγωγή όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους υπό τον -πρώην μεταβατικό και νυν μόνιμο πλέον- διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,...
Ποιος δημόσιος έλεγχος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας