Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα παράδοξα του Νοσοκομείου Αγρινίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παράδοξα του Νοσοκομείου Αγρινίου

  • A-
  • A+
Νοείται νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 χωρίς μοριακούς αναλυτές για διαγνωστικά τεστ; Κι όμως, αυτό προκύπτει από την πολύμηνη περιπέτεια της δωρεάς της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που μένει στα αζήτητα και έχει αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης ιατρικών στελεχών.

Είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος πανδημίας, να μην έχει ανάγκη ή να θεωρεί περιττούς τους μοριακούς αναλυτές; Κι όμως, αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν κάποια στελέχη του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου που καλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα δημόσιων αλληλοδιαψεύσεων και μετάθεσης ευθυνών, και μάλιστα δημόσια, μέσα από επιστολές και παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ (AgrinioTimes.gr, AntennaStar.gr, Antenna Star 103,5 fm). Το χρονικό αυτής της απίστευτης και απαράδεκτης διελκυστίνδας έχει ως εξής:

Στις 23 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την αγορά μοριακού αναλυτή ανίχνευσης SARS COVID 2 και ενός σημαντικού αριθμού τεστ για το Νοσοκομείο Αγρινίου, προκειμένου να μειώσει την ταλαιπωρία και την αναμονή των πολιτών που χαρακτηρίζονταν ως ύποπτα κρούσματα.

Στόχος ήταν να ανακουφιστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Πατρών που είχε οριστεί τότε ως νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Το συνολικό κόστος του προϋπολογισμού της εγκατάστασης μοριακών αναλυτών στο Νοσοκομείο Αγρινίου ήταν περίπου 150 χιλιάδες ευρώ. Για τον λόγο αυτό, σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ, η Περιφέρεια ζήτησε και έλαβε στις 23/3 την κατεπείγουσα έκδοση των τεχνικών δελτίων από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, η δωρεά της Περιφέρειας στο Νοσοκομείο Αγρινίου αλλάζει αντικείμενο και ο μοριακός αναλυτής αντικαθίσταται από δυο κλίνες ΜΕΘ. Σε Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 27/3 ο περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης ανακοινώνει τη στήριξη των νοσοκομείων της περιφέρειας με το ποσόν των 554.000 ευρώ για την ενίσχυση με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα στο ίδιο δελτίο, η Περιφέρεια δηλώνει ότι «έχει ήδη κάνει την προεργασία και είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε χρηματοδότηση νέων διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ του κορονοϊού, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή των ειδικών».

Μέσα στο καλοκαίρι, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αγρινίου, λίγες βδομάδες πριν αυτό χαρακτηριστεί νοσοκομείο αναφοράς, αποφασίζει τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μοριακού αναλυτή, καθώς και των αντίστοιχων τεστ συνολικού κόστους 450 χιλιάδων ευρώ, αγνοώντας πλήρως την πολύ χαμηλότερου κόστους προσφορά της Περιφέρειας και καθ’ υπέρβαση του ετήσιου προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Για τα χρήματα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου ζητάει την έγκριση της 6ης ΥΠΕ, την οποία ακόμα δεν έχει πάρει.

Το δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου 2020, το Νοσοκομείο Αγρινίου ορίζεται τελικά ως νοσοκομείο αναφοράς στη Δυτική Ελλάδα για τον Covid-19. Οι επτά ειδικευμένοι γιατροί της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, όμως, αντιδρούν με δημόσια επιστολή τους υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο, αφού το διακρίνουν μία σειρά από ελλείψεις. Μεταξύ αυτών των ελλείψεων αναφέρεται και η απουσία μοριακού αναλυτή. Και πάλι αγνοείται η προσφορά της Περιφέρειας για μοριακούς αναλυτές.

Στις 20 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων του νομού, με επιστολή του διακηρύσσει ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως νοσοκομείου αναφοράς και στις 15 Σεπτεμβρίου οργανώνεται από την Ενωση συνέντευξη ενημέρωσης των φορέων και των μέσων ενημέρωσης του Αγρινίου για να καταδειχθεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Εκεί, έπειτα από ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Τηλιγάδας (Antenna Star και AgrinioTimes), έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Μπακόπουλο ότι η προσφορά της Περιφέρειας «απορρίφθηκε ως ακατάλληλη, όπως γνωμοδότησε η Διευθύντρια του Μικροβιολογικού και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Ελένη Σούκη».

Δύο μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού με επιστολή της στα παραπάνω μέσα ενημέρωσης διαψεύδει τον πρόεδρο της Ενωσης των νοσοκομειακών ιατρών, αναφέροντας ότι η ίδια δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή ούτε ρωτήθηκε, ούτε ζητήθηκε ποτέ η άποψή της από κανέναν για την αποδοχή της δωρεάς, αλλά και για την καταλληλότητα του εν λόγω αναλυτή.

Τελευταία πράξη της διελκυστίνδας; Την περασμένη Παρασκευή 18/9 πρόεδρος της Ενωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού κ. Μπακόπουλος επανήλθε με επιστολή του στα ίδια μέσα με την οποία διαψεύδει την κ. Σούκη, επικαλούμενος μαρτυρίες συναδέλφων.

Το χρονικό αποδεικνύει με ηχηρό τρόπο ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει» στο Νοσοκομείο Αγρινίου, στο οποίο το τελευταίο 6μηνο έχουν νοσηλευτεί 550 ύποπτα κρούσματα, ενώ πολλαπλάσια είναι τα τεστ που απαιτήθηκαν για προγραμματισμένα χειρουργεία ή για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα.

Στο Αγρίνιο, λοιπόν, η απόκτηση μοριακού αναλυτή, απολύτως αυτονόητη για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου αναφοράς Covid-19, έχει μετατραπεί σε εργαλείο επικίνδυνης νοσοκομειακής αδράνειας και αδιαφορίας για έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας. Με αποτέλεσμα, φυσικά, και μεγάλη σπατάλη χρήματος και χρόνου, καθώς δεκάδες δείγματα ύποπτων κρουσμάτων «ταξιδεύουν» καθημερινά στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Γιατί; Επειδή το Nοσοκομείο Αγρινίου «δεν μπορεί». Η μήπως «δεν θέλει»;

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ευθύνες ανεύθυνων
Κουβέντα για τις κυβερνητικές άστοχες επιλογές, για τους συμβιβασμούς, τους εκβιασμούς των ισχυρών για το «μπάτε σκύλοι αλέστε» του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ευθύνες ανεύθυνων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για καρδιοχειρουργική κλινική και ΜΕΘ του Παίδων «Αγία Σοφία»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, με θέμα τη σοβαρή δυσλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής και της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.
Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για καρδιοχειρουργική κλινική και ΜΕΘ του Παίδων «Αγία Σοφία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός - Μοίρασε μάσκες και υποσχέσεις
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσπάθειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης υγείας που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι το Γενικό Νοσοκομείο «Η...
Στο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός - Μοίρασε μάσκες και υποσχέσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για αξιοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας
Σχέδιο για την αξιοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής.
Προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για αξιοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων για θωράκιση του ΕΣΥ και των συγκοινωνιών
Την άμεση λήψη μέτρων ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
ΚΚΕ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων για θωράκιση του ΕΣΥ και των συγκοινωνιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρεκόρ κρουσμάτων
«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ, να ενισχύσει τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες και να...
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας