Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με κόλπα «διώχνουν» τον... μπελά Τουλουπάκη

Κώστας Τσιάρας, Ελένη Τουλουπάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με κόλπα «διώχνουν» τον... μπελά Τουλουπάκη

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με την Οικονομική Εισαγγελία σύμφωνα με εισήγηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής ● Στο τιμόνι θα είναι ο Χ. Μπαρδάκης

Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι η σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης με βάση την οποία θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα αδρανοποίησης με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ηδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -που με πανηγυρικούς τόνους υποδέχτηκε μεγάλο μέρος του διαδικτύου- η Διαρκής Επιστημονική Επιτροπή που σύστησε ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης με σκοπό την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής των νέων Ποινικών Κωδίκων εισηγήθηκε ομόφωνα (!) τη συγχώνευση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με την Οικονομική Εισαγγελία.

Θυμίζουμε ότι αν και διακαώς επιθυμούσε τη θέση αυτή ο Π. Αθανασίου -που πρόσφατα κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ως μάρτυρας κατηγορίας και της Ελ. Τουλουπάκη- τελικά επελέγη και μάλιστα ομόφωνα ως οικονομικός εισαγγελέας ο Χ. Μπαρδάκης. Απομένει λοιπόν και η τελευταία πράξη για να στεφθεί επιτέλους με επιτυχία η λυσσαλέα προσπάθεια να αλλάξει χέρια κατά κύριο λόγο η δικογραφία της Novartis όπως και δεκάδες άλλες δικογραφίες που αφορούσαν μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Για τη συγκεκριμένη συγχώνευση υπήρξαν πολλές σκέψεις και στο παρελθόν που φυσικά δεν είχαν να κάνουν με τα πρόσωπα αλλά με τις προσπάθειες καλύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων δημόσιου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση όμως ο σχετικός προβληματισμός δεν είχε φτάσει σε τελικά συμπεράσματα και πάντως δεν αφορούσε τις ζοφερές και αθέμιτες πρακτικές σπίλωσης εισαγγελέων που βρέθηκαν με τις καυτές δικογραφίες στα χέρια και δεν τις έβαλαν ούτε στο αρχείο ούτε σε κάποια συρτάρια.

Συμπτωματικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. -που συναγωνίστηκε τη Ν.Δ. στον «αγώνα» εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς με τη θεωρία της σκευωρίας- εγκάλεσε αυστηρά τον υπουργό Δικαιοσύνης διότι δεν έχει ακόμα υποβάλει αίτημα προς το Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε αργία η Ελένη Τουλουπάκη έως ότου δικαστεί μεταξύ άλλων και για το αδίκημα κατάχρησης εξουσίας.

Η υιοθέτηση από τον Αρειο Πάγο του ενός από τα δύο απολύτως αντίθετα πορίσματα ομοιόβαθμων δικαστικών έγινε μετά την ανάλογη απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης για συγχώνευση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με δεύτερη ανακοίνωση επιμένει προτρέχοντας ότι θα απομακρυνθεί η εισαγγελέας «Σήμερα ο κ. υπουργός ανακοίνωσε την ενοποίηση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με το Οικονομικό Εγκλημα, προαναγγέλλοντας την απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη θέση της κ. Τουλουπάκη.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν αναιρεί όμως την υποχρέωση του υπουργού με βάση το άρθρο 57 του Νόμου περί Οργανισμού των Δικαστηρίων, να θέσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα της θέσης της σε αργία. Ιδιαίτερα μετά την αποστολή από τη Βουλή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των σοβαρών στοιχείων που προκύψουν για εμπλοκή της σε σοβαρά αδικήματα».

Υποδείξεις

Φαίνεται όμως ότι ο Κ. Τσιάρας, ακόμα κι αν είναι βέβαιο ότι δεν περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, δύσκολα θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη κίνηση ειδικά αν δεν ήταν βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα έκανε δεκτό το αίτημά του ταυτιζόμενο με τις υποδείξεις βουλευτών των δύο κομμάτων.

Η νομολογία που επικαλούνται όλοι και η οποία σχεδόν δεν απασχόλησε το καταδικαστικό πόρισμα Ζαχαρή είναι αναλυτικά εκτεθειμένη στο πολυσέλιδο πόρισμα του άλλου αντεισαγγελέα Δ. Σοφουλάκη που μελέτησε το ίδιο θέμα και έκρινε ότι δεν προέκυπταν ενδείξεις ενοχής ούτε για την Ελ. Τουλουπάκη ούτε και για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς. Μάλιστα την υπόθεση των επίκουρων την έθεσαν στο αρχείο και τα δύο πορίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, «με το άρθρο 239 του νέου Π.Κ. (αλλά και του προϋπάρχοντος) η κατάχρηση εξουσίας τελείται πλέον με τρεις τρόπους: την εκβίαση για κατάθεση, την εν γνώσει έκθεση σε δίωξη ή τιμωρία αθώου και την παράλειψη δίωξης υπαιτίου».

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, ακόμα κι αν δεν έχει γνώση νομικών, ποια βασιμότητα πλην των καταγγελιών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και των συνοδοιπόρων τους μπορεί να έχει η κατηγορία για εκβίαση κατάθεσης ή για εν γνώσει έκθεση σε δίωξη αθώου ή κυρίως η παράλειψη δίωξης υπαιτίου. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρεί προφανώς εκ προοιμίου αθώο τον Αν. Λοβέρδο ακόμα κι αν δεν έχει ξεκινήσει καν η κύρια ανάκριση ούτε έχει εκδικαστεί η υπόθεση. Πώς θα θεωρηθεί εκ προοιμίου αθώος; Επιπλέον γιατί άλλες υποθέσεις πολιτικών τις έβαλε στο αρχείο;

Οι βασικοί μάρτυρες που εξετάστηκαν από τους δύο επίκουρους εισαγγελείς που κρίθηκαν αθώοι ουδέποτε μέχρι τη στιγμή που κλήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν ισχυρίστηκαν ότι εκβιάστηκαν. Πώς ακριβώς τους εκβίασε άραγε η Ελ. Τουλουπάκη που απλά υπέγραφε τις καταθέσεις; Οσο για την παράλειψη δίωξης υπαιτίου, που μπορεί να αποτελεί κατά παράδοση τη βασική αιτία δίωξης εισαγγελέα, μάλλον δεν απασχολεί τους διώκτες της Ελ. Τουλουπάκη. Εξάλλου άλλοι είναι εκείνοι που έβαζαν δικογραφίες και καραμπινάτες ενοχές στα συρτάρια τους και σήμερα κραδαίνουν τον ζυγό της Θέμιδος.

Επί Δεξιάς λόγω πορίσματος των οικονομικών εισαγγελέων για τη Siemens αποφασίστηκε διά της πλαγίας οδού η ίδρυση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς (Ελ. Ράικου) ώστε να αλλάξει χέρια η δικογραφία. Σήμερα και πάλι επί Δεξιάς (και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) θα γίνει το ακριβώς αντίθετο. Ακόμα κι αν είναι ορθή η συνένωση, δύσκολα πείθεται κανείς σε αυτή τη συγκυρία για την έλλειψη σκοπιμότητας.

Ο πόλεμος κατά της Ελ. Τουλουπάκη (2017-2020)

■ Ανοίκειες επιθέσεις για τις καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

■ Περιφρόνηση της δικαστικής συνδρομής με το FBI.

■ Δεκάδες δημοσιεύματα με άθλιες προσωπικές αναφορές ακόμα και για την υγεία της.

■ Μάζεμα (ελάχιστων) υπογραφών για την εκδίωξή της.

■ Μηνύσεις πολιτικών πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

■ Εκ των υστέρων κατηγορίες συναδέλφων της.

■ Προσπάθεια να κληθεί στη Βουλή ως ύποπτη.

■ Επιλογή αποκλειστικά του πορίσματος Ζαχαρή που στρέφεται εναντίον της.

■ Ληστεία στο υποτιθέμενο υπό φύλαξη σπίτι της και αφαίρεση κάθε στοιχείου της προσωπικής της ζωής και των φακέλων της.

■ Υποβάθμιση της διάρρηξης από τον υπουργό ΠροΠο.

■ Εσπευσμένη συνένωση των Εισαγγελιών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος δικάζει σ’ αυτόν τον τόπο;
Μερικές από τις ερωτήσεις που έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος προς τον Κ. Φρουζή είναι πιο αποκαλυπτικές και από τις ίδιες τις απαντήσεις που έδωσε ο ισχυρός...
Ποιος δικάζει σ’ αυτόν τον τόπο;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
Ολα δείχνουν ότι οι Λ. Σοφουλάκης και Ε. Ζαχαρής κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διερεύνηση του σκανδάλου...
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
Το σίριαλ της προανακριτικής συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση και πηγαινέλα στον Αρειο Πάγο, αυτή τη φορά από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Βελόπουλου.
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
ΒΟΥΛΗ
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
Σήμερα η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνητικών βουλευτών στην αδιανόητη πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μετατραπεί με το «έτσι θέλω» σε... ύποπτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
Πανηγύριζαν χθες το μεσημέρι τα κανάλια και τα σάιτ μετά τις διαρροές για το «έγγραφο-βόμβα» που κατέθεσε ο μάρτυρας της προανακριτικής, εισαγγελέας Ι. Αγγελής.
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας