• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κλίμα έντονων διαφωνιών ουσίας οι εκλογές στην ΕΔΕ

 • A-
 • A+
Η σκόπιμη παραίτηση μελών του προεδρείου, η άρνηση των υπολοίπων μελών να αναλάβουν τις θέσεις των παραιτηθέντων και η σολομώντεια λύση του Πρωτοδικείου με διορισμό προσωρινής διοίκησης και με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεξαγωγή των εκλογών μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Αναδρομή σε εντάσεις και ρήξεις με πολιτικό στίγμα μεταξύ των ιδιότυπων παρατάξεων.

Στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ανάμεσα σε 32 υποψηφίους για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Τώρα όλοι μιλούν για συσπείρωση και ενότητα. Ομως η διεξαγωγή των εκλογών πέρασε από σαράντα κύματα όχι μόνο λόγω πανδημίας αλλά και εξαιτίας της νέας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και επιθυμούσε την επ’ αόριστον αναβολή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της διχογνωμίας, που λίγο έλειψε να δημιουργήσει πλήρη ρήξη στην ΕΔΕ, ήταν η σκόπιμη παραίτηση μελών του προεδρείου και η άρνηση των υπολοίπων μελών να αναλάβουν τις θέσεις των παραιτηθέντων.

Μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. η πλειοψηφία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο με αίτημα τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από τα ίδια όμως πρόσωπα που προφανώς θα εξέλεγαν άλλο προεδρείο απομακρύνοντας τους… ενοχλητικούς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μάλιστα, έσπευσε να έχει επίσημη συνάντηση με τα μέλη της πλειοψηφίας πριν ακόμα εκδοθεί η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου. Τελικά, το Πρωτοδικείο με σολομώντεια λύση αποφάσισε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης με μέλη πρώην επιλαχόντες (όπως ζητούσε η μειοψηφία) και με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεξαγωγή των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αντιπαραθέσεις με πολιτικό στίγμα

Η πολύχρονη ιστορία της ΕΔΕ δεν ήταν ποτέ ανέφελη. Εχει συχνά σημαδευτεί από εντάσεις και ρήξεις μεταξύ των ομάδων που συγκροτούν τις ιδιότυπες παρατάξεις. Συχνά προέκυπταν αντιθέσεις, αλληλομαχαιρώματα και αποκλεισμοί που τις περισσότερες φορές είχαν να κάνουν με την περιρρέουσα κατάσταση και πολιτική συγκυρία.

Κάθε κυβέρνηση στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες επιδιώκει συνήθως να έχει αρωγούς τις ηγεσίες των Δικαστικών Ενώσεων, ενώ πολύ συχνά οι επικίνδυνα στενές σχέσεις αποτυπώνονται όχι μόνο στις αρχαιρεσίες αλλά και στον τρόπο υιοθέτησης ή απόρριψης συνδικαλιστικών αιτημάτων των δικαστικών.

Υπήρξαν φορές που ακόμα και με άμεσο τρόπο η ηγεσία της ΕΔΕ συνδέθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. επί υπουργίας Χ. Αθανασίου), ενώ μέλη της διοίκησης μετά την αποχώρησή τους ορίστηκαν σε πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις. Το προεδρείο της ΕΔΕ δίνει με τις παρεμβάσεις του τον αντικυβερνητικό ή φιλοκυβερνητικό τόνο και για τον λόγο αυτόν αποτελεί σταθερή επιδίωξη της εκτελεστικής εξουσίας ο «προσεταιρισμός» του. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συχνά παραμένει ένα απλό σύνθημα που παραβιάζεται δυστυχώς με ενέργειες και των δύο πλευρών.

Ολες οι μεγάλες κρίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα συμπίπτοντας με τις κρίσεις στο πολιτικό σύστημα (π.χ. τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και οι ζοφερές υποθέσεις των παραδικαστικών).

Οι ομάδες

Την τελευταία δεκαετία συγκροτήθηκαν τέσσερις ισχυρές συνδικαλιστικές «ομάδες» στην ΕΔΕ, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που και σήμερα διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους. Η ομάδα Αθανασίου-Λυμπερόπουλου, η ομάδα Σαλάτα-Φούκα-Βεργώνη, η ομάδα Θάνου-Στενιώτη-Βουλγαρίδη και η νεότερη ομάδα αδελφών Σεβαστίδη-Μποροδήμου. Επί μνημονίων και κυβερνήσεων συνεργασίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) πολλές διαφορές λειάνθηκαν, μέχρι που σήμερα οι ομάδες Λυμπερόπουλου και Σαλάτα ταυτίζονται, ενώ ήδη από τις εκλογές του 2018 είχαν προχωρήσει σε μια ιδιότυπη εκλογική σύμπραξη παρακάμπτοντας τις παλιές διαφωνίες.

Οι αντιπαραθέσεις, ωστόσο, με τις άλλες δύο ομάδες οξύνθηκαν σημαντικά στην κρίση με τις πολιτικές των μνημονίων αλλά και τις υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που χρεοκόπησαν το ελληνικό Δημόσιο. Τα στελέχη τους αντιτάχθηκαν στις κυβερνητικές αποφάσεις που παραβίαζαν στο όνομα των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και των μνημονιακών δεσμεύσεων νόμους και δικαιώματα. Περικοπές μισθών και συντάξεων, φραγμοί στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, απολύσεις κ.λπ.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συμμαχίες των ομάδων άλλαξαν, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το προεδρείο η πλειοψηφούσα ομάδα που εκπροσωπούσε (μετά την αποχώρηση Θάνου) η Μ. Στενιώτη. («ΕΔΕ: το συνδικάτο πολιτεύεται. Ομαδοποιήσεις κρίσεις και υποδείξεις», «Εφ.Συν.» 26.2.2018). Εκφράστηκε πολύ έντονη αντιπαλότητα του προεδρείου της ΕΔΕ (Σεβαστίδης, Λυμπερόπουλος, Σαλάτας) με την κυβέρνηση, με συνεχείς ανακοινώσεις και καταγγελίες με αφορμή κυρίως δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις (π.χ. ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για τους δικαστές). Η Μ. Στενιώτη, εκπροσωπώντας την πλειοψηφική ομάδα, είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση όταν τόλμησε να πει ότι οι συχνές ανακοινώσεις και η υπερέκθεση της Ενωσης βλάπτουν την εικόνα και το κύρος της.

Ενώ όμως από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των Σεβαστίδη και Στενιώτη διαφαινόταν πολύ μεγαλύτερη συνάφεια απόψεων και θέσεων για την επιδιωκόμενη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αποτελεσματικότερη απόδοσή της, η στάση της ομάδας Στενιώτη το πολύ τελευταίο διάστημα την έχει φέρει κοντά στο δίδυμο Λυμπερόπουλου-Σαλάτα. Για παράδειγμα, ενώ η Μ. Στενιώτη μέχρι και τις αρχές του 2020 μιλούσε για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ, του Συντάγματος και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης εξαιτίας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ερήμην των δικαστικών ενώσεων, σήμερα με το καθόλου πολιτικά ουδέτερο σύνθημα «εκσυγχρονισμός ή εκλαϊκισμός της δικαιοσύνης» διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων της.

Κορυφαία στιγμή της πρόσφατης διαφοροποίησης ήταν η απότομη αλλαγή στάσης στο ζήτημα των 86 αυθαίρετων προαγωγών προέδρων εφετών αλλά και η άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση για τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων μετά την αστυνομική εισβολή στο Κουκάκι. Η άρνησή της να συμπληρώσει το κενό στο προεδρείο μετά τις σκόπιμες παραιτήσεις των μελών της ομάδας Λυμπερόπουλου-Σαλάτα και η σύμπραξή της στο αίτημα διορισμού προσωρινής διοίκησης προϊδεάζει ίσως και για τις μελλοντικές συμμαχίες της άλλοτε αποκλεισμένης από το προεδρείο ομάδας.

Οι καταιγίδες στο εσωτερικό της Ενωσης φάνηκαν ήδη με τη μεταφορά στο υπουργείο ΠροΠο του σωφρονιστικού συστήματος και με τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς Κώδικες. Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ αντιπροέδρου Λυμπερόπουλου και προέδρου Σεβαστίδη, του οποίου οι παρεμβάσεις αποπνέουν μία σαφώς πιο ανθρώπινη, επιεική και ανεκτική Δικαιοσύνη, όπως ταιριάζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ο Π. Λυμπερόπουλος διορίστηκε μάλιστα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με κυβερνητικά στελέχη μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που άλλαξε προς το κατασταλτικότερο άρθρα των Κωδίκων ή κάποια πλήρως τα ανέστειλε (π.χ. την κοινωφελή εργασία). Σημειωτέον ότι για το κομβικό αυτό ζήτημα όπως και για τη σκανδαλώδη ασυλία των τραπεζικών στελεχών δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση της ΕΔΕ παρά μόνο ατομικές τοποθετήσεις.

Η σαφής προσπάθεια αποσταθεροποίησης του προέδρου της ΕΔΕ με καταγγελίες για ηγεμονισμό και αυθαιρεσία, όταν όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον περιέβαλλαν με την πλήρη εμπιστοσύνη τους, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ εξακολούθησε να ασκεί κριτική και στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, γεγονός που δεν άρεσε στα μέλη του προεδρείου. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που παρεμβαίνουν νομοθετικά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ήταν η αφετηρία της ρήξης.

Απόσπασμα από το προεκλογικό κείμενο της ομάδας Σεβαστίδη:

«Δικαστική αξιοπρέπεια και σθένος»

«Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 η ΕΔΕ εξέδωσε δεκάδες ανακοινώσεις καταγγέλλοντας επανειλημμένα Υπουργούς και Βουλευτές της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας για αντιθεσμική συμπεριφορά, για αστήρικτες κατηγορίες και στοχοποίηση συναδέλφων [...]. Την ίδια ακριβώς στάση και για τους ίδιους λόγους εξακολουθούμε να τηρούμε και μετά την κυβερνητική αλλαγή από το καλοκαίρι του 2019.

Αντιταχθήκαμε στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση, στη μείωση των πόρων του ΤΑΧΔΙΚ (ταμείο Δικαστών), στη μεταφορά της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπ. ΠροΠο που αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, στην ανακατανομή των θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών, στις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις βουλευτών στο έργο δικαστικών λειτουργών, στον αποκλεισμό εισαγγελικών λειτουργών από το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, στις έμμεσες πιέσεις σε συναδέλφους Εισαγγελείς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά τη βούληση των πολιτικών και των εκπροσώπων των αστυνομικών υπαλλήλων.

Μόνη η ομάδα μας αντιστάθηκε στην από καιρό σχεδιαζόμενη μείωση των δικαστικών διακοπών, παραθέτοντας με εκτενή αρθρογραφία συγκριτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον σταθερό ρυθμό εργασίας μας και εντός της περιόδου του θέρους.

Στην προσπάθειά μας αυτή οι υπόλοιπες ομάδες πλειοδοτούσαν στην κυβερνητική τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις μας αποτελούν “σενάρια συνωμοσίας” και εφησυχάζοντας τους συναδέλφους ότι πρόκειται τάχα για πρόσκαιρο μέτρο. Τον ίδιο εφησυχασμό καλλιέργησαν και μετά την αποκάλυψη των απαράδεκτων σχεδιασμών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου [κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και διορισμό δικαστών επί θητεία].

Είναι προφανές ότι κάθε κυβέρνηση ενοχλείται από την κριτική που γίνεται στις αποφάσεις της. Στις εκλογές αυτές δυο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις αναμετρώνται για το τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δικαστική αξιοπρέπεια, ακηδεμόνευτος χαρακτήρας μιας Δικαστικής Ενωσης, δικαστικό σθένος, αγώνας και διεκδίκηση όλων των δίκαιων και συνταγματικών αιτημάτων μας, πολύπλευρες δραστηριότητες που συσπειρώνουν τους συναδέλφους και δίνουν αληθινό νόημα στις λέξεις συλλογικότητα και αλληλεγγύη».

Ο Χ. Σεβαστίδης αρθρογράφησε πρόσφατα για το Νομοσχέδιο που καταστρατηγεί το άρθρο 11 του Συντάγματος περί συναθροίσεων, για τους ειδικούς δικαστές που θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των επενδυτών και για τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη («Εφ.Συν.» 22.8.2020).

Απόσπασμα από την προεκλογική τοποθέτηση του Π. Λυμπερόπουλου:

«Πρόσωπα που εγγυώνται θεσμικές ενωτικές δράσεις»

«Ζητούμε από όλους εσάς μία δέσμευση: Με την παρουσία και την ψήφο σας να θέσετε τέλος στον διχασμό και στη ρητορική μίσους. Να δημιουργήσετε την επόμενη ημέρα της Ενωσης, όχι στηρίζοντας “παρατάξεις”, αλλά τα πρόσωπα εκείνα που πραγματικά εγγυώνται τις θεσμικές ενωτικές δράσεις, που έχουν όραμα, δημιουργικές προτάσεις και εμπειρία, που οραματίζονται την λειτουργία της Ενωσης χωρίς κομματικά και ιδεολογικά πρόσημα και αγκυλώσεις, που μπορούν να δουν άφοβα, αλλά με κριτική διάθεση τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης».

Ο πρόσφατα προαχθείς κ. Λυμπερόπουλος στις συχνές τοποθετήσεις του στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και στην αρθρογραφία του στηρίζει όλες τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει διαπιστώσει την παραμικρή παρέμβαση στο εισαγγελικό έργο επί επιτελικού κράτους.

Το εκλογικό κάλεσμα Μ. Στενιώτη και Τ. Βουλγαρίδη:

«Απάντηση στο δίλημμα: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ή ΕΚΛΑΪΚΙΣΜΟΣ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»

«Καλούμε το Δικαστικό Σώμα να δώσει το δυναμικό παρών στις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ενωσης. Οι συνάδελφοι θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο δίλημμα: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ή ΕΚΛΑΪΚΙΣΜΟΣ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Προχωράμε μπροστά χωρίς πισωγυρίσματα και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η Ομάδα μας, με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές και αξίες του Δικαστικού Σώματος, θα είναι παρούσα για την αποκατάσταση του Κύρους και του θεσμικού ρόλου της Ενωσής μας».

Η Μ. Στενιώτη είχε δώσει συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» με αφορμή τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με το σκάνδαλο NOVARTIS και τις προσπάθειες αφαίρεσης της δικογραφίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς. «Ως δικαστής που υπηρετώ στο Εφετείο Αθηνών, μπορώ να γνωρίζω ότι η ενέργεια της συλλογής (ελάχιστων) υπογραφών, με πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία για το από πού εκπορεύεται και τι εξυπηρετεί και παράλληλα προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας από τον φυσικό δικαστή-ανακριτή, στην προκειμένη περίπτωση, με την αιτιολογία ότι ο ανακριτής του πρώτου βαθμού δεν είναι ικανός να χειριστεί μια δικογραφία μεγάλης σπουδαιότητας και δημόσιου συμφέροντος» («Οι εκ των έσω βολές πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης», «Εφ.Συν.» 24.2.2018).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβολή των εκλογών στην ΕΔΕ με τη βούλα του Πρωτοδικείου
Τα ηνία της διοίκησης αναλαμβάνουν πλέον οι ομάδες των πρόσφατα προαχθέντων και των υπό προαγωγή δικαστικών λειτουργών μετά τη γνωστή κυβερνητική τροπολογία, αλλά και μέλη της ομάδας Μ. Στενιώτη που...
Αναβολή των εκλογών στην ΕΔΕ με τη βούλα του Πρωτοδικείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ανακοίνωση που ξάφνιασε
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, με μια πολύ προσεκτική διατύπωση, υπερασπίζεται μεν γενικά το έργο των εισαγγελέων, αλλά δεν παύει να το κάνει αυτό με αφορμή την αγόρευση της Αδ. Οικονόμου, που πρότεινε...
Μια ανακοίνωση που ξάφνιασε
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο «εκσυγχρονισμός» του Αρείου Πάγου
Φαίνεται ότι οι ηρωικοί δικαστές Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης δεν αρέσουν πλέον στους Αρεοπαγίτες. Διαφορετικά πώς εξηγείται άραγε το γεγονός ότι αποκαθηλώθηκαν από την είσοδο του μεγάρου του Αρείου Πάγου. 
Ο «εκσυγχρονισμός» του Αρείου Πάγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενότητα μόνο... όσων συμφωνούν
Η Μαργαρίτα Στενιώτη και πρόεδρος πλέον της ΕνΔΕ δήλωνε ότι προέχει η ενότητα και η συναίνεση, χωρίς ταυτόχρονα να αποφύγει και τον εξαιρετικά αρνητικό υπαινιγμό για την προηγούμενη διοίκηση.
Ενότητα μόνο... όσων συμφωνούν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίση
Με την καίρια επισήμανση για το ότι συγκεκριμένο Συνέδριο καθυστέρησε πολλά χρόνια, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κήρυξε την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας