• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 8.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.1°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.3°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis

 • A-
 • A+
Μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές (SEC-DoJ) η Novartis παραδέχεται ότι έδρασε με σκοπό να επηρεάσει κυβερνητικές αποφάσεις και καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 310 εκατ. δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα.

Το αδιαμφισβήτητο πάρτι στην Υγεία στην Ελλάδα με εμβληματικό στοιχείο το σκάνδαλο Novartis, που συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας και έχει συγκεκριμένο πολιτικό ονοματεπώνυμο -Ν.Δ.- επισφράγισε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι.

Επιβάλλοντας ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν ποτέ κυρωθεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου περί διαφθοράς στην αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act), η Novartis καλείται να καταβάλει συνολικά 345 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ, με τη μερίδα του λέοντος -310 εκατομμύρια ευρώ- να αναλογεί στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα μας και μόνο 35 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ! Το συνολικό ποσόν αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis και των αμερικανικών Αρχών.

Αμερικανικό έγγραφο αποκαλύπτει διαφθορά Ελλήνων αξιωματούχων την περίοδο 2012-2015

Ο συμβιβασμός του ελβετικού γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας έρχεται με την παραδοχή και για διαφθορά Ελλήνων αξιωματούχων την περίοδο 2012-2015, οι οποίοι, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι, χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στην ελληνική κυβέρνηση, σε οργανισμούς και φορείς για να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas να αποκτήσει και να κατευθύνει εμπορική δραστηριότητα, κατά παράβαση άρθρων και διατάξεων του Αμερικανικού Εμπορικού Κώδικα.

Αναλυτικότερα, το Δικαστήριο του Νιου Τζέρσι διαπίστωσε παραβίαση των διατάξεων περί δωροδοκίας από τη Novartis Hellas. Σύμφωνα με την απόφαση: «Μεταξύ 2012 και 2015 στις ΗΠΑ και αλλού η Novartis Hellas σε συνεργασία με υπαλλήλους και άλλους γνωστούς και άγνωστους εν γνώσει της και εσκεμμένα συνδύασε, συνωμότησε, συνασπίστηκε και συμφώνησαν μεταξύ τους και ο ένας με τον άλλο για να διαπράξουν αδίκημα κατά των ΗΠΑ».

Οπως αναφέρεται, ενόσω βρισκόταν σε αμερικανικό έδαφος, μέσω των υπαλλήλων και των πρακτόρων η εταιρεία «διέπραξε πράξεις διαφθοράς για την προώθηση μιας προσφοράς, πληρωμής ή υπόσχεσης πληρωμής καθώς και εξουσιοδότηση για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε ξένο αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ είχε γνώση ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και αντικειμένων αξίας είχαν προσφερθεί, δοθεί ή υποσχεθεί σε ξένους αξιωματούχους με σκοπό:

i) να επηρεάσει πράξεις και αποφάσεις ξένου αξιωματούχου με την επίσημη ιδιότητά του/της,

ii) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να κάνει και να παραλείψει να κάνει ενέργειες, παραβιάζοντας τα νόμιμα καθήκοντά του,

iii) να εξασφαλίσει όποιο αθέμιτο πλεονέκτημα, και iv) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της στην ξένη κυβέρνηση και οργανισμούς και φορείς για να επιδράσει και να επηρεάσει ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσει τη Novartis Hellas να αποκτήσει και να διατηρήσει εμπορική δραστηριότητα και να κατευθύνει εμπορική δραστηριότητα στην Νοvartis Hellas» κατά παράβαση άρθρων και διατάξεων του Αμερικανικού Εμπορικού Κώδικα (15 USC § 78dd-3.)

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, απέδειξε ότι οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετείχαν σε καταχρηστικές πληρωμές ή σε παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη χώρα μας σε αντάλλαγμα με τη συνταγογράφηση ή τη διάδοση των προϊόντων Novartis ή Alcon. Η επίμαχη περίοδος είναι 2012 και 2015 και μεταξύ των φαρμάκων είναι το οφθαλμολογικό Lucentis αλλά και αντιυπερτασικά της εταιρείας. Η έρευνα των αμερικανικών Αρχών επικεντρώθηκε και σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων.

! Το δικηγορικό γραφείο του Παύλου Κ. Σαράκη σε δήλωσή του αφιερώνει την απόφαση «σε όλους του Ελληνες πολίτες που πλήρωσαν ακριβά τη διαφθορά στον χώρο της υγείας στην πατρίδα μας και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και να προκαλούν τη λογική και τη Δικαιοσύνη».

Ν.Δ.:

«Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό»

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο “μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δυο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών όσο και των αμερικανικών αρχών. Τι έχουν να πουν τώρα, οι “μαγαζάτορες” του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη;

Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η Ν.Δ..

Oμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο».

ΣΥΡΙΖΑ:

«Διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης»

«Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις Αμερικανικές Αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ στο Αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για απόφαση - κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ισως έτσι να εξηγείται η απόφασή του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή...»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ΗΠΑ σκάνδαλα... στην Ελλάδα σκευωρίες
Εκτακτη είδηση ήταν τις προηγούμενες ημέρες για τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο Michael Cohen, προσωπικός δικηγόρος του Ντ. Τραμπ στην αρχή της προεδρίας του, είχε υπογράψει σύμβαση με τη Novartis...
Στις ΗΠΑ σκάνδαλα... στην Ελλάδα σκευωρίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίνουν τα στοιχεία μόνο... στις ΗΠΑ
Η Αρχή έκρινε ότι η Novartis Ελλάς έχει έννομο συμφέρον συμμόρφωσης προς το αίτημα των δημόσιων αρχών των ΗΠΑ, διότι καταδεικνύει με τον τρόπο αυτό την πρόθεση συνεργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης στο...
Δίνουν τα στοιχεία μόνο... στις ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δωροδόκησαν για να επηρεαστεί η ελληνική κυβέρνηση»
Η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρξε -και μεγάλο μάλιστα- σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, όμως εδώ αντί να ψάχνουμε ποιοι και πόσα πήραν έχουμε μια κυβέρνηση που επιμένει να μιλά για «σκευωρία του...
«Δωροδόκησαν για να επηρεαστεί η ελληνική κυβέρνηση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφάζονται στην ποδιά της Novartis
Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υπόθεση του σκανδάλου Novartis υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δηλώσεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και...
Σφάζονται στην ποδιά της Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έφοδος εισαγγελέων Διαφθοράς στο σπίτι του Ν. Μανιαδάκη
Αιφνιδιαστική έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη αναζητώντας στοιχεία για διακίνηση παράνομων χρημάτων ● Τι ισχυρίζεται και τι δεν λέει ο κ. καθηγητής, ο προστατευόμενος μάρτυρας...
Έφοδος εισαγγελέων Διαφθοράς στο σπίτι του Ν. Μανιαδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας