Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι «συμπτώσεις» μετά την προανακριτική
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «συμπτώσεις» μετά την προανακριτική

  • A-
  • A+
Η... κλήρωση το ’φερε να τοποθετηθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής ως επιθεωρητής συναδέλφων του με τους οποίους έχει ανταλλάξει μηνύσεις!

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει κάποιο υπόγειο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Κι αν αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ως τυχαία μια σειρά συμπτώσεων. Σύμπτωση 1η: Στις 21 Μαΐου ορίστηκε η νέα αντιπρόεδρος της Επιθεώρησης Αρείου Πάγου.

«Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, μια πολύ σοβαρή, ικανή και άξια δικαστής, κληρώθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη θέση της προέδρου της Επιθεώρησης των Δικαστών.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Α.Π. κληρώθηκαν χτες, επίσης, ο αντεισαγγελέας Α.Π. Ιωάννης Αγγελής, ως επιθεωρητής του Πρωτοδικείου, και ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πιπιλίγκας ως επιθεωρητής του Εφετείου» (dikografies.blogspot.com).

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κλήρωση Αγγελή πρακτικά σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας της προανακριτικής, του οποίου οι εμπιστευτικές αναφορές δημοσιεύτηκαν αρχικά σε σκανδαλοθηρικά έντυπα και ιστολόγια και στη συνέχεια έγιναν φύλλο και φτερό οι όψιμες καταθέσεις του, θα επιθεωρεί του χρόνου την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πώς συνδέονται οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης με την υπόθεση Novartis

Θα επιθεωρεί, δηλαδή, τον εισαγγελέα που χειρίζεται τις σε βάρος του Γ. Αγγελή δικογραφίες, όπως και εκείνες που αφορούν καταγγελίες του ίδιου του Γ. Αγγελή. Ομως αυτοί ακριβώς είναι συνήθως λόγοι που οδηγούν αυτονόητα στην αυτοεξαίρεση (αποχή από κλήρωση) έναν δικαστικό λειτουργό. Πέραν δε αυτού ο κ. Αγγελής θα επιθεωρεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς τους οποίους έχει όλους καταγγείλει.

Επιπλέον, όπως έχει προκύψει, ο ίδιος διαθέτει -ως μη όφειλε εφόσον παραιτήθηκε- αρχείο με τις δικογραφίες της Novartis με έγγραφα που πήρε από το γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς. Πολλά δε από αυτά τα έγγραφα, μεταξύ αυτών και απόρρητα, συμπτωματικά και άγνωστο πώς, διοχετεύονται συνεχώς στον κίτρινο Τύπο. Αραγε δεν δημιουργεί μείζον ζήτημα ακόμα και για τους τύπους η τοποθέτηση του Γ. Αγγελή στη θέση του επιθεωρητή των Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη κ.λπ.; Πώς ακριβώς θα ελέγξει ο κ. Αγγελής συναδέλφους του που έχει και τον έχουν μηνύσει;

Σύμπτωση 2η: Η κυβέρνηση αποφάσισε με τροπολογία να αυξήσει τις θέσεις των προέδρων Εφετών κατά 86 μέσα στις οξύτατες αντιδράσεις και των Δικαστικών και Εισαγγελικών Ενώσεων. Ανάμεσα σε εκείνους που προάγονται είναι ο Ν. Σαλάτας, ο οποίος ζητούσε τη σύγκληση της Ολομέλειας για να καθαιρεθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς.

Ο ίδιος σήμερα ανήκει στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που θέλουν πάση θυσία την αναβολή των αρχαιρεσιών («Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων», «Εφ.Συν.» 20.5.2020). Στο πλευρό του και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΔΕ Π. Λυμπερόπουλος, ο οποίος θα προαχθεί επίσης, σε δεύτερη όμως φάση. Είναι δε δεδομένη η ταύτιση των απόψεών του με την κυβέρνηση έχοντας ο ίδιος υπηρετήσει ως σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί Χαρ. Αθανασίου αλλά και όντας διορισμένο μέλος από τη σημερινή κυβέρνηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες δύο μήνες μετά την ψήφισή τους.

Σύμπτωση 3η: Ο άλλος όψιμος μάρτυρας της προανακριτικής, εισαγγελέας Εφετών Π. Αθανασίου, που δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση Novartis αλλά θυμήθηκε άλλες παλιότερες υποθέσεις και στην κατάθεση του οποίου στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο η απόφαση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο, φαίνεται να προαλείφεται ξανά για τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Μάλιστα στα ίδια κίτρινα ιστολόγια αρχικά αναρτήθηκε η είδηση αυτή, όμως στη συνέχεια -άγνωστο γιατί- αφαιρέθηκε ενώ συμπτωματικά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση που ενδεχομένως θα τον όριζε ως οικονομικό εισαγγελέα για τρίτη θητεία. Η επιλογή παραμένει σε εκκρεμότητα.

Τώρα που η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την επεισοδιακή και εξευτελιστική ψηφοφορία αποφάσισαν ότι ο Παπαγγελόπουλος μαζί με εισαγγελείς και μάρτυρες έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, εκπληρώνονται πλέον οι προφητείες του «Μακελειού» και του «ΜΠΑΜ» που πρώτα έσπευσαν να προαναγγείλουν «σίδερα» για τους εισαγγελείς συμπεριλαμβάνοντας στα κατασκευασμένα «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ ακόμα και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μπορεί να μην πέρασε λοιπόν η προσπάθεια ανθρωποφαγίας των εισαγγελέων από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης αλλά τώρα φαίνεται να ανοίγεται νέο πεδίο για να καταστεί αυτό εφικτό. Το αν το πεπόνι και το μαχαίρι βρίσκονται στα ίδια χέρια καλείται να το επιβεβαιώσει στο μέλλον η μία από τις τρεις διακριτές εξουσίες της δημοκρατίας, στο μέτρο που και η τέταρτη -δηλαδή τα ΜΜΕ- της το επιτρέψει.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
Ολα δείχνουν ότι οι Λ. Σοφουλάκης και Ε. Ζαχαρής κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διερεύνηση του σκανδάλου...
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αποκαλυπτικές» καταθέσεις για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή
Φως σε δικογραφίες που παρέμεναν επί χρόνια στα αζήτητα έριξε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ● Οι αναμενόμενες αιτιάσεις της Ελένης Ράικου και του Ι. Αγγελή ● Η έκπληξη με την όψιμη...
«Αποκαλυπτικές» καταθέσεις για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
Το σίριαλ της προανακριτικής συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση και πηγαινέλα στον Αρειο Πάγο, αυτή τη φορά από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Βελόπουλου.
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
ΒΟΥΛΗ
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
Ενα από τα βασικά θέματα που ανέδειξε η διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ήταν τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά το σχετικό αίτημα που...
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδόθηκε το πόρισμα των Αρεοπαγιτών
Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούσαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης με αντικείμενο τις μηνύσεις των πολιτικών που ανασύρθηκαν από το αρχείο, αλλά και των...
Παραδόθηκε το πόρισμα των Αρεοπαγιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας