• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.4°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -6.0°C / -1.5°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.3°C / -2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.7°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -2.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C -0.1°C / 3.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -6.7°C / -1.2°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.6°C / -1.4°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να ελέγχει ΜΚΟ;

 • A-
 • A+

Η χθεσινή «εξόρμηση» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία της ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. μεταδόθηκε με πανηγυρικούς τόνους.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή της ΕΑΔ κ. Μπίνη, κατόπιν καταγγελίας και αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση ιδιωτικών φορέων (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Υστερα από ανώνυμη καταγγελία, «Πέντε Μικτές Ομάδες Ελέγχου αποτελούμενες από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διενήργησαν ταυτόχρονους επιτόπιους ελέγχους σε πέντε διαφορετικά σημεία και ειδικότερα στις έδρες τριών (Μ.Κ.Ο.) και σε 2 Δομές, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

»Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία, στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων». Είναι εντυπωσιακό βέβαια ότι η καταγγελία αφορούσε τόσες διαφορετικές ΜΚΟ (3 ΜΚΟ και 2 Δομές), εκτός κι αν πρόκειται για πολλές -συμπτωματικά ταυτόχρονες- καταγγελίες.

Οπως αναφέρει ο κ. Μπίνης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών για τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων σε ευαίσθητα πεδία δημόσιας πολιτικής, συνεκτιμώντας τα μηνύματα της κοινωνίας κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής του δράσης. «Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Το ερώτημα εδώ είναι όχι απλά αν έχει τη δυνατότητα η ΕΑΔ να πραγματοποιεί ελέγχους σε μη δημόσιους φορείς που χρηματοδοτούνται απευθείας με κοινοτικά κονδύλια (και όχι από δημόσιους πόρους), όπως είναι οι συγκεκριμένες και αναγνωρισμένες ΜΚΟ, αλλά ποιο ήταν το περιεχόμενο των καταγγελιών και το ακριβές αντικείμενο του ελέγχου.

Ο έλεγχος της καταλληλότητας των εγκαταστάσεων ή του τρόπου οργάνωσης της οικονομικής διαχείρισης είναι αντικείμενο ελέγχου, όμως η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων αφορά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και όχι την υπηρεσία του κ. Μπίνη. Αλλωστε ανάλογες καταγγελίες στο πρόσφατο παρελθόν άμεσα υποβλήθηκαν και έγιναν αντικείμενο ερευνών της ειδικής αυτής υπηρεσίας της Ε.Ε.

Τα περί κατασχέσεων εγγράφων και πειστηρίων μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις για τη μεγάλη αποφασιστικότητα της ΕΑΔ, αλλά όχι για το αποτέλεσμα των ερευνών, ούτε για το αν υπήρξε κάποιο στοιχείο για την επιβεβαίωση της οποιασδήποτε καταγγελίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ
Μια ευχάριστη έκπληξη έκρυβαν οι φετινές κρίσεις της Αστυνομίας, καθώς μετά την προαγωγή της, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η αστυνομικός που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο χάρη στο έργο της στην αντιμετώπιση του...
Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναρκοθετημένο πεδίο στο ΥΠΕΞ!
Δύο εν ενεργεία πρέσβεις απαλλάχθηκαν από το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για το σκάνδαλο με τις νάρκες αλλά και τις ΜΚΟ που είχε συστήσει ο περιβόητος Αλεξ Ρόντος. Οι δύο δικαστές που...
Ναρκοθετημένο πεδίο στο ΥΠΕΞ!
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Βρε τον άτιμο...
Τη μια «συμπαρίσταται» στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 20χρονο Ρομά στο Πέραμα και τώρα δίνει «μαθήματα ανδρισμού».
Βρε τον άτιμο...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Σε γραφεία οι 7 της ΔΙΑΣ που κατηγορούνται για τη δολοφονία Σαμπάνη
Στην αποκάλυψη ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 18χρονου Ρομά είναι πλέον σε «δουλειές γραφείου» αντί να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, προέβη το ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25: Σε γραφεία οι 7 της ΔΙΑΣ που κατηγορούνται για τη δολοφονία Σαμπάνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική σπέκουλα για το επεισόδιο Πολάκη και απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σκηνικό πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με αφορμή το φερόμενο επεισόδιο Πολάκη με αστυνομικό. Η απάντηση της Κουμουνδούρου και η μαρτυρία δημοσιογράφου που διαψεύδει ΕΛ.ΑΣ. και Ν.Δ. και...
Κυβερνητική σπέκουλα για το επεισόδιο Πολάκη και απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μήπως τελικά ο Παύλος Πολάκης έχει δίκιο;
Αυτόπτες μάρτυρες το βράδυ της Παρασκευής στην ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο, δικαιώνουν πλήρως τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το επεισόδιο με τον αστυνομικό και τον σερβιτόρο.
Μήπως τελικά ο Παύλος Πολάκης έχει δίκιο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας