Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετωπική» στην κινητή τηλεφωνία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετωπική» στην κινητή τηλεφωνία

  • A-
  • A+
Oλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η «εισβολή» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τηλεπι- κοινωνίες έχει τις ευλογίες του Μαξίμου και πιθανότατα έναν «λευκό ιππότη» από το εξωτερικό που θα «εξυγιάνει» την αγορά εισβάλλοντας στο πεδίο του 5G.

Eνας ιδιότυπος επικοινωνιακός πόλεμος, απροσδιόριστης εκ πρώτης όψεως στόχευσης και εκπόρευσης είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να τον παρακολουθεί με ύποπτη απάθεια.

Ο λόγος για την αντιπαράθεση που πυροδότησε ανάμεσα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού η πρωτοβουλία της δεύτερης να δημοσιοποιήσει έρευνα για τις τιμές δεδομένων. Η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού η φινλανδική εταιρεία Rewheel κατέληξε στο παγκοίνως γνωστό εύρημα, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε. στην τιμολόγηση της μεταφοράς δεδομένων.

Η μελέτη της Rewheel έχει προκαλέσει αφ’ ενός την έντονη αντίδραση των δύο από τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, της Vodafone και της Wind -με την Cosmote να αποφεύγει μέχρι στιγμής να πάρει θέση-, αφ’ ετέρου τη μετωπική σύγκρουση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για το ποια θα έχει την αρμοδιότητα στην εποπτεία της αγοράς. Χαρακτηριστική της έντασης είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Wind η οποία τονίζει ότι «επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της» σε σχέση με την επίμαχη μελέτη.

Η Wind καταλογίζει δογματισμούς και αβάσιμες απόψεις στη Rewheel, επισημαίνοντας ότι η «μελέτη» (εντός εισαγωγικών στην ανακοίνωση) δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προϋπάρχουσες απόψεις, στηρίζεται σε «προσεκτικά» επιλεγμένα προγράμματα κινητής και αγνοεί πλήρως την καρτοκινητή η οποία αποτελεί πάνω από το μισό της ελληνικής αγοράς. «Εκπληκτοι επίσης μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής. Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote...», «καρφώνει» η ανακοίνωση της Wind.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση, αν και όχι με δημόσια ανακοίνωση, της Vodafone, στελέχη της οποίας χαρακτήρισαν συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές τη μελέτη. Ασυνήθιστα οξεία ήταν και η αντίδραση της ΕΕΤΤ, που την περασμένη εβδομάδα καταλόγισε «παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία» στη μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το βασικό ζήτημα, ωστόσο, στο οποίο στάθηκε η ΕΕΤΤ ήταν η υπεράσπιση της αποκλειστικής της αρμοδιότητας ως Ανεξάρτητης Αρχής που εποπτεύει την τηλεπικοινωνιακή αγορά: «Η ΕΕΤΤ από το 2000 ασκεί «διττή αρμοδιότητα» στην αγορά των τηλεπικοινωνιών... Η ανάθεση της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά σε εξειδικευμένη Ανεξάρτητη Αρχή συμβαδίζει απόλυτα με έναν εθνικό σχεδιασμό ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής ως τομέα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας», τόνιζε στην ανακοίνωσή της.

«Σκοπός της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι, χωρίς να υπάρξει κατάσταση υπερ-ρύθμισης της αγοράς, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, καλύτερη ποιότητα δικτύου και σε μεγαλύτερη βάση χρηστών κλείνοντας το ψηφιακό χάσμα προς όφελος της καινοτομίας, των τελικών καταναλωτών, ειδικά της νέας γενιάς», ανέφερε στην ανταπάντησή της η Ε.Α., που καταλόγισε στην ΕΕΤΤ ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς και επισημοποίησε έτσι τον ανοιχτό «πόλεμο» των Ανεξάρτητων Αρχών. Ποιο είναι άραγε το διακύβευμα αυτής της αντιπαράθεσης;

Να πιεστούν οι εταιρείες κινητής να κατεβάσουν τις τιμές, που θα ήταν ευχής έργον; Να πάρει την αρμοδιότητα της εποπτείας του κλάδου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ως γνωστόν ήταν η πρώτη που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, με τη σπουδή της να αποπέμψει την προηγούμενη πρόεδρό της Β. Θάνου; Ή κάτι περισσότερο;

Μια πιθανή απάντηση περιλαμβάνεται στην ίδια τη μελέτη της Rewheel, το βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι «εάν μια αξιόπιστη τέταρτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισέλθει στην ελληνική αγορά αποκτώντας φάσμα στα 700, 2.100 και 3.400-3.800 MHz στην επερχόμενη δημοπρασία, οι τρεις κατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αφ’ ενός είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν και να διευρύνουν τις στρατηγικές τους για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G και αφ’ ετέρου είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν τις τιμές τους εν όψει της δραστηριοποίησης της νεοεισελθείσας επιχείρησης...».

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικά ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοίξει το επίμαχο θέμα της τιμολόγησης των δεδομένων και της ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς σε συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών εταιρειών. Τότε επικράτησαν τα χαμόγελα και οι υποσχέσεις. Τώρα βγήκαν τα μαχαίρια και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η «εισβολή» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες έχει τις ευλογίες του Μαξίμου και πιθανότατα έναν «λευκό ιππότη» από το εξωτερικό που θα «εξυγιάνει» την αγορά εισβάλλοντας στο πεδίο του 5G. Αραγε, έχει ήδη βρει το Μαξίμου τον «λευκό ιππότη» του;

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ: Να ενημερωθεί η Βουλή για το κόστος χρήσης των δεδομένων
Εννέα βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητούν κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Βλάχο και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
ΚΙΝ.ΑΛΛ: Να ενημερωθεί η Βουλή για το κόστος χρήσης των δεδομένων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντέχουν τα κέρδη της Huawei
Ο κινεζικός κολοσσός κέρδισε ήδη πάνω από 50 συμβάσεις για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς αφήνοντας πίσω τις δύο βασικές ανταγωνίστριές του, τη Nokia και την Ericsson.
Αντέχουν τα κέρδη της Huawei
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Cyta Hellas
Με την καταβολή τιμήματος 118 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε και επίσημα η εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone. Με τη συμφωνία η θυγατρική του δημόσιου οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, που...
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Cyta Hellas
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
201 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από τις «ψηφιακές λεωφόρους»
Διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και καθαρούς κανόνες ζήτησαν από την ΕΕΤΤ οι εκπρόσωποι των τριών «μεγάλων» στο τομέα των επικοινωνιών • Από τα 201 εκατ. τα 83,15 προέρχονται από τον...
201 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από τις «ψηφιακές λεωφόρους»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η χαμένη ανάκαμψη
Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε έναν φαύλο κύκλο που ούτε τη διασπορά του ιού απέτρεψε ούτε την οικονομία προστάτεψε.
Η χαμένη ανάκαμψη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές
Δριμύ κατηγορώ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά της της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας