• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.2°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  0 BF
  55%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ασύμμετρη απειλή» και ανθρώπινα δικαιώματα

 • A-
 • A+

Βασίλειος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

«Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή»

Το πρώτο θύμα του ακήρυχτου πολέμου ενάντια στην ασύμμετρη απειλή του προσφυγικού/μεταναστευτικού κύματος που προκάλεσε η τουρκική προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες είναι γεγονός. Ενα παιδάκι πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου. Οι πολεμικές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ξεσήκωμα του κόσμου ενάντια στους μετανάστες που απειλούν την πατρίδα μας, έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το γεγονός αυτό. Η κάθε χώρα δικαιούται να διαφυλάξει τα σύνορά της, σεβόμενη όμως τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ιδίως την υποχρέωση χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες.

Κυρίως όμως οφείλει να σέβεται την ανθρώπινη ζωή και να διαφυλάττει την αξία του ανθρώπου. Τούτο κυρίως για να διαφυλάξει τη δική της αξιοπρέπεια. Εικόνες του ελληνικού στρατού και των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας να μεταχειρίζονται βία εναντίον ανυπεράσπιστων μεταναστών δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική πολιτεία. Είναι καθήκον όλων μας να αναλογιστούμε τι θα πράτταμε εμείς στη θέση των σωμάτων ασφαλείας και κυρίως, τι θα πράτταμε αν ήμασταν εμείς οι μετανάστες.

Γιώτα Μασουρίδου, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Δημοκρατών Δικηγόρων

«Η αρχή της μη επαναπροώθησης»

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παραβιάζουν συλλογικά την αρχή της μη επαναπροώθησης από το 2016 με την υιοθέτηση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Σήμερα, που οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την κατάρρευση της «συμφωνίας» αυτής, πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουν πολιτικές βασισμένες στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και να επιτρέψουν την πρόσβαση στην Ε.Ε. σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Οι μηχανισμοί του κανονισμού του Δουβλίνου και της μετεγκατάστασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την πραγματική προστασία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ε.Ε. προάγοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Οι βραχυπρόθεσμες και αναποτελεσματικές πολιτικές λύσεις, όπως οι άτυπες συμφωνίες με την Τουρκία, προσβάλλουν τον ευρωπαϊκό νομικό μας πολιτισμό και πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ελένη Τάκου, HumanRights360

«Επικίνδυνα μέτρα για το κράτος δικαίου»

Η αναστολή για έναν μήνα της παραλαβής αιτήσεων ασύλου όσων παράνομα εισέρχονται στην επικράτεια είναι μια σημαντική υποχώρηση του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πράγματι χρειάζεται ένα εξαιρετικό μέτρο εν όψει μιας «ασύμμετρης απειλής»: μέτρο σημαίνει, όμως, ισορροπία και αναλογία σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ποτέ δεν θα έρθουν νόμιμα στη χώρα· αυτό το ξέρουμε από τότε που υπάρχει ο θεσμός του πολιτικού ασύλου. Οποιαδήποτε αναστολή παραλαβής αιτήσεων δεν μπορεί να σημαίνει αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί θεμέλιο του διεθνούς δικαίου, και κυρίως της αρχής της μη επαναπροώθησης σε χώρα όπου κάποιος ενδέχεται να υποστεί δίωξη. Υπ’ αυτή την έννοια, η εξαγγελία αναστολής παραλαβής αιτήσεων, συνδυαζόμενη με την εξαγγελία για άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης χωρίς καταγραφή όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, αποτελεί ένα μέτρο δυνανάλογο, ατελέσφορο και κυρίως επικίνδυνο για το κράτος δικαίου.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

«Η ανύπαρκτη Ε.Ε. δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»

O Εβρος είναι μια περιοχή έκτασης 180 χιλιομέτρων με ιδιαίτερη μορφολογία, έχει χερσαία και παρέβρια σύνορα. Η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα σύνορα στον Εβρο δεν μπορούν να σφραγιστούν 100% γιατί τα περάσματα είναι αμέτρητα και οι αποστάσεις από το τουρκικό έδαφος πολύ μικρές. Αν και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κινηθούν οργανωμένα προς την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα δίνοντάς τους ψεύτικες ελπίδες, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η οργισμένη αντίδραση από την πλευρά τους.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία εμφανίζεται σαν καλή και η Ελλάδα σαν αυτή που εμποδίζει τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, η ανύπαρκτη Ευρώπη αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα περισσότερα κράτη-μέλη κρύβονται πίσω από τις συντηρητικές κυβερνήσεις τους, ενώ η Αμερική και ο ΟΗΕ από τη μια υποστηρίζουν ότι αποτελεί δικό μας θέμα η διαχείριση των συνόρων και από την άλλη κουνάνε το δάχτυλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμφανίζονται αντιφατικοί. Η Ευρώπη έχει γίνει φοβική, γι’ αυτό και αντιδρά με τρόπο όχι συντονισμένο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλείδωσε» η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ
Επιτελική σύγχυση στην κυβέρνηση μετά τη φωτιά στη Μόρια. Πληροφορίες για δημιουργία κέντρου στα σύνορα των δύο δήμων (Μυτιλήνης και Δυτ. Λέσβου)
«Κλείδωσε» η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιχμές Βίτσα για τη στάση της αστυνομίας στη Μυτιλήνη
«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, το γεγονός πως η αστυνομία προσήγαγε στη Μυτιλήνη 120 πρόσφυγες ενώ αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια παραμένουν ελεύθεροι,...
Αιχμές Βίτσα για τη στάση της αστυνομίας στη Μυτιλήνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροωθήσεις
Το θέμα των καταγγελιών για επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών από τον Έβρο στην Τουρκία φέρνουν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Η...
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Εβρο
Περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους 35 παιδιά, παραμένουν εδώ και μέρες σε διαφορετικές νησίδες του Εβρου σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή τους ● Η αστυνομία αποφεύγει επιδεικτικά τη διάσωσή τους.
Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας