• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 17.0°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  3 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.2°C / 8.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.0°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.7°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.0°C / 12.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 15.6°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 11.7°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
«Πράσινες» καταδίκες για τον προστάτη του περιβάλλοντος

Tρίμματα άχρηστης ασφάλτου, ξηλωμένες αντιολισθητικές πλάκες και άλλα υλικά στην Εργάνη το 2010

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινες» καταδίκες για τον προστάτη του περιβάλλοντος

 • A-
 • A+
Οι παραβάσεις του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, για ρύπανση της Εργάνης, περιοχής χαρακτηρισμένης ως δασικής έκτασης ενόσω ήταν δήμαρχος Βύρωνα, εκθέτουν ακόμα μια φορά την κυβέρνηση των «αρίστων».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καταδικασμένος για παραβίαση περιβαλλοντικού νόμου μπορεί να είναι υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος; Ναι, είναι η απάντηση, αφού στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς που έχει σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις για ρύπανση περιοχής χαρακτηρισμένης ως δασικής έκτασης, ενόσω ήταν δήμαρχος Βύρωνα. Στη μία απόφαση από αυτές έχει οριστικοποιηθεί ώς τώρα η ποινή του, αφού κρίθηκε από τα δικαστήρια και σε δεύτερο βαθμό, ενώ η δεύτερη βρίσκεται ακόμη στον πρώτο βαθμό.

Δύο καταδίκες που θέτουν θέμα ηθικής τάξης για την «κυβέρνηση των αρίστων», όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι οποίες ώς πρόσφατα δεν ήταν ευρέως γνωστές. Εντούτοις είναι γνωστές σε κατοίκους και παράγοντες του Δήμου Βύρωνα, οι οποίοι επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» και τις έθεσαν υπόψη της.

Νικος Χαρδαλιάς

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η υπόθεση ξεκινά τον Αύγουστο του 2010, όταν η εταιρεία που είχε αναλάβει να φτιάξει τους δρόμους του δήμου εναπόθεσε τρίμματα από άσφαλτο και άλλα άχρηστα υλικά στην περιοχή των λατομείων Εργάνης, όπου βρίσκεται και το γνωστό Θέατρο Βράχων. Η Εργάνη όμως είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί δασική και έχει κηρυχθεί από το 2001 αναδασωτέα.

Ανήκει, μάλιστα, στη Β’ Ζώνη Υμηττού που έχει καθοριστεί ως «περιοχή εγκαταστάσεων μόνο κοινωφελών λειτουργιών εντός της οποίας επιτρέπεται η δόμησις μόνον κτιρίων χρήσεως αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν γένει, διδακτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων και εν γένει κτιρίων προς εξυπηρέτησιν αναλόγων ευαγών σκοπών, η δημιουργία αλσών, πάρκων και εν γένει χώρων πρασίνου, ως και η ανόρυξις φρεάτων και αι συναφείς αντλητικαί εγκαταστάσεις και υδαταποθήκαι».

Στην Εργάνη, επίσης, είναι εγκατεστημένος ο δημοτικός Σταθμός Μεταφόρτωσης, ενώ ο χώρος χρησιμοποιείται -«παράνομα», σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους- και ως χώρος «αποθήκευσης κάδων καθαριότητας, δημοτικών μηχανημάτων καθώς και ηλεκτρολογικών και διαφόρων υλικών ή δραστηριοτήτων».

Εργάνη 20/9/2010: Εδώ, εκτός από τα άχρηστα υλικά της εταιρείας, στο βάθος αριστερά, υπήρχαν διάφορα μηχανήματα, εκσκαφείς κ.ά., που σύμφωνα με τους κατοίκους βρίσκονταν εκεί παράνομα

Εκεί, λοιπόν, η εταιρεία άφησε τα απορρίμματά της και, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δεν τα μετέφερε έξω από τον αστικό ιστό και δεν τα έριξε σε τοποθεσίες όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο. Αποτέλεσμα ήταν να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή για την Καταγραφή της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα, η οποία και κατήγγειλε το γεγονός στο Δασαρχείο Πεντέλης.

Μετά τις συνεχείς οχλήσεις της επιτροπής, το δασαρχείο υπέβαλε μήνυση και επέβαλε τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα, με συνέπεια η εταιρεία να ρίξει χώμα και να στρώσει τους όγκους ασφάλτου προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ για το θέατρο. Οι κάτοικοι όμως επανήλθαν, με συνέπεια να ακολουθήσει νέα παρέμβαση του δασαρχείου για το θέμα.

Η εκδίκαση για την πρώτη μήνυση έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, η εταιρεία καταδικάστηκε για τη ρύπανση της περιοχής Εργάνη σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες ποινές επιβλήθηκαν και στον τότε δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, αφού, σύμφωνα με το διάβημα διαμαρτυρίας που είχε κατατεθεί στο Δασαρχείο Πεντέλης και στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος από τους κατοίκους, ο δήμαρχος είχε πλήρη γνώση για τις παράνομες ενέργειες του εργολάβου, όπως και οι προϊστάμενοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα.

Ποινές

Η δίκη για τη δεύτερη μήνυση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2016 από το 9ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, το οποίο επέβαλε ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 1.500 ευρώ τόσο στον τότε δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά όσο και στην εργολήπτρια εταιρεία που είχε εκτελέσει τα αξίας 3.000.000 ευρώ έργα οδοποιίας.

Κατά σύμπτωση, μάλιστα, την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, είχε δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, ύστερα από αναβολή, η έφεση που είχαν ασκήσει τόσο οι δικηγόροι της εταιρείας όσο και ο τότε δήμαρχος κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Εκεί αποφασίστηκε η επιβολή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή στον καθένα, ενώ απορρίφθηκε η ποινή των 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εφετειακή απόφαση δεν έχει προσβληθεί από την πλευρά της εταιρείας και του Νίκου Χαρδαλιά. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δικαστική εξέλιξη των δύο υποθέσεων, οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι γεγονός.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξενάγηση Μητσοτάκη στο στρατηγείο της Πολιτική Προστασίας
Την αναγκαιότητα να βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία σε έναν χώρο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο κτίριο όπου στεγάζεται.
Ξενάγηση Μητσοτάκη στο στρατηγείο της Πολιτική Προστασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση
Ειδικά έντυπα καλούνται να συμπληρώσουν όσοι πρέπει να πάνε σε φαρμακείο ή γιατρό, σε καταστήματα τροφίμων, σε τράπεζες, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε τελετές, καθώς και να βγουν για σωματική άσκηση ή για...
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
Ως επισημοποίηση του μπάχαλου που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ακόμη μία κίνηση εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση χωρίς ουσία, κρίνουν την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού...
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
ΒΟΥΛΗ
Το ψήφισαν άρον άρον αψηφώντας το Σύνταγμα
Η κυβέρνηση έσπευσε να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, παραβλέποντας τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για κενά, ασάφειες και...
Το ψήφισαν άρον άρον αψηφώντας το Σύνταγμα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ευφάνταστη ιδέα
Για να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων που φτάνουν τους 70 εκατομμύρια τόνους ημερησίως, εκ των οποίων μόνο το 7% ανακυκλώνεται, η πρόεδρος του...
Ευφάνταστη ιδέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι μπλεγμένες γραμμές του 112
Απαντήσεις από τον Γ. Ταφύλλη και την Ολγα Γεροβασίλη στη βιαστική κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πέτσα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Πώς έχει εξελιχθεί η προμήθεια του συστήματος από το 2006 μέχρι...
Οι μπλεγμένες γραμμές του 112

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας