• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.0°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 20.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής  

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάσυρση των μηνύσεων χωρίς κανένα νέο στοιχείο

 • A-
 • A+
Υστερα από μια σειρά αντιφατικών παρεμβάσεων στην υπόθεση Novartis, που προηγήθηκαν της παραίτησής του, ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής αναμένεται σήμερα να καταθέσει ● Ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει με ισχυρή επιχειρηματολογία ως απολύτως αβάσιμες τις μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, όμως τις ανέσυρε χωρίς να έχει προκύψει τίποτα νέο.

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή. Ο κ. Αγγελής είναι ο εισαγγελέας που αρκετές φορές έχει προκαλέσει αναταραχή με τις κατά καιρούς αναφορές για συναδέλφους του (π.χ. Ελένη Ράικου, Ι. Ντογιάκο κ.λπ.) προς τους ανωτέρους του αλλά και με μια σειρά από αντιφατικές κινήσεις, ειδικά στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis.

Συγκεκριμένα, όταν ήταν ο ίδιος εποπτεύων εισαγγελέας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει επίσημα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές στη συνάντηση της Βιέννης, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των συνεργατών της εισαγγελέων αφαίρεσε από το γραφείο της στοιχεία και έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, τα οποία και δεν επέστρεψε στο σύνολό τους.

Πριν ο κ. Αγγελής παραιτηθεί καταθέτοντας τις αναφορές του, οι οποίες αργότερα είδαν και το φως της δημοσιότητας, είχε με αιτιολογημένο σκεπτικό αρχειοθετήσει τις μηνύσεις των πολιτικών (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου).

Τον Μάιο του 2018 ο κ. Αγγελής απέρριψε ως τελείως αβάσιμες τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπoυλου εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis, γράφοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε η απειροελάχιστη ένδειξη ενοχής» που να δικαιολογεί τις καταγγελίες περί «πολιτικο-δικαστικής σκευωρίας» («Scripta manent, κύριε Αγγελή», «Εφ.Συν.» 13.11.2019).

Στο αιτιολογημένο σκεπτικό του εξηγούσε μεταξύ άλλων τη νομική διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχει πιθανότητα τέλεσης αξιόποινης πράξης ή απλών ενδείξεων ενοχής του μηνυομένου (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) ως δράστη και βεβαίωνε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν νόμιμα χωρίς καμία παρατυπία από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που διαβίβασαν στη συνέχεια τις δικογραφίες στη Βουλή.

«Κατά συνέπεια, οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν, κατά τη διερεύνηση της “υπόθεσης Novartis”. Κατά συνέπεια, οι υπό κρίση μηνύσεις - αναφορές - εγκλήσεις κατά των Εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Αντεισαγγελέως Εφετών, Χρήστου Ντζούρα, Εισαγγελέως Πρωτοδικών, και Στυλιανού ΜΑΝΩΛΗ, Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 και 47 ΚΠΔ. και να τεθεί η κρινομένη υπόθεση, ως προς αυτούς στο Αρχείο».

Μετά την ομοβροντία πολιτικών (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και φιλικών τους ΜΜΕ για τη μη ύπαρξη σκανδάλου αλλά κατασκευή μιας σκευωρίας, ο κ. Αγγελής ζήτησε την ανάσυρση των μηνύσεων που είχε ο ίδιος αρχειοθετήσει. Ολα αυτά, δε, συμβαίνουν μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Αγγελής επικαλείται νέα στοιχεία που προέκυψαν και τα οποία επέβαλαν την ανάσυρση.

Σύμφωνα με τον νόμο, ανάσυρση μπορεί να γίνει μόνον όταν προκύψουν νέα στοιχεία για μια υπόθεση. Αντίθετα όμως –όπως αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– για την ανάσυρση των μηνύσεων των τριών πολιτικών «τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τον Ι. Αγγελή ήταν στοιχεία που γνώριζε απολύτως ο ίδιος ήδη από τότε που ήταν εποπτεύων εισαγγελέας».

Συγκεκριμένα: «Τα ανωτέρω φερόμενα ως νέα στοιχεία που δικαιολογούν την ανάσυρση ο κ. Ιωάννης Αγγελής γνώριζε και κατείχε (και ακόμα κατέχει) εδώ και πολλούς μήνες, παρόλα αυτά έρχεται όψιμα στις 19-6-2019 να ζητήσει βάσει αυτών την ανάσυρση της αρχειοθέτησης που είχε κάνει στις 4-5-2018». Παρ’ όλα αυτά, οι μηνύσεις ανασύρθηκαν, ενώ σήμερα αναμένεται να κρεμαστούν και πάλι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. –αυτή τη φορά– από τα χείλη του Ι. Αγγελή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Scripta manent, κύριε Αγγελή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Το σκεπτικό με το οποίο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε απορρίψει το 2018 ως τελείως αβάσιμες τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπoυλου εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς...
Scripta manent, κύριε Αγγελή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιες υπερτιμολογήσεις; Ποιο σκάνδαλο; Ποια Novartis;
Το φτηνό και αποτελεσματικό «φάρμακο» των διώξεων στην Ελλάδα «τα γιατρεύει όλα»! ● Το πόρισμα του ΣτΕ και τα τρία πορίσματα των Ειδικών Ελεγκτών Επιθεωρητών, των οποίων η τύχη αγνοείται...
Ποιες υπερτιμολογήσεις; Ποιο σκάνδαλο; Ποια Novartis;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Σαμαράς επαινεί κατά το ήμισυ τις καταθέσεις Αγγελή
Ο πρώην πρωθυπουργός επιδοκίμασε τους όψιμους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που εκτίμησε ότι υπήρχε «σχέδιο» προφυλάκισης Σαμαρά, Λοβέρδου, Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis.
Ο Σαμαράς επαινεί κατά το ήμισυ τις καταθέσεις Αγγελή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
Πανηγύριζαν χθες το μεσημέρι τα κανάλια και τα σάιτ μετά τις διαρροές για το «έγγραφο-βόμβα» που κατέθεσε ο μάρτυρας της προανακριτικής, εισαγγελέας Ι. Αγγελής.
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «άτακτος» εισαγγελέας Ι. Αγγελής
Οι γενικόλογες αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή, κυκλοφόρησαν σε κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο και έγιναν -αυτή τη φορά- αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Ο «άτακτος» εισαγγελέας Ι. Αγγελής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας