Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατηγορούν τώρα το FBI ότι έστησε τη σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατηγορούν τώρα το FBI ότι έστησε τη σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis

  • A-
  • A+
Τσάμπα οι πανηγυρισμοί από κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το εμπιστευτικό έγγραφο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς ● Η κυβερνητική πλειοψηφία και τα φιλικά της ΜΜΕ γαντζώνονται σε ένα έγγραφο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των καταθέσεων πρώην στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας ● Αυθαίρετα τα συμπεράσματα του Λοβέρδου.

Αφού επί μήνες η σημερινή κυβέρνηση, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ προσπάθησαν να στηρίξουν τους ισχυρισμούς για σκευωρία στις δήθεν ψευδείς καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και στους λανθασμένους χειρισμούς επίορκων εισαγγελέων, από χθες το τροπάρι άλλαξε.

Αφορμή ένα εμπιστευτικό έγγραφο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» δίνοντας νέα τροφή στους υπέρμαχους της θεωρίας περί σκευωρίας για «ανατροπές και μείζονος σημασίας αλλαγές δεδομένων».

Οπως είπε ο πρώτος εκ των πολιτικών για τον οποίο υπάρχουν -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- σαφείς ενδείξεις τέλεσης αδικήματος Ανδρεας Λοβέρδος: «Το έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες (!) συνέπειες. Ηταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Αρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες (;). Αρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα».

Το πώς συνάγεται το παραπάνω συμπέρασμα το γνωρίζει ασφαλώς ο κ. Λοβέρδος δεδομένου ότι ο ελληνικός νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες –όπως οφείλουν να γνωρίζουν εκείνοι που τον ψήφισαν– δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύεται να καταθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο και σε αλλοδαπές αρχές όταν μια υπόθεση σκανδάλου έχει πλοκάμια και σε άλλες χώρες. Είναι απολύτως λογικό εφόσον μια υπόθεση διερευνάται και σε άλλες χώρες κάποιοι μάρτυρες (πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας) να έχουν δώσει και εκεί καταθέσεις.

«Ανατροπές»

Οι φοβερές ανατροπές που «αποκαλύπτονται» και ασμένως υιοθετούνται ούτε νέες είναι ούτε πολύ περισσότερο ανατροπές. Το ότι πιθανότατα κάποιοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και στις αμερικανικές Αρχές ήταν λίγο πολύ γνωστό εδώ και μήνες σε σειρά δημοσιευμάτων και μάλιστα και στην «Καθημερινή». Επίσης γνωστό είναι ότι η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες που εισφέρουν στη διαλεύκανση δικαστικών υποθέσεων με πολύ αυστηρά κριτήρια για τα στοιχεία και την αξιοπιστία τους και τους παρέχει ασυλία και ενδεχομένως οικονομικά ανταλλάγματα.

Το εμπιστευτικό έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς στις 8/10 ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξάγεται για τους χειρισμούς στην υπόθεση ότι πιθανότατα δύο εξ αυτών έχουν καταθέσει και στο FBI. Οι δε καταθέσεις που διαβιβάστηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη (σύμφωνα και με το συνοδευτικά του FBI) δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο στις έρευνες για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτές.

Η εισαγγελέας αναφέρει ότι οι μάρτυρες αυτοί είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis σε αξιωματούχους στην Ελλάδα. Η Ελ. Τουλουπάκη ενημερώνει επίσης ότι μετά τις διασταυρώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένας –ενδεχομένως και δύο– από τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που κατέθεσαν στην Ελλάδα έχουν καταθέσει και στις ΗΠΑ.

Μάρτυρες

Το αν η ελληνική Δικαιοσύνη δώσει ειδική σημασία στις καταθέσεις των μαρτύρων αυτών είναι θέμα αποκλειστικά της δικανικής κρίσης των δικαστών και των εισαγγελέων. Προκαλεί δε μεγάλη απορία το πώς τόσο επιλεκτικά ανασύρεται ένα έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη ως δήθεν στοιχείο απόδειξης της σκευωρίας, ενώ από τα ίδια πρόσωπα λοιδορήθηκε προ ημερών άλλο έγγραφο της εισαγγελέως το οποίο αναφερόταν στις απειλές που φέρεται να δέχτηκε ο πρώην μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης από τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν τον κάλεσε στην ΤτΕ και τον απείλησε λέγοντας πως γνωρίζει ότι είναι προστατευόμενος κι ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους μάρτυρες.

Η τακτική της συγκάλυψης του σκανδάλου με τα περί σκευωρίας συνεχίζεται όπως ακριβώς και οι συνεχείς απειλές και ο εκφοβισμός μαρτύρων και εισαγγελέων. Οδήγησε μάλιστα στο πρωτοφανές για τη Βουλή κοινοβουλευτικό έκτροπο να αποφασίζει μια πλειοψηφία ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην προανακριτική επιτροπή με το καινοφανές πρόσχημα ότι ενδέχεται να κληθούν μελλοντικά ως μάρτυρες!

Η κυβερνητική πλειοψηφία και τα φιλικά της ΜΜΕ, αφού ανέδειξαν ως κύριο μάρτυρα της «σκευωρίας», αναπαράγοντας τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς, έναν κατηγορούμενο που πιάστηκε λίγο πριν φύγει α λα Χριστοφοράκος, αφού με τις κατηγορίες για τον Δ. Παπαγγελόπουλο προσπαθούν να στρέψουν την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου στους λανθασμένους χειρισμούς της δήθεν χειραγωγούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ μερίδας της Δικαιοσύνης, σήμερα κυριολεκτικά γαντζώνονται σε ένα έγγραφο που τελικά επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των καταθέσεων πρώην στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το θέμα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά σύγχυσης στους πολίτες.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε: «Το γεγονός καθιστά απολύτως έωλη και ανακριβή την όποια υπόνοια περί σκευωρίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αναγνωρίζει, αν είναι έτσι, πως κάποιοι εκ των μαρτύρων είναι οι ίδιοι που είχαν κληθεί από το FBI καθιστά απολύτως ανακριβή και στα όρια της συκοφαντίας την όποια ένσταση ότι θα μπορούσε να στηθεί αυτό το πράγμα. Δεν στήνονται αυτά τα πράγματα με το FBI!»

Αντίθετα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., υιοθετώντας την ερμηνεία Λοβέρδου, αναφέρει ότι: «Με το έγγραφο-φωτιά που δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε: τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους» καταλήγει ελαφρώς απειλητικά η ανακοίνωση.

Τέλος, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν τη λαθροερμηνεία του εγγράφου στις προσπάθειες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να απαξιώσουν το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και την αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς περί εκβιασμού που φέρεται να έκανε ο κ. Στουρνάρας στον τότε προστατευόμενο μάρτυρα κ. Μανιαδάκη.

Ισχυρίζονται τα δύο κόμματα πως εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει και στο FBI, τότε δήθεν επιβεβαιώνεται η σκευωρία, αφού μπορεί να το έκαναν προσδοκώντας αμοιβή. Εάν δεχτεί όμως κανείς ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. Διότι οι μάρτυρες που κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI και στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου, κατέθεσαν το 2016, πολύ πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπτωματικά το βράδυ του Σαββάτου στην ΕΡΤ προβλήθηκε η ταινία «Truth», η οποία δείχνει το πώς εξοντώθηκαν μέσω μιας συντονισμένης επιχείρησης προπαγάνδας περί σκευωρίας οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το πραγματικό γεγονός: ότι δηλαδή ο «πολεμοχαρής» πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε αποφύγει με μέσον να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Η αντιστροφή που επιχειρήθηκε τότε με απίστευτους τρόπους υπονόμευσης των στοιχείων, έστρεψε σκόπιμα αλλού την κοινή γνώμη με αποτέλεσμα να απειληθούν, να διαπομπευτούν και τελικά να παραιτηθούν άξιοι δημοσιογράφοι.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Novartis: Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται στην ουσία η αξιοπιστία των μαρτύρων
Η αξιοπιστία των  προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis συμπεραίνεται από έγγραφα των αμερικανικών αρχών.
Novartis: Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται στην ουσία η αξιοπιστία των μαρτύρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
Το σίριαλ της προανακριτικής συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση και πηγαινέλα στον Αρειο Πάγο, αυτή τη φορά από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Βελόπουλου.
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
ΒΟΥΛΗ
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
Ενα από τα βασικά θέματα που ανέδειξε η διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ήταν τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά το σχετικό αίτημα που...
Χρήματα σε κοινό λογαριασμό της Ράικου και του συζύγου της
ΒΟΥΛΗ
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο
Eχει πλέον προκύψει από την ογκώδη δικογραφία, τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις έρευνες το πώς έφτιαξε η Novartis το μαύρο ταμείο στην Ελλάδα, ποια ήταν τα «παρένθετα» πρόσωπα και ποιες οι «τεχνικές» της...
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ