Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσθέσεις και αφαιρέσεις για την ψήφο των αποδήμων

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρακατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο γραφείο του στη Βουλή, για  τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, Αθήνα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προσθέσεις και αφαιρέσεις για την ψήφο των αποδήμων

  • A-
  • A+
Δύο «ναι» και ένα «όχι» εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρώτο κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων με το ΚΚΕ να τηρεί στάση αναμονής και να μεταθέτει την οριστική του απόφαση για την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από αντιπολιτευόμενα κόμματα προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Η Νέα Δημοκρατία (158 βουλευτές) έλαβε τη συγκατάθεση του Κινήματος Αλλαγής (22 βουλευτές) και της Ελληνική Λύσης (10 βουλευτές) με τα τρία κόμματα να αριθμούν αριθμούν μαζί συνολικά 190 βουλευτές.

Το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου επιβεβαιώθηκε και μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 86 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου και αν τελικά σε αυτούς προστεθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ (15) τότε είναι αδύνατον να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός 200. Ωστόσο, το ΚΚΕ θα ξεκαθαρίσει τη θέση του όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, με αντικείμενο την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων στο γραφείο του στη Βουλή, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. 

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα τα ζητήματα που θέσαμε» σημείωσε ο επικεφαλής του κόμματος του Περισσού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το "δίκαιο του αίματος". Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει» προσέθεσε.

Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».

Αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική πρόταση

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αρνητικός εμφανίσθηκε στην κυβερνητική πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας Τόνισε μεν ότι αναμένει τις γραπτές προτάσεις από το κυβερνών κόμμα, όμως έκανε λόγο για πρόταση που μετατρέπει την ομογένεια σε αντικείμενο ψηφοθηρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι απόδημοι να εκλέγουν 3-12 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων, που -αντίθετα με τους μετανάστες της κρίσης- δεν έχει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, να μπορεί να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή εδρών.

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Ελληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως –και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει– να μετατρέψουμε τους Ελληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε» υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει». 

 «Ναι» από τη Φώφη Γεννηματά

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά είπε «ναι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν ότι σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πολιτικών. Συμφώνησαν πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύγκλιση διαπιστώθηκε και το θέμα της εκλογής αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό στη Βουλή, όμως ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ 25) και Κυριάκο Βελόπουλο (Ελληνική Λύση). 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκου με τον Κυριάκο Βελόπουλο. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «'Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ 25 

«Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου», σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα».

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.

«Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις. Σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια και αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι αποκόμισε το Μαξίμου από τις συναντήσεις

Στις συναντήσεις «ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας», σχολιάζει το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης» προσθέτει.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία, σχολιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα το...
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας για Σύνοδο: Ο Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα
«Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια» σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας. «Προσπαθεί να βρει σωσίβιο από εσωκομματικά προβλήματα» απαντάει ο Στ. Πέτσας.
Τσίπρας για Σύνοδο: Ο Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα
ΒΟΥΛΗ
Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας
Σκληρή κριτική κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τι είπαν για τουρισμό, σχολεία, οικονομία και ΕΣΥ
Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας