Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Έντονη κριτική για την άρνηση της πρότασης για συναινετική επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αξιωματική αντιπολίτευση χθες βράδυ (Οpen) τονίζοντας παράλληλα πως το δίλημμα στις εθνικές εκλογές αφορά το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και με ποιο πρόγραμμα, ενώ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενη στις αιτίες του αποτελέσματος της κάλπης για τις ευρωεκλογές καταλόγισε αλαζονεία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τη νομική πτυχή του ζητήματος του ορισμού των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της. 

Ως προς το πολιτικό σκέλος είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η διαδικασία προεπιλογής στο κοινοβούλιο όπου η Ν.Δ. ψήφισε ορισμένα πρόσωπα ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένη πρόταση καλώντας τη Ν.Δ. να συναινέσει στην από κοινού επιλογή των βέλτιστων προσώπων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται. «Η Ν.Δ. το αρνήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους γιατί θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία της προεπιλογής, να την επανεκκινήσει και στη συνέχεια να επιλέξει εκείνα τα πρόσωπα που η Ν.Δ. τα θεωρεί βέλτιστα».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη», ενώ «εμείς καλέσαμε σε συναινετική επιλογή -άρα δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση χειραγώγησης εμείς- και η Ν.Δ. αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτή». «Εκτιμώ ότι νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές γιατί υπάρχουν πάμπολλες ανοικτές υποθέσεις που αφορούν τη Ν.Δ. και στελέχη της και εκτιμάμε ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν δέχεται τη συναινετική πρόταση που καταθέσαμε», συνέχισε κάνοντας λόγο για προσβολή στα «ίδια τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνολικά τη δικαιοσύνη».

Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στις 7 Ιουλίου ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει και θεωρεί εφικτό «αυτό το αποτέλεσμα να ανατραπεί» και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της επιχείρησε να βάλει μια τάξη στο απόλυτο χάος, να διορθώσει τη δημοσιονομική κατάσταση, να μειώσει την ανεργία και να προστατεύσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που βρισκόταν στη δίνη της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παραδέχτηκε όμως ότι δεν κατάφερε να την βελτιώσει και δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών που είχε ένα τμήμα της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε αυτό ως έναν απ' τους βασικούς λόγους που καθόρισαν την ήττα του κυβερνώντος κόμματος. «Υπήρξε και υψηλή φορολόγηση και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένα τμήματα και πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τους όρους, ώστε να προστατεύσουμε και τη μεσαία τάξη, να βιώσει στην καθημερινότητα της τα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε.  

«Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί με την ανακοίνωση των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας, διαπίστωσε το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και κατόπιν τούτου, εξήγγειλε εκλογές. Άρα αυτή η κυβέρνηση είναι για εμάς υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τη Ν.Δ. είναι εξωθεσμική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στη πρόταση της ΝΔ που ήταν να φύγει από την ευθύνη της κυβέρνησης η επιλογή των δικαστών και να περάσει στη Βουλή» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Το βράδυ των εκλογών, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Η μία βδομάδα αναβολής είναι κρίσιμη για να μπορέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον βέβαια το θελήσει, να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα. Είναι σαφές η κυβέρνηση είχε στο μυαλό της να εκλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη» υποστήριξε για να προσθέσει το εξής:

«Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη, Πρέπει να επιλέξει ο ελληνικός λαός την κυβέρνησή του και μετά όποια κυβέρνηση εκλεγεί να προχωρήσει τη διαδικασία, όπως υπάρχει στο Σύνταγμα». 

«Το ήθος και το ύφος και η αλαζονεία πληρώνονται πάντα», είπε χαρακτηριστικά» και υπογράμμισε ότι «η υπεροφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν δυσβάσταχτη». Σχετικά με το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών, η κ. Μπακογιάνη ανέφερε πως βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα και η αποδοχή του προγράμματος από τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές ομάδες.

«Θα ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα, διότι έως τώρα φάνηκε πως όποιος υποτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λάθος, στηριζόμενοι σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποτιμηθεί και κοστολογηθεί» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών η κ. Μπακογιάννη είπε πως «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα δεν θα πάμε σε εκλογές», και τόνισε ότι «το δίλημμα είναι πρόοδος ή στασιμότητα».
«Το βράδυ των εκλογών θα δούμε ποιες πολιτικές συμμαχίες είναι δυνατές», είπε ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο στόχος μας για τις εκλογές, συμπλήρωσε, «είναι οι μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Χρειαζόμαστε, για την επόμενη μέρα, τη στήριξη αυτής της κοινωνία για την εφαρμογή του προγράμματος», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

ΒΟΥΛΗ
Ασυλία και με τη βούλα στους τραπεζίτες
Παρά τις αντιδράσεις όλων των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση επέμεινε και ως πλειοψηφία υπερψήφισε χθες τα μεσάνυχτα τα σχετικά άρθρα στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, που προσφέρουν...
Ασυλία και με τη βούλα στους τραπεζίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Μαξίμου διαλέγει και διορίζει
Γαλάζια απόχρωση παίρνει ο Αρειος Πάγος με την επιλογή του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη ως προέδρου και του Βασίλειου Πλιώτα ως εισαγγελέα ● Πώς στελεχώθηκαν η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Μαξίμου διαλέγει και διορίζει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης
Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού”...
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκίνημα με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Παρεμβάσεις σε άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα αναμένονται στις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προανήγγειλε αλλαγές παίρνοντας τη σκυτάλη από τον...
Ξεκίνημα με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξέσπασε «πόλεμος» για τα «θαλασσοδάνεια» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
«Πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;», είναι το ερώτημα που απευθύνει σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης για τα «θαλασσοδάνεια» των...
Ξέσπασε «πόλεμος» για τα «θαλασσοδάνεια» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας