Λίγο πριν από την ομιλία στο Ηράκλειο είχε μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του Star, η οποία «έβγαλε» δύο ειδήσεις. Η πρώτη ήταν ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση κατά 50 ευρώ της κατώτατης εθνικής σύνταξης, η οποία βρίσκεται στα 384 ευρώ, από την επόμενη χρονιά.
Το δεύτερο ήταν η πρόθεσή του, προφανώς σε συμφωνία με άλλους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, να αποτρέψουν, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο ο Μάνφρεντ Βέμπερ να αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αν ο κ. Βέμπερ είναι αύριο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα». Πρόσθεσε μάλιστα πως στην περίπτωση αυτή, ένα από τα πράγματα που θα κάνει ο κ. Βέμπερ θα είναι να ζητήσει την ακύρωση των μέτρων ελάφρυνσης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι εκφράστηκε αρνητικά όταν έγιναν γνωστά πριν από 10 μέρες.
«Ζητώ τη νίκη στις εκλογές όχι μόνο για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα και άλλα, μα για να έχω την πολιτική νομιμοποίηση την Τρίτη στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής να πω «όχι» στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί με άλλους φυσικά, με Ευρωπαίους προοδευτικούς. Νομίζω ότι τόσο ο Αντόνιο Κόστα, ο Πέδρο Σάντσεθ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουμε διαφορετική άποψη για το μέλλον της Ευρώπης».
