Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησαν οι εισαγγελείς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησαν οι εισαγγελείς

  • A-
  • A+
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis ● Ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος για δωροδοκία, καλείται να δώσει στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός ● Συνεχίζεται η έρευνα για τους Σαμαρά, Στουρνάρα, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη και Σαλμά ● Στο αρχείο περνά η υπόθεση που αφορά τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ενδείξεις για διάπραξη ενός κακουργήματος με βαριά ποινική απαξία κι ακόμα μεγαλύτερη ηθική, γιατί αφορά σε τυχόν δωροδοκία επ’ αφορμή των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας έδειξε για τον Ανδρέα Λοβέρδο η μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis.

Πατώντας σε μαρτυρίες - φωτιά ανθρώπων με σημαντικό ρόλο στον χώρο του φαρμάκου, που γνωρίζουν πολλά για τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις σκευασμάτων από τις οποίες ωφελούνταν με εκατομμύρια ευρώ η Novartis σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε σωρεία εγγράφων, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς απέστειλαν αίτημα προς τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρήστος Ντζούρας και Στ. Μανώλης, αιτούνται την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον καλέσουν ως ύποπτο να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις για τη δωροδοκία.

Την ίδια ώρα, η έρευνα συνεχίζεται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ωστόσο, στο αρχείο περνά η υπόθεση που αφορά τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πρώην υπουργό Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κουτρουμάνη, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο (νυν βουλευτή) και τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αποστέλλονται κλήσεις σε περισσότερα από είκοσι μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρείας, τα οποία καλούνται με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κατά περίσταση των αδικημάτων της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρώτο σχετικό διαβιβαστικό των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς προς τη Βουλή, η ζημιά από το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μαρτυρίες και βίντεο

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είχαν μιλήσει στις καταθέσεις τους και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον πρώην υπουργό υπήρξε και ο τέταρτος μάρτυρας, ο οποίος είχε περάσει περισσότερο από έξι φορές το κατώφλι της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Πρόκειται για μάρτυρα που καταθέτει επωνύμως και για τον οποίο προβλέπεται επιεικής δικαστική μεταχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 263 Β, εφόσον συνεισφέρει στην αποδεικτική διαδικασία υπόθεσης μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας δεν στηρίζονται μόνο στις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και σε χειρόγραφες σημειώσεις, ενημερωτικά βίντεο της Novartis προς τα στελέχη της για το τι έχει πετύχει σε εσωτερικές σημειώσεις στελεχών, και σε σωρεία εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

Ειδικότερα, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών εστίασε στα ακριβότερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, για τα οποία τόσο οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και ο τέταρτος μάρτυρας έχουν κατηγορηματικά πει ότι η εταιρεία ωφελήθηκε με υπουργικές αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου. Πρόκειται για τα φάρμακα Gilenya, Tasigna, Lucentis. Το τελευταίο είναι ένα φάρμακο για την ωχρά κηλίδα, το οποίο στην Ελλάδα χορηγούνταν σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα η πάθηση στη χώρα μας να φαίνεται, με βάση επίσημα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία, ως μία από τις υψηλότερες σε ποσοστά στην Ευρώπη.

Οι μάρτυρες

Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ακούγεται για πρώτη φορά στην ερευνώμενη υπόθεση της Novartis από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση της 12ης Ιανουαρίου 2018, όπου αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis, επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

Στο επόμενο ραντεβού του με τους εισαγγελείς λίγες μέρες αργότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» λέει πως ο πρώην υπουργός είχε απευθείας επικοινωνία με τον Κωσταντίνο Φρουζή, μέσω των προσωπικών τους e-mails, κάνοντας την εκτίμηση ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθεί την επίσημη υπηρεσιακή οδό και προσθέτοντας ότι δεν ήταν μόνο τα e-mails, αλλά και οι διά ζώσης συναντήσεις, καθώς είχαν τακτική επαφή και από κοντά.

Ενδεικτικά, ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων για τον πρώην υπουργό ότι «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά» και προσθέτει πως επί υπουργίας του η Novartis δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του κ. Λοβέρδου τον σύμβουλό του Νικόλαο Μανιά, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ο ίδιος δημιούργησε με χρηματοδότηση της Novartis.

Σύμφωνα με την τρίτη προστατευόμενη μάρτυρα, που έχει την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε κατάθεση της, που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2017, λέει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα: «Ο Φρουζής συναντιόταν με τον Λοβέρδο τακτικά τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και σε άλλους χώρους. Ο Λοβέρδος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Novartis όπως το ζητούσε κατά περίπτωση ο Φρουζής, αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της και επηρέαζε με αυτό τον τρόπο και την αποζημίωση...

Στη συνέχεια κατά την περίοδο 2013 εμφανίζεται σύμβουλος συνεργάτης του Λοβέρδου, ο κ. Μανιαδάκης, καθηγητής της εθνικής σχολής Δημόσιας υγείας ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis εν γνώσει του υπουργού».

Η επώνυμη μαρτυρία

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είχε καταθέσει και ο «Γιάννης Αναστασίου», ενώ έγινε γνωστό ότι ήταν ο καθηγητής της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης, κατηγορούμενος πλέον για το σκάνδαλο της Novartis.

Ενα από τα νέα στοιχεία φαίνεται να είναι η επώνυμη μαρτυρική κατάθεση προσώπου, ο οποίος έχει προσκομίσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σημαντικά έγγραφα και στοιχεία, ενώ φέρεται να καταθέτει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος καθυστερούσε επίτηδες την τιμολόγηση φαρμάκων, ώστε να διατηρούνται οι παλιές υψηλές τιμές. Κανονικά έπρεπε να εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα οριζόταν ως τιμή του κάθε φαρμάκου ο μέσος όρος των τριών μικρότερων τιμών της Ευρώπης.

Αντί αυτού, γνωστοποίησε στη Novartis τέσσερα διαφορετικά σενάρια τιμολόγησης και τελικά εφάρμοσε αυτό που βόλευε την εταιρεία. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2011, με υπουργική απόφαση, αντί να ορίσει ως τιμή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, όρισε το 70% της τιμής του 2009. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πάνω από 50 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στην ευεργετημένη Novartis.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας με την κατηγορία της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»
Τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, παρουσίασε με χθεσινή δήλωσή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατέθεσε... αγορεύοντας
Αντί να δώσει εξηγήσεις, ως όφειλε, στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε έγγραφα με τις μηνύσεις που υπέβαλε στους προστατευόμενους μάρτυρες και ομιλίες του στη Βουλή για το...
Κατέθεσε... αγορεύοντας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
Ποινικά υπόλογος για δεύτερη φορά είναι, από χθες, ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας φαρμάκου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο Ανδρ. Λοβέρδος
Σήμερα αναμένεται να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και νυν...
Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο Ανδρ. Λοβέρδος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας