Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στήνουν... Γέφυρα για το προοδευτικό μέτωπο

Το νέο εγχείρημα το οποίο είχε αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών, έλαβε για πρώτη φορά οργανωμένη δημόσια έκφραση τον περασμένο Ιανουάριο με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήνουν... Γέφυρα για το προοδευτικό μέτωπο

  • A-
  • A+

Στην τελική ευθεία οδηγείται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- η πρωτοβουλία των προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ δυνάμεων -με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είχε αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών και έλαβε για πρώτη φορά οργανωμένη δημόσια έκφραση τον περασμένο Ιανουάριο με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Το επόμενο βήμα σε αυτή τη δεύτερη και πιο καθοριστική φάση για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς εν όψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών αποτελεί η διαμόρφωση ενός πολιτικού κειμένου το οποίο θα υπογράφουν προσωπικότητες από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους (πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κτλ).

Το εν λόγω κείμενο, που θα έχει χαρακτήρα πλατφόρμας, βρίσκεται στον προθάλαμο της δημοσιοποίησης, καθώς απομένει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες αναφορικά με τις οριστικές διατυπώσεις και τα πρόσωπα που θα βάλουν την υπογραφή τους.

Στη λογική της προοδευτικής συμπαράταξης με σαφείς όρους διακριτού στίγματος οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας θα επιχειρήσουν να στήσουν γέφυρες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας κτλ), με σκοπό να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές και με κατάληξη την προοδευτική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα σταθεί ανάχωμα στην επέλαση της συντήρησης και θα υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, είναι μια επείγουσα διαδικασία.

Εξίσου επείγον, όπως εκτιμούν, είναι να εγκαταλείψουν οι προοδευτικές δυνάμεις τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά, διότι διαφορετικά θα κινδυνέψουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Ως πρότυπο για τη σύγκλιση των σχημάτων της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά δείχνουν τη συνεργασία στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στην άκρη οι πικρίες

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία «Γέφυρα» πρόκειται να απευθύνει ένα γενικό προσκλητήριο στους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες καλώντας τους να βάλουν στην άκρη τις πικρίες του παρελθόντος, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα τη διατηρήσει στο προοδευτικό ευρωπαϊκό μετερίζι. Ως προτεραιότητες θέτουν την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την καταπολέμηση των διακρίσεων που τρέφουν τον φασισμό.

Απευθυνόμενοι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ζήτήσουν να αναθεωρήσει την αρνητική στάση του για τη συμμετοχή σε έναν διάλογο προγραμματικού περιεχομένου και να εγκαταλείψει την αδιέξοδη ρητορική του περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, χωρίς να κρύβουν την κριτική τους ματιά για ενέργειες της κυβέρνησης που θολώνουν το στίγμα της, σκοπεύουν να επισημάνουν ότι, παρά τις αστοχίες και τα λάθη ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, να νομοθετήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πολιτική, ευθυγραμμιζόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσουν ότι μετά τη λήψη της οξύμωρης συμπόρευσης με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είναι η στιγμή των τολμηρών κινήσεων για την ώσμωση με πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς.

Τέλος, δεν θα παραλείψουν να στηλιτεύσουν τη στάση της Ν.Δ. η οποία, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ασπαστεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και κατευθύνεται ραγδαία προς τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στα κόμματα-συνοδοιπόρους των Ορμπαν, Κουρτς και Γκρούεφσκι.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντροαριστερή πρωτοβουλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια χρονική συγκυρία έντονων διεργασιών μεταξύ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, πραγματοποιούν την Κυριακή στελέχη και προσωπικότητες (πολιτικοί,...
Κεντροαριστερή πρωτοβουλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συσπείρωση και διλήμματα
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλάζει τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Τρία τα επίδικα: η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του, η πιθανή κατάθεση πρότασης για απόρριψη της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και οι εσωτερικοί...
Συσπείρωση και διλήμματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έφυγαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έφτιαξαν τη «Χάρτα 19»
Μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που υποστηρίζει το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας για τη συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της πολιτικής οικολογίας έκανε την εμφάνισή της το...
Έφυγαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έφτιαξαν τη «Χάρτα 19»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η βάση θέλει... ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία επιμένει ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Εντείνονται οι φωνές για επιστροφή στις ρίζες με υιοθέτηση εκ νέου του παλιού ονόματος και εμβλήματος. Απορρίπτουν το ενδεχόμενο από τη Χαριλάου Τρικούπη, διατηρώντας το ΠΑΣΟΚ σε... συσκευασία ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τι...
Η βάση θέλει... ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία επιμένει ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του διάλογου στον προοδευτικό χώρο
Ναι στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση, λέει η ΔΗΜΑΡ, θέτοντας ως προτεραιότητα για τη σοσιαλδημοκρατία την ανανεωτική Αριστερά και την Οικολογία -ενόψει ευρωεκλογών-, την ήττα του...
Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του διάλογου στον προοδευτικό χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν τα θεμέλια της «Γέφυρας»
Πρώτο δείγμα θετικό, εκτιμούν τα στελέχη της «Γέφυρας», σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας τους για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων ● Σωσίβιο διάσωσης του Τσίπρα το εγχείρημα, το σχόλιο της...
Μπήκαν τα θεμέλια της «Γέφυρας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας