ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στη Λευκωσία, όπου συμμετείχε στην 5η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα). Τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εκπροσώπησαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, Τζουζέπε Κόντε, Τζόζεφ Μουσκάτ και Αντόνιο Κόστα αντίστοιχα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν τα ζητήματα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., το ενεργειακό -λόγω της επικείμενης κατασκευής του αγωγού EastMed-, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2021-2027.

Η σύνοδος λάμβανε χώρα στη σκιά νέων ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βλέπει με καλό μάτι την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Στην κοινή διακήρυξη των Med7 (εν συντομία οι χώρες της συνόδου) ξεκάθαρα καταγράφεται η στήριξη και αλληλεγγύη τους στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, οι 7 ηγέτες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.

Στο ευρύτερο κεφάλαιο των ενεργειακών της ανατολικής Μεσογείου οι 7 ηγέτες αναγνωρίζουν πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν στρατηγικό διάδρομο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, τοποθέτηση που αποτελεί στήριξη στον αγωγό EastMed.

Μεταναστευτικό

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό και πρόσθεσε: «Εχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της Ε.Ε.». Παράλληλα τόνισε «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων». Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια».

Τη συμφωνία έσπευσε να χαιρετίσει ειδικά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και τη χαρακτήρισε «εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη», σημειώνοντας πως αυτή η συμφωνία «μάς δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα».

Επίσκεψη στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και από το βήμα της συνόδου ανακοίνωσε επίσημα ότι την επόμενη Τρίτη θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα: «Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους.

Σήμερα το πρωί, οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.