Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.4° 28.1°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.8° 27.5°
3 BF
28%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
27.0° 25.0°
4 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
38%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 19.6°
4 BF
69%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.0°
2 BF
37%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
3 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 24.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
60%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.3°
3 BF
44%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.7° 25.7°
3 BF
39%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
41%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
3 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.5°
2 BF
25%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
5 BF
57%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.0° 28.4°
3 BF
15%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.6° 20.3°
3 BF
76%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
1 BF
36%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 21.0°
4 BF
50%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από κοινού με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης | EUROKINISSI

Ο... άγνωστος πόλεμος στις μυστικές υπηρεσίες

Ενας ιδιότυπος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη -το τελευταίο διάστημα φανερά-, με επίκεντρο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πλευρές αυτού του πολέμου βλέπουν το φως το δημοσιότητας, με κύριο στόχο, τουλάχιστον, τη διατήρηση στεγανών εξουσίας τα οποία στο παρελθόν είχαν ισχυρή δύναμη στην Υπηρεσία αλλά και την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων -ενδεχομένως μη φιλικών- χωρών προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΥΠ, τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται με επάρκεια στον ρόλο της, όπως αυτός ορίζεται από τους νόμους και τη λειτουργία της πολιτείας, πράγμα που προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοκρατίας στο εσωτερικό της, την άρτια εκπαίδευση (μορφωτική και επαγγελματική) του προσωπικού της, τη στεγανοποίησή της σε σχέση με αλλότριες -εγχώριες και αλλοεθνείς- δυνάμεις.

Η προσπάθεια αυτή προσέκρουε και προσκρούει σε κατεστημένες δυνάμεις εντός κι εκτός ΕΥΠ, που αναπτύχθηκαν κι έγιναν κράτος εν κράτει κατά το παρελθόν στην υπηρεσία την οποία χρησιμοποιούσαν είτε για ίδιον όφελος είτε για όφελος των εντολοδόχων τους είτε και για τα δύο. Οι δυνάμεις αυτές επιδιώκουν, στην παρούσα φάση, την αποσταθεροποίηση της προσπάθειας των τελευταίων ετών.

Το κύκλωμα και οι πρωταγωνιστές

«Πρόκειται για ένα παρακράτος που δούλευε για το οργανωμένο έγκλημα ή ενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας», σημειώνει ο αξιωματούχος της ΕΥΠ.

Πρωταγωνιστής αυτού του παρακράτους, ενδεχομένως κι ο επικεφαλής του, φέρεται να είναι πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ που προσλήφθηκε στην Υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του ’80, διετέλεσε συνδικαλιστής στον χώρο, εκδιώχθηκε οριστικά απ’ αυτήν το 2010 κι έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση απόρρητων έγγραφων και εγγράφων με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού της ΕΥΠ αλλά και για κατασκοπεία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της χώρας. Στο παρακράτος αυτό συμμετέχουν και ενεργοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας, καθώς κι ένας πρώην επιχειρηματίας που ήθελε να δημιουργήσει αιολικό πάρκο σε νησί του Αιγαίου.

Ο τελευταίος, ως επιχειρηματίας, φέρεται να εξαπάτησε τους συνεταίρους του. Κινήθηκε ποινική διαδικασία εναντίον του, διέφυγε στο εξωτερικό και εκδόθηκε για τη σύλληψή του διεθνές ένταλμα. Στη Δανία, όπου κατέφυγε, κατάφερε να αποφύγει την έκδοση, πείθοντας τη Δικαιοσύνη αυτής της χώρας ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει η ζωή του.

Στη συνέχεια, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπό την προστασία των τουρκικών Αρχών και λέγεται ότι στρατολογήθηκε από τη ΜΙΤ. Το παράδοξο της υπόθεσης με αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι, στο παρελθόν, με την κάλυψη των προηγούμενων διοικήσεων, η ΕΥΠ τον έφερε στην Ελλάδα, τον στρατολόγησε και τον ξαναέστειλε πίσω, για να δίνει, υποτίθεται, πληροφόρηση. Στην περίεργη αυτή κατάσταση έθεσε τέρμα η τωρινή διοίκηση της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα ο προαναφερόμενος να στραφεί εναντίον της, ερχόμενος σε άμεση επαφή και συνεργασία με το προαναφερόμενο κύκλωμα υπηρεσιακών και εξω-υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΠ.

Η υπόθεση Πυθία: Ενας ενδεικτικός μύθος

«Μένει κανείς άφωνος για το πώς άφησαν στον παρελθόν την Υπηρεσία να καταρρεύσει και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αλλότρια συμφέροντα», σημειώνει ο αξιωματούχος της ΕΥΠ. Χαρακτηριστική, κατά τον ίδιο, είναι η «υπόθεση Πυθία», δηλαδή το δήθεν σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο και ανακυκλώνεται από καιρού εις καιρόν.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί και τα οποία στηρίζονται σε δύο ενημερωτικά σημειώματα προς την Υπηρεσία τού τότε διοικητή της Μονάδας Θεσσαλονίκης, ρωσική πηγή είχε δώσει την πληροφορία ότι μια ομάδα 20 ατόμων παρακολουθούσε τη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού από το Μαξίμου ώς το σπίτι του και σημείωνε σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει τρομοκρατική ενέργεια.

Η ομάδα αυτή -πάντα κατά τα ίδια σημειώματα- είχε κάποια στιγμή συμπλοκή με πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει και τον χώρο που έγινε η συμπλοκή και τα όποια σχέδια είχε κατά του Κ. Καραμανλή. Αφησε όμως πίσω της όπλα, εκρηκτικά, χάρτες κ.λπ., τα οποία, όλως περιέργως, ουδέποτε παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές αλλά μεταφέρθηκαν, λέει, στη Μόσχα για εξέταση!!!

Τα σημειώματα αυτά του διοικητή της μονάδας Θεσσαλονίκης -με ευθύνη της τότε διοίκησης της ΕΥΠ- στάλθηκαν στην τότε πολιτική ηγεσία και αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπήρχε, όμως κι ένα τρίτο έγγραφο της υπηρεσίας με ημερομηνία 17-3-2009, που γνωστοποιήθηκε στην τότε πολιτική ηγεσία και ακύρωνε το περιεχόμενο των δύο πρώτων.

Το σημείωμα αυτό, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε στην κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους» των πληροφοριών. «Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι, από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος προσκόμισε το πληροφοριακό υλικό, επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο... άγνωστος πόλεμος στις μυστικές υπηρεσίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας