Εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis, τα οποία καταδεικνύουν ότι το ύψος της ζημίας από τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, οδηγεί σε νέους υπολογισμούς της ζημίας του Δημοσίου (το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει και τα σχετικά ποσά) και προκύπτουν «πολλαπλάσια» ποσά από την αρχική εκτίμηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η προαναφερόμενη αυξάνουσα ζημία φέρεται να ξεπροβάλλει έπειτα από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κ.λπ. και από τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών, κυρίως, φαρμάκων που προς το παρόν προσδιορίζονται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυξάνεται η λίστα με τα ονόματα των γιατρών που φέρονται να έλαβαν χρηματικά ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Novartis, ενώ παράλληλα άρχισε νέα, συμπληρωματική διαδικασία καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων.
Ειδικότερα, η λίστα με τα νέα ονόματα των δωροδοκούμενων γιατρών εντοπίστηκε κατά την έφοδο των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών στα γραφεία της Novartis, στην οποία φέρονται 300 γιατροί -του Δημοσίου και ιδιώτες- να έλαβαν «φακελάκια» από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 έως 5.000 ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.
Η νέα λίστα με τους «300» έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000 γιατρούς, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά τον νέο κύκλο καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ήδη ένας εξ αυτών φέρεται να έχει δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία στην υπό εξέλιξη έρευνα.
Οπως είναι ήδη γνωστό, οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς (Ελένη Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας, Στ. Μανώλης) σε αυτό το στάδιο έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους στο «ξέπλυμα» και αναμένουν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει σε Ελβετία και Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για τη νομιμοποίηση των χρημάτων. Ωστόσο, τα αιτήματα αφορούν και φυσικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση.
