Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσω των ενθαρρυντικών και υποστηρικτικών δηλώσεων του προέδρου Τραμπ μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο οι θετικές διαθέσεις των Αμερικανών φαίνεται πως δεν περιορίζονται μόνον στο πολιτικό επίπεδο. Τις ημέρες που ακολούθησαν την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πολλοί κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού έδειξαν πως όχι μόνο παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και εμφανίζονται έτοιμοι να λάβουν ενεργά μέρος στις κινήσεις που θα κάνει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν ένας από τους τρεις υπουργούς που συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας μάλιστα το κομμάτι των συζητήσεων για τις επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονομίας συμφώνησε άλλωστε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλμπουρ Ρος, να σχηματιστεί διμερής επιτροπή που θα φροντίσει ώστε να έρθει στην Αθήνα μέχρι το τέλος του έτους μεγάλο κλιμάκιο από Αμερικανούς επιχειρηματίες. Ο υπουργός Οικονομίας, όμως, παρέμεινε στις ΗΠΑ και μετά την αναχώρηση του Ελληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του.

Το Σάββατο βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε εκπροσώπους επενδυτικών κολοσσών. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνομίλησε για πολλές ώρες με κορυφαία στελέχη της «Balyasny», της «Brigade Capital», της «Greylock Capital Management», της «Morgan Stanley», της «Marriott International», της «NCH Capital», της «NWI Management», της «Reed Smith», της «Silver Point Capital», της «York Capital Management» και της «W.L. Ross & Co.» – εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση επενδύσεων. Οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται μάλιστα στις διεθνείς αγορές, διαχειριζόμενες τεράστια κεφάλαια.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω επενδυτικών ομίλων και εταιρειών «βομβάρδισαν» τον Δημήτρη Παπαδημητρίου με ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμφανίστηκαν μάλιστα πολύ ενημερωμένοι για το τι συζητήθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για την ουσία των θετικών δηλώσεων Τραμπ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία ήταν πως οι επιχειρηματίες ρώτησαν επανειλημμένα τον υπουργό Οικονομίας στις συναντήσεις τους για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, κάτι που μοιάζει με «προανάκρουσμα» έντονου ενδιαφέροντος πολλών εκ των επενδυτικών κολοσσών να συμμετάσχουν με διάφορους τρόπους στην επόμενη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Το χρέος

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η εγρήγορση των αμερικανικών επενδυτικών ομίλων για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ούτε το γενικότερο ενδιαφέρον της αμερικανικής ηγεσίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει σκοπό να αυξήσει τις πιέσεις για οριστικοποίηση και παραμετροποίηση του μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με «μοχλό» το ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Ταμείου, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποφασιστικής εφαρμογής αυτού του προγράμματος, μαζί με συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους», κινήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «απαραίτητες για να στηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και για την επιτυχή της έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε γι’ αυτόν τον στόχο».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια για «διαρκή και απρόσκοπτη» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάτι το οποίο φάνηκε να πιάνει «τόπο», καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, φέρεται μέσα στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ να εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Τσίπρας προς Ευρωπαίους ομολόγους του: «Εάν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε»

«Οι αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή των πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας πως «εάν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε». Οι σχετικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι τον Ιούνιο, τόνισε, ενώ για το Βrexit ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως έγιναν σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη έχουν να γίνουν πολλά. Οπως πρόσθεσε, «η στάση μας απέναντι στον βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική», «μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ισπανίας, κατέθεσε τον προβληματισμό του για τις προσφυγικές ροές. Κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης πως η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει τη μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Αγκυρα.