Ιδιαίτερα «φορτωμένο» αποδείχτηκε το πρόγραμμα του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο 12ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε εκτενείς συναντήσεις με δεκάδες εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων, ενώ -μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη- υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής στη σχετική εκδήλωση ενώπιον δεκάδων Βρετανών επενδυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν από την Ελλάδα 33 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, αριθμός-ρεκόρ για τα χρόνια της κρίσης, ενώ υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους 100 και πλέον διαχειριστές κεφαλαίων για συνομιλίες με ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συζήτησε ήδη με πάνω από 50 εκπροσώπους επενδυτικών funds, ενώ οι συναντήσεις -παρά το γεγονός ότι το «Roadshow» διεξήχθη στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου- ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Αρκετοί από τους συνομιλητές του υπουργού Οικονομίας έχουν ήδη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας και έχουν εκφράσει τη διάθεση των ομίλων τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Στις συζητήσεις συμμετείχαν όμως και επενδυτές που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και την παραγωγή.
Λέγεται μάλιστα πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Οι συναντήσεις ήταν και δημόσιες αλλά και ιδιωτικές, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πεδία των ερωτήσεων που έκαναν οι επενδυτές. Αρκετοί εξ αυτών ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου να εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων αφορά τεχνικά ζητήματα, που δεν φέρουν ιδιαίτερο πολιτικό «φορτίο».
Δεν έλειπαν όμως και οι ερωτήσεις από ορισμένους που ενδιαφέρονταν να πληροφορηθούν για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που το ΔΝΤ εγείρει ζήτημα ελέγχου και ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτό που έγινε σαφές ήταν πως οι επενδυτές εκτιμούν ως πολύ σημαντική την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε ενισχύεται όσο πλησιάζει η λήξη του τρίτου προγράμματος. Κάποιοι επενδυτές θέλησαν επίσης να πληροφορηθούν την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές εκλογές, καθώς η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Σε αντίθεση με ό,τι ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μόνο μία ερώτηση αφορούσε τις εξελίξεις στις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός», ενώ έγινε σαφές πως η Ελλάδα ακολουθεί απαρέγκλιτα το ευρωπαϊκό καθεστώς στον περιβαλλοντικό τομέα.
