• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας

 • A-
 • A+

Πώς ένα ναυάγιο μπορεί να γίνει το εφαλτήριο μιας... επιτυχίας; Και όμως: όταν έγινε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη», πριν από δύο χρόνια, ο Δημήτριος Γκίρτζαλης σοκαρίστηκε.

Ηθελε οπωσδήποτε να κάνει κάτι, για να βοηθήσει στον καθαρισμό της θάλασσας. Αγωνία που μοιράστηκε με τη φίλη του Χρύσα Κρικώνη, η οποία ως μεταφράστρια είχε μεγαλύτερη ευχέρεια αναζήτησης στον υπολογιστή.

Κομμωτής ο ίδιος, γνώριζε ότι η τρίχα έχει την ιδιότητα να απορροφάει από τρεις έως εννιά φορές το βάρος της σε έλαια. Εμαθαν όμως ότι μπορεί να συγκρατεί πετρελαιοειδή, γράσο, λάδι. Και τελικά βρήκαν τη λύση: ένα φίλτρο από αποκόμματα τριχών που βοηθάει στον καθαρισμό της θάλασσας.

Αν και ακούγεται απίστευτο, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Αμερική.

Βάλθηκαν λοιπόν να φτιάξουν κι εδώ το φυσικό φίλτρο προκειμένου να προστατέψουν τη χώρα τους που από παντού βρέχεται από θάλασσα. Μαζί με άλλους τρεις κοντινούς τους ανθρώπους δημιούργησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δεν έχει ακόμη χρονίσει και την ονόμασαν, όπως και το φίλτρο, «Ρεστία».

Τι σημαίνει αυτή η λέξη; «Είναι το βουβό κύμα που δεν οφείλεται σε φανερή αιτία, αλλά σε άνεμο που έπνευσε σε προγενέστερο χρόνο ή σε άλλη περιοχή και φουσκώνει τη θάλασσα ενώ είναι ήρεμα τα νερά. Τη διαλέξαμε γιατί συμβολίζει αυτήν ακριβώς την αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε με το προϊόν που παράγουμε, το μήνυμα της ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι κάτι που υπάρχει σε αφθονία και καταλήγει στα σκουπίδια, όταν ανακυκλωθεί μπορεί να δημιουργήσει κάτι πολύ ωφέλιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο» μας λέει η Χρύσα Κρικώνη, αντιπρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, και μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το φίλτρο Ρεστία:

«Είναι ένα φίλτρο φτιαγμένο αποκλειστικά από τρίχα ανθρώπου ή ζώου και έχει τη δυνατότητα να απορροφάει και να συγκρατεί όποιο έλαιο πέσει πάνω του. Το σκέφτηκε ο Δημήτριος, που είναι κομμωτής, με αφορμή το ναυάγιο, το ψάξαμε και βρήκαμε ότι αυτή τη δράση κάνει στην Αμερική εδώ και 19 χρόνια ο φιλανθρωπικός οργανισμός Matter of Trust στο Σαν Φρανσίσκο.

»Δέχονται δωρεές από κομμωτήρια, καλλωπιστές ζώων και κτηνοτροφικές μονάδες τις τρίχες, την κόμη που έχουν για πέταμα, και στο εργοστάσιό τους παρασκευάζουν αυτά τα φίλτρα. Επικοινωνήσαμε μαζί τους πριν από 1,5 χρόνο και μας έδωσαν τα φώτα τους».

Η φιλανθρωπική οργάνωση δεν τους παρείχε απλώς τεχνογνωσία από τη συγκομιδή των αποκομμάτων τρίχας μέχρι την παραγωγή των φίλτρων, αλλά τους πρόσφερε και το πρώτο μηχάνημα πιληματοποίησης, «μια μηχανή μη υφάνσιμων υλικών που στο παρελθόν τη χρησιμοποιούσαν για την ύφανση τσόχινων πανωφοριών». Κάπως έτσι ξεκίνησαν.

«Προχωράμε αργά και προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι ακόμη υπάρχουν κρατικοί φορείς που δεν γνωρίζουν τι είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Δεν είμαστε σε φάση παραγωγής για εμπορική χρήση ακόμη και αναζητούμε κάποια επιδότηση/χορηγία, γιατί μέχρι σήμερα πορευόμαστε με προσωπικά κεφάλαια».

Μας μιλάει με ενθουσιασμό για το φίλτρο, καθώς «έχει δοκιμαστεί μέσα στη θάλασσα και απορροφά πετρελαιοειδή συγκρατώντας τη λιπαρή ουσία που γαντζώνεται στα λέπια της τρίχας, σε αντίθεση με άλλα φίλτρα που είναι από πολυπροπυλένιο, μπορούν να παραμείνουν στο νερό μόνο μερικές μέρες και σε ενδεχόμενη μη περισυλλογή τους προκαλούν περισσότερη ρύπανση. Το δικό μας φίλτρο μπορεί να παραμείνει έως και δύο χρόνια μέσα στο νερό. Και αυτός είναι ο σκοπός, να μπορούμε να προστατέψουμε τη θάλασσα και τα νερά μας».

Αυτή τη στιγμή έχουν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου δύο φοιτητές κάνουν την πτυχιακή τους πειραματιζόμενοι πάνω στην απορροφητικότητα και τη χρήση του φίλτρου Ρεστία, και με το ΕΛΚΕΘΕ σε ερευνητικό επίπεδο, ενώ όπως μας ενημερώνει η συνομιλήτριά μας στις ΗΠΑ έχει πιστοποιηθεί από πανεπιστήμια και μεγάλους οργανισμούς όπως είναι η NASA και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Παρουσίασαν το φίλτρο τους στο Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας, που έγινε στο Γκάζι τον Απρίλιο. Η ιδέα τους έχει ήδη λάβει την πρώτη δημόσια αναγνώριση, καθώς τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα από το E-Training Center for Social Enterprises (ETC4SE) που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ προωθώντας τις νεοφυείς κοινωνικές και επιχειρηματικές δράσεις, ενώ θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του προγράμματος που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Σχεδιάζουν να το προωθήσουν σε δήμους που περιβάλλονται από νερό προκειμένου να προστατεύσουν τις παραλίες τους και παράλληλα έχουν δημιουργήσει ένα ακόμη προϊόν-φίλτρο σαν τάπητα, κατάλληλο για διυλιστήρια, ναυπηγεία, πλοία, συνεργεία και επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται με το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, με το οποίο θα αντικαταστήσουν τα φίλτρα που ήδη χρησιμοποιούν ώστε να απορροφούνται τα έλαια με οικολογικό τρόπο, αναβαθμίζοντας το εργασιακό περιβάλλον και σεβόμενοι την κοινωνική ευθύνη.

Εχουν ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με 17 καταστήματα για ζώα και 15 κομμωτήρια ώστε να προμηθεύονται την πρώτη ύλη, δηλαδή τα αποκόμματα τριχών, και όλα αυτά «χωρίς καμία προώθηση, από στόμα σε στόμα, αφού δεν έχουμε κάνει καμία προωθητική ενέργεια, πέρα από το να τυπώσουμε ενημερωτικό υλικό».

Και φυσικά ανυπομονούν να... προωθηθεί το όλο project.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κυκλική οικονομία με βάση τα χαμένα δίχτυα ψαρέματος
Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόκειται για πρωτοβουλία ανέλκυσης πλαστικών διχτυών.
Κυκλική οικονομία με βάση τα χαμένα δίχτυα ψαρέματος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας;
Μία ωραία είδηση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη συνάντηση για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας κατοίκων στη συνοικία Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου στη Νέα Ερυθραία. Ο Δήμος Κηφισιάς εγκαθιστά πιλοτικά ένα...
Μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμευση του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία
Μια σημαντική απόφαση, που αρκετοί τη χαρακτηρίζουν «σταθμό» για την προστασία του περιβάλλοντος, έλαβε η Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην σύνοδό της στο...
Δέσμευση του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρση απαγόρευσης κολύμβησης στις πληγείσες περιοχές λόγω «Αγίας Ζώνης ΙΙ»
Με απόφαση του υπ. Υγείας, αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, που είχαν πληγεί από την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του...
Άρση απαγόρευσης κολύμβησης στις πληγείσες περιοχές λόγω «Αγίας Ζώνης ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμειναν με την... κηλίδα της καταστροφολογίας
Ο Σαρωνικός επιβαρύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλύτερη. Αισιόδοξοι για την περιβαλλοντική-οικολογική κατάσταση στον Σαρωνικό σε ύδατα και βυθό και για την...
Εμειναν με την... κηλίδα της καταστροφολογίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας