• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. «λογοδοτούν» στην κοινωνία

 • A-
 • A+

Κοινωνικό Ισοζύγιο. Με αυτόν τον όρο στην Ισπανία αποκαλείται η συμμετοχική διαδικασία μέσα από την οποία οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. μπορούν να αξιολογήσουν τη λειτουργία τους και τον κοινωνικό της αντίκτυπο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζει από το 2014 η REAS -η δικτύωση των δικτύων εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας της Ισπανίας, η οποία έχει περίπου 700 μέλη οργανωμένα γεωγραφικά και κλαδικά- δημοσιοποιώντας κάθε χρόνο την ομώνυμη έκθεση.

Τα συμπεράσματά της στηρίζονται σε ένα ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει στους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. να αυτοαξιολογήσουν τη δράση τους στη βάση πολλαπλών δεικτών σε διάφορους τομείς: οικονομική λειτουργία, επαγγελματική ποιότητα, δημοκρατία, ισότητα φύλου, εργασιακή ποιότητα, περιβάλλον και κοινωνική δέσμευση.

Στην έκθεση Κοινωνικού Ισολογισμού 2018 που δημοσιοποίησε η REAS στις 31 Δεκεμβρίου συμμετείχαν 446 φορείς από ολόκληρη την ισπανική επικράτεια, οι οποίοι έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 457 εκατ. ευρώ, απασχολούν σχεδόν 12.000 εργαζομένους, υποστηρίζονται από 20.000 εθελοντές, ενώ έχουν περισσότερα από 150.000 μέλη.

Τα δε αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας (που αφορούν στοιχεία του 2017) είναι εντυπωσιακά:

● Ισότητα: ένα ποσοστό 58% των θέσεων ευθύνης κατέχεται από γυναίκες, η μισθολογική διαφορά είναι 2,7, ενώ ένα 63% των οργανώσεων έχει υιοθετήσει μια πιο ισότιμη, μη σεξιστική και περιεκτική και των δύο φύλων γλώσσα.

● Εργασία: το 74% των φορέων έχει βελτιωμένους (σε σχέση με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία) μηχανισμούς διευθέτησης των εργασιακών διαφορών, το 50% διαθέτει έναν εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων και ένα 62% έχει θεσπίσει χώρους συναισθηματικής στήριξης και γενικότερης μέριμνας για τους εργαζομένους.

● Περιβάλλον: το 91% εφαρμόζει κριτήρια υπεύθυνης κατανάλωσης στις αγορές και προμήθειές τους, ένα 32% είναι φορέας περιβαλλοντικής διαχείρισης και ένα 49% χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνεργασία και σχέση με την κοινότητα: ένα 65% λειτουργεί με ηθικές πιστώσεις, πραγματοποιούν το 13% των αγορών τους στο πλαίσιο των Κοινωνικών Αγορών και σε ποσοστό 15% είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς.

● Μη κερδοσκοπικοί σκοποί: το 58% των εσόδων προέρχεται από τις συναλλαγές τους έναντι του 30% που προέρχεται από επιδοτήσεις. Σχετικά με τη διανομή των κερδών, ένα 75% πηγαίνει σε αποθεματικά, επενδύσεις στον φορέα ή κάλυψη ζημιών, ένα 13% για τη δημιουργία κοινών αγαθών και ένα 4% σε επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικούς φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Στόχος του Κοινωνικού Ισολογισμού δεν είναι μόνο να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στη βάση των αξιών της Χάρτας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που έχει υιοθετήσει ο τομέας στην Ισπανία.

Στόχος είναι επίσης να καταστήσει ορατή τη σημασία των επιχειρήσεων της Κ.ΑΛ.Ο. και να ενημερώσει τους πολίτες για το πώς οι φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. αποτελούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο υπεύθυνο αλλά και υπόλογο απέναντι σε εργαζομένους, κοινωνία και περιβάλλον από το συμβατικό.

Ενα ανάλογο εργαλείο μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου, που αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, έχει αναρτήσει προς δωρεάν χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα της η Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο. (ΕΓΚΑΛΟ), όπως είχε παρουσιάσει πέρσι η «Εφ.Συν.» («Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.», 29/10/2018).

Η ΕΓΚΑΛΟ απλώς προσφέρει την πλατφόρμα της (kalo.gov.gr) για να αυτοαξιολογηθούν οι φορείς, χωρίς να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς των φορέων που μετέχουν ούτε στα στοιχεία που καθένας από αυτούς συμπληρώνει.

► Ολόκληρη η έκθεση

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
Το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της βιωσιμότητας των φορέων του και άμεση στήριξή τους.
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
Το 2019 βρίσκει τον χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε μια νέα φάση, καθώς πλέον οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τόσο...
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η συμμετοχή των γυναικών στην Κ.ΑΛ.Ο. ωφελεί και τις γυναίκες και την κοινωνία»
«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ενδυναμώνει τη θέση των γυναικών στην κοινωνία μας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά και στην καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων». Αυτός...
«Η συμμετοχή των γυναικών στην Κ.ΑΛ.Ο. ωφελεί και τις γυναίκες και την κοινωνία»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Mares de Madrid: οι μαδριλένικες «θάλασσες» της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Με τη συνεχιζόμενη κρίση από το 2008 και έπειτα αυξάνει το ενδιαφέρον γύρω από εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ισπανία και έχει οδηγήσει σε θεσμικές πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα Mares στοχεύει στην προώθηση αστικών...
Mares de Madrid: οι μαδριλένικες «θάλασσες» της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενισχύσεις για το οικοσύστημα της ΚΑΛΟ
Περισσότερα από 161 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ θα διατεθούν μέχρι το 2023 για την υποστήριξη των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο της Ειδικής...
Ενισχύσεις για το οικοσύστημα της ΚΑΛΟ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Χρειάζεται ένα... Κ.ΑΛ.Ο. Σχέδιο Δράσης
Περισσότερα από 200 μέλη κοινωνικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων- μεταξύ αυτών και η «Εφ.Συν»- δικτυώσεων, οργάνων λήψης αποφάσεων, συναντήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για να μετάσχουν στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για...
Χρειάζεται ένα... Κ.ΑΛ.Ο. Σχέδιο Δράσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας