• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 9.8°C / 13.4°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 16.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  0 BF
  94%

ΟΙΕΛΕ: Πιο δραματικές οι εργασιακές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία

 • A-
 • A+

Με ακόμα πιο μελανά χρώματα απ' αυτά που χρησιμοποίησε στην έρευνα που δημοσιοποίησε στη ΔΕΘ το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα περιγράφει η ΟΙΕΛΕ την κατάσταση των εργαζομένων εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.

Προχωρώντας σε συγκριτική ανάλυση της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με την αντίστοιχη που η Ομοσπονδία είχε εκπονήσει για την ανίχνευση του φαινομένου Big Quit για την ιδιωτική εκπαίδευση, η ΟΙΕΛΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η τριτοκοσμική κατάσταση στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα με την εργοδοτική αυθαιρεσία να σαρώνει είναι πολύ χειρότερη στα ιδιωτικά σχολεία». 

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ έχει ως κύρια αιτήματά της:

 • Την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 και την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού. Η τεράστια κερδοφορία των εκπαιδευτηρίων τα τελευταία χρόνια επιτρέπει και με το παραπάνω τις ελάχιστες αυτές αυξήσεις.
 • Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους δύσκολους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.
   

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η πλήρης απορρύθμιση της εποπτείας στον χώρο της εργασίας με την ουσιαστική διάλυση του ΣΕΠΕ έχει γεννήσει “τέρατα” στον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματα γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρείται ευρωπαϊκή, ευνομούμενη χώρα με τα τραγικά στοιχεία εργοδοτικής παραβατικότητας και ασυδοσίας που οι έρευνες καταγράφουν και που απεικονίζουν συνθήκες εργασίας οι οποίες ισχύουν μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην τυπική ιδιωτική εκπαίδευση (στα ιδιωτικά σχολεία δηλαδή) η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Σε έναν χώρο δηλαδή που εποπτεύεται διπλά (τόσο από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας)! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν “άνωθεν” εντολές για “προστασία” των παραβατών επιχειρηματιών της εκπαίδευσης. Αυτό δεν πλήττει, φυσικά, μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις νόμιμα λειτουργούσες ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες». 

Ενδεικτικά, απ' τη σύγκριση των δύο ερευνών, όπως επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ περίπου το 40%  των εργαζόμενων υποχρεώνονται να παρέχουν υπερωριακή απασχόληση, στην ιδιωτική εκπαίδευση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι δεν αμείβονται για τις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν, στην ιδιωτική εκπαίδευση η κατάσταση είναι απελπιστική τονίζει η ΟΙΕΛΕ, καθώς στο σύνολο των πρόσθετων υπηρεσιών, το ποσοστό των απλήρωτων εκπαιδευτικών φθάνει στο 70%!

Επιπλέον, με βάση την έρευνα της ΟΙΕΛΕ δεν καταβάλλεται αμοιβή για το 55% των απογευματινών δραστηριοτήτων, για την υπερωριακή διαδικτυακή απασχόληση στο 86%, ενώ για open days, bazaars και πρόσθετη εργασία σε αργίες, διακοπές κ.λπ., το ποσοστό φθάνει στο 85%! 

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο συγκριτικά κάποια στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ και της έρευνας του Big Quit της ΟΙΕΛΕ: https://www.oiele.gr/erevna-ine-gsee-afksiseis-misthon-kai-syllogikes-symvaseis-ta-kyria-aitimata-ton-ergazomenon-dramatikes-oi-synthikes-ergasias-stin-idiotiki-ekpaidefsi/?fbclid=IwAR15SyO2P_Avj9MXCQ9EBcHwWqvrQZfLOTRtaHZJn20E1qRto_7_qhwv-uA

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα επέδρασε αρνητικά σε τέσσερις βασικούς πυλώνες της ζωής των εργαζομένων, τον οικονομικό, τον ψηφιακό, τον ψυχολογικό και τον κοινωνικό, όπως έδειξε η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τέλος και επίσημα η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Κανονικά στις θέσεις τους οφείλουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που περιλαμβάνει τα μέτρα μέχρι την Πρωτομαγιά.
Τέλος και επίσημα η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
Η χορήγησή της επεκτείνεται και σε δημοσίους υπαλλήλους - γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό, χωρίς την προϋπόθεση αναστολής λειτουργίας του σχολικού τμήματος.
Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απλήρωτοι 8.000 εκπαιδευτές ΙΕΚ
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων: οι εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ έλαβαν έναντι ενός μήνα δουλειάς χειμερινού εξαμήνου του 2015 μετά το περασμένο...
Απλήρωτοι 8.000 εκπαιδευτές ΙΕΚ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χιλιάδες υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί στον δρόμο
Μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων σε Παιδεία και Υγεία, καθώς και συνταξιούχων, στις χθεσινές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία, συνενώθηκαν και κατέληξαν με πορεία στη Βουλή. Αίτημα των...
Χιλιάδες υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί στον δρόμο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργατική τάξη απαντά δυναμικά στα Μνημόνια
Η 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (12/11) θεωρείται η πρώτη οργανωμένη πανεργατική απάντηση στο πακέτο των προωθούμενων κυβερνητικών μέτρων, με τους διοργανωτές της να φιλοδοξούν ότι μπορεί να αποτελέσει...
Η εργατική τάξη απαντά δυναμικά στα Μνημόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας