Στο ιλιγγιώδες ποσό των 94 δισ. ευρώ έφτασαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τον προηγούμενο μήνα ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τα «φρέσκα» χρέη, δηλαδή αυτά που έμειναν ακάλυπτα από την αρχή του χρόνου, να διαμορφώνονται σε 11,738 δισ. ευρώ.
Πλέον ένας στους δύο φορολογούμενους ή 4.304.752 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.
Για 803.803 οφειλέτες, η ΓΓΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.617.408 οφειλέτες. Οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο δεκάμηνο του 2016 υπερέβησαν τις 108.000.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκαν από 695.074 σε 803.803.
Πάντως, από το σύνολο των 4.304.752 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.617.408 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
