Ένα σχέδιο δράσης για την επανεκκίνηση του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε. ώστε «να απλουστευτεί, να θωρακιστεί έναντι της απάτης και να καταστεί φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις» παρουσίασε προχθές ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις φοροδιαφυγής των Panama Papers.
Προνοητικός ο Ευρωπαίος Επίτροπος, έσπευσε στην αρχή της παρέμβασής του για το σύστημα ΦΠΑ να μιλήσει για τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ώστε να περιοριστούν οι ενοχλητικές ερωτήσεις.
Μίλησε, λοιπόν, για «σκάνδαλο», είπε ότι είναι «έξω φρενών» με τα πρωτοφανή κρούσματα φοροδιαφυγής και τάχθηκε υπέρ της λήψης αποτελεσματικών μέτρων στην Ε.Ε. Λες και δεν υποψιαζόταν τίποτε…
Φυσικά, δεν είπε λέξη για το Λουξεμβούργο που παραμένει ανενόχλητα ο κατ’ εξοχήν φορολογικός παράδεισος στην Ευρώπη των 28, όπως οικοδομήθηκε από το σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τα χρόνια της πρωθυπουργίας του στο Μεγάλο Δουκάτο και, λόγω του δημοψηφίσματος του Ιουνίου στη Μ. Βρετανία, δεν θέλησε να επιρρίψει ανοικτά ευθύνες στο Λονδίνο για τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη (Παρθένες Νήσοι κ.λπ.) που αποτελούν πόλο έλξης για τους φοροφυγάδες της υφηλίου.
Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο Επίτροπος καθορίζει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων:
- Των βασικών αρχών για ένα μελλοντικό ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ.
- Των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
- Του εκσυγχρονισμού του πλαισίου των συντελεστών ΦΠΑ και του καθορισμού επιλογών προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών αυτών.
- Των σχεδίων για την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά (DSM), καθώς και για μια συνολική δέσμη μέτρων για τον ΦΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΜΜΕ.
Κατά την Επιτροπή, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να συμβαδίζει με τις προκλήσεις της σημερινής οικονομίας, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση, την ψηφιοποίηση και την κινητικότητα.
Το ισχύον σύστημα ΦΠΑ στις διασυνοριακές συναλλαγές, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1993 με προοπτική να αποτελέσει ένα μεταβατικό καθεστώς, αφήνει περιθώρια για διάπραξη απάτης.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει το 2017 πρόταση για την θέσπιση οριστικών κανόνων για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι διασυνοριακές συναλλαγές θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται βάσει των συντελεστών του κράτους μέλους προορισμού («αρχή της χώρας προορισμού») όπως και τώρα, αλλά ο τρόπος είσπραξης των φόρων θα αλλάξει σταδιακά προς ένα σύστημα που θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι της απάτης.
Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή μια δικτυακή πύλη σε επίπεδο ΕΕ που θα διασφαλίζει ένα απλό σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και ένα αρτιότερο σύστημα συλλογής εσόδων για τα κράτη μέλη.
