«Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα του αφορολόγητου ορίου, οι συντελεστές στα μεσαία εισοδήματα και ο τρόπος εφαρμογής των υψηλών συντελεστών στη διαπραγμάτευση, ενώ αύριο συνεχίζεται το μπρα-ντε-φέρ κυβέρνησης και δανειστών.
Αύριο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και τα κριτήρια για την πώληση σε ξένα funds, ενώ μεγάλη παραμένει απόσταση για τις «ευαίσθητες» κατηγορίες.
Το αυριανό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα συζήτησης:
- 10.00: Ενέργεια
- 12.00: Kαταπολέμηση διαφθοράς
- 14.00: Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσία
- 16.30: Δικαιοσύνη
- 18.00: Κόκκινα Δάνεια
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία καθίσταται εφικτή και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέχρι τις 25 Μαρτίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και το κουαρτέτου.
Οι διαφορές στο φορολογικό
Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών στο φορολογικό έγκειται στο γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν τη δραστική μείωσή του από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση και, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Διχογνωμία υπάρχει και για το σημείο που θα εφαρμοστούν οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές. Η κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστούν για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω
Όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι συγκλίσεις των δύο πλευρών
Στο 10% συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ο ανώτατος συντελεστής στην εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν και στο να υπάρξει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε και στο αγροτικό ζήτημα, αφού υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα τροποποιηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των αγροτών (και να αυξηθούν στο 20% και 26% από το 13% που είναι σήμερα).
Στο θέμα των ενοικίων οι δανειστές φαίνεται να υιοθετούν τις κυβερνητικές προτάσεις για τροποποίηση των συντελεστών (από 11% σε 15% για ενοίκια ως 12.000 ευρώ – από 33% σε 35% για τα ενοίκια ως 45.000 ευρώ – με ανώτατο συντελεστή το 40% για ενοίκια άνω των 45.000 ευρώ).
