Στο μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το δημοσιονομικό κενό του 2016, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group που κατέληξε σε αρνητική εισήγηση για το ελληνικό ζήτημα.
Πιο αναλυτικά, αναζητείται κοινό σημείο προσέγγισης για το ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, οι δανειστές δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους, γεγονός που πάει πίσω την αξιολόγηση.
Η Κομισιόν «διά στόματος» Ντέκλαν Κοστέλο κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2016 που αντιστοιχούν στο 1,1% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ, διά της εκπροσώπου Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν συμφωνεί με καμία από τις δύο προηγούμενες προτάσεις και ανεβάζει σε εφιαλτικά ύψη, πάνω από το 2,3% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ, το συμπληρωματικό «πακέτο» της λιτότητας.
Διαφορετικά, όπως διαμηνύει, το Μνημόνιο απειλείται με εκτροχιασμό και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, 0,53% φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα παραμείνουν μετέωροι.
Πλέον όλα θα κριθούν στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, το οποίο θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αμέσως μετά η Βουλή που θα πρέπει να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αλλαγές.
Σταθάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν
Στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξής του (realfm 97.8) ο υπουργός Οικονομίας.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.
Στο ερώτημα αν συμμερίζεται τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αν φτάσουμε Μάιο ή Ιούνιο «καήκαμε», ο ίδιος απάντησε: «Συμμερίζομαι απολύτως. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι απόλυτα επιτακτικό για την οικονομία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση».
Όσο για το αν θα μπορέσουν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αρκέστηκε να πει «περιμένουμε».
Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου μέσα στον Μάρτιο, τονίζοντας: «Ο νόμος έχει ολοκληρωθεί, έχει σταλεί στην Κομισιόν, πήραμε τα σχόλια πριν από τρεις ημέρες, τα οποία είναι γενικώς θετικά και θα τα χαρακτήριζα νομοθετικές βελτιώσεις, εκκρεμεί η αποτίμηση από τους θεσμούς γιατί έχει δημοσιονομικό κόστος και θα κατατεθεί στη Βουλή».
