Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχετικά με το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί ο ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% σε 13%. 

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε το SETE Intelligence, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, η μείωση αυτή αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης μίλησε για αυτοκαταστροφική επιλογή που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, μειώνει το τουριστικό συνάλλαγμα και αυξάνει την ανεργία.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. Και ειδικά όπως είπε, στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους.