Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού Χρηματιστηρίου εμφανίζονται οι παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, παρά το κακό ποδαρικό που έγινε χθες, πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τη μεγάλη υποχώρηση που κατέγραψαν τόσο το Χρηματιστήριο της Αθήνας (-1,62% στις 621,12 μονάδες) όσο και οι διεθνείς αγορές, στον απόηχο του νέου πατατράκ των μετοχών στην Κίνα.

Κοινός παρονομαστής των εκτιμήσεων για τη νέα χρονιά είναι πως το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος σημαντικών θετικών αποδόσεων για τις μετοχές και τα ομόλογα στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εδραιωθεί η πολιτική σταθερότητα και δεν θα υπάρξει νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στους επόμενους δυο-τρεις μήνες θα «παιχτεί» ουσιαστικά ολόκληρη η χρονιά, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου και οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, εφόσον η Ελλάδα διαβεί τον Ρουβίκωνα της πρώτης αξιολόγησης, είναι φορτισμένες με τέτοια δυναμική που μπορούν να αντιστρέψουν ακόμη και τη μακροχρόνια καθοδική τάση, η οποία συνοδεύει εδώ και 16 χρόνια την πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η δοκιμασία της αξιολόγησης

Η μεγάλη δοκιμασία είναι η αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τον Φεβρουάριο, που προϋποθέτει να κερδηθεί το πολιτικό στοίχημα ψήφισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και των αλλαγών στο φορολογικό των αγροτών.

Η επιτυχής αξιολόγηση είναι αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για άμεση επαναφορά της δυνατότητας των τραπεζών να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα (άρση του waiver), θα δρομολογήσει τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους τον Απρίλιο και από εκεί και μετά θα επιτρέψει από τον Μάιο στην ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για ποσά ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω βήματα θα είναι τα πρώτα έπειτα από έναν και πλέον χρόνο βαθιάς κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε. που θα θέσουν τις βάσεις για την οριστική απομάκρυνση των σεναρίων Grexit από το τραπέζι και θεωρούνται «προαπαιτούμενα» ώστε να προσδοκά κάποιος επανατιμολόγηση του ρίσκου για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών αλλά και τα πρώτα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων προς τα τέλη του 2016.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την πρώτη συνεδρίαση του 2016, ο πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστήριο Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ανακάμψει το Χρηματιστήριο, αναφερόμενος στην επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας και στον έλεγχο των δημοσιονομικών.

Εκτίμησε ότι αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αγορές μετοχών και ομολόγων να σημειώσουν ιδιαίτερα σημαντική ανοδική πορεία, ειδικά κατά το β’ εξάμηνο του έτους, οπότε και αναμένεται επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης επισήμανε ότι μέσα στο 2015 απομακρύνθηκαν δύο μεγάλοι φόβοι των αγορών, αυτός για το κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα και εκείνος για το Grexit, προβλέποντας ότι από το γ’ τρίμηνο και μετά θα έχουμε αφήσει πίσω τα δύσκολα και ότι το 2016 θα αποδειχτεί το έτος της μεγάλης ανάκαμψης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομίας θα ενδυναμωθούν σημαντικά από μια ικανοποιητική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε από το δεύτερο εξάμηνο να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές με κεφάλαια τα οποία θα… αισθάνονται ασφαλή να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

«Οι περιπέτειες τελείωσαν»

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι περιπέτειες τελείωσαν», επισημαίνοντας ότι το 2015 παγιώθηκε η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη και πλέον είναι καθοριστικό η χώρα να προσκαλέσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς για την ανάκαμψη των μετοχών τη φετινή χρονιά και έθεσε στόχο την είσοδο νέων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο και την έκδοση εταιρικών ομολόγων από τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) Σπύρος Κυρίτσης εκτίμησε ότι το 2016 «θα είναι η χρονιά που θα αλλάξουν τα πράγματα» και σημείωσε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης θα περάσει σε σημαντικό βαθμό μέσα από την κεφαλαιαγορά, η οποία μπορεί να παράσχει λύσεις χρηματοδότησης, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.