«Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο», διαπιστώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, βέβαια, δεν παραβλέπει να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις για τήρηση του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης, δηλώνει: «Στην πραγματικότητα, σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Τώρα θα αρχίσουμε νωρίς το 2016. Η Ελλάδα έχει ακόμα να εφαρμόσει ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες, ωστόσο, γίνονται ήδη».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική δύναμη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει: «Υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Ελληνική και όχι ευρωπαϊκή η κρίση
«Δεν βλέπω ότι η ελληνική οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Αυτή δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μια ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύθηκαν από πολύ σκληρά λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση», επισημαίνει.
Ευρώ για λίγους τα επόμενα χρόνια
«Κατά τα προσεχή έτη, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία διεύρυνση της ευρωζώνης», ακόμα και αν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εχουν δεσμευθεί «να θεσπίσουν το ενιαίο νόμισμα», δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, που είναι επίσης επίτροπος για το Ευρώ. Από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι 19 ανήκουν στην ευρωζώνη.
«Πριν κάποια χώρα να υιοθετήσει (το ευρώ), πρέπει πρώτα να καθοριστεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός είναι η αίθουσα αναμονής της ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, κανένα μέλος της ΕΕ δεν βρίσκεται εκεί, με εξαίρεση τη Δανία που είναι ειδική περίπτωση», προσθέτει ο Ντομπρόβσκις.
Νουθεσίες Φερχόφσταντ
Για την Ελλάδα τοποθετήθηκε μέσω social media και ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ.
Ο Βέλγος πολιτικός τονίζει την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα.
«Το 2015 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για την ήπειρό μας» τονίζει στο μήνυμα του ο Βέλγος πολιτικός, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποφέρουν. Κάτι που όπως προσθέτει είναι αποτέλεσμα πολύχρονων πολιτικών κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων. Αναφέρει δε ότι κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πως οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να αρχίσει η Ελλάδα να αναπτύσσεται και πάλι. Καταλήγοντας τονίζει ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλιστεί το χρέος στην Ελλάδα σε μια βιώσιμη βάση.
