Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Mε τις γεωπολιτικές εντάσεις να δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας, η διοίκηση της Αegean αναμένει έως τα τέλη του μήνα, μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Τις τελευταίες 12 ημέρες επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου» ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025 προσθέτοντας πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και τις επιπτώσεις της.

Η εταιρεία έχει προς το παρόν προχωρήσει σε αναστολή πτήσεων και προσαρμογές στο δίκτυό της σε προορισμούς της περιοχές του Κόλπου, όπως σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιορδανία.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το 4%-5% της συνολικής δραστηριότητας και έως το 6,5% της συνολικής επιβατικής χωρητικότητας (Available Seat Kilometers).

Ευτύχιος Βασιλάκης,Πρόεδρος AEGEAN | AEGEAN
Ευτύχιος Βασιλάκης,Πρόεδρος AEGEAN | AEGEAN

Πώς επηρεάστηκαν οι κρατήσεις

Σε ό,τι αφορά την πορεία των κρατήσεων μετά την κρίση στην Μέση Ανατολή, η μείωση της κίνησης προσδιορίζεται κοντά στο 8% – 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Πέραν των χωρών που δεν πραγματοποιεί πτήσεις η εταιρεία, έχει επηρεαστεί η κίνηση από και προς την Κύπρο, με τη μείωση των κρατήσεων να φτάνει σε ποσοστό άνω του 10%.

Σχετικά με το κόστος των καυσίμων, η Αegean έχει προχωρήσει σε συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που καλύπτουν περίπου το 60% των αναγκών της για το σύνολο του έτους, ποσοστό που φτάνει περίπου το 65%-66% αν συμπεριληφθούν και τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται προς τη Μέση Ανατολή.

Έναν χρόνο αργότερα η είσοδος στην αγορά της Ινδίας

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, μετατίθεται για έναν χρόνο αργότερα, το 2027 δηλαδή, η είσοδος της Aegean στην αγορά της Ινδίας. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στις καθυστερήσεις στην παράδοση δύο αεροσκαφών μακρινών αποστάσεων για τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, η εταιρεία επέλεξε να αποχωρήσει από την σύμβαση και να μεταβάλλει το σχεδιασμό των παραγγελιών της.

Για το 2026, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα, η εταιρεία προχωρά τη στρατηγική της. Στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της αναμένεται η παραλαβή επτά νέων Airbus A321neo. Ο στόχος είναι ο συνολικός στόλος να φτάσει τα 60 αεροσκάφη τύπου neo μέχρι το 2028, εκ των οποίων τα 38 έχουν ήδη παραδοθεί.

Παράλληλα η διοίκησή της εταιρείας εκτιμά πως η επιβατική κίνηση θα συνεχίσει ανοδικά με ρυθμό περίπου 6% έως 8%, ανάπτυξη που θα προέλθει κυρίως από βασικούς της κόμβους όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρνακα αλλά και η Κρήτη.