ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Πάνος Κοσμάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Περαιτέρω εκτράχυνση των καταχρηστικών πρακτικών των 4 συστημικών τραπεζών δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον μήνα Απρίλιο του 2025. Εως τώρα, ήταν αξιοσημείωτο ότι τα επιτόκια καταθέσεων μίας ημέρας (δηλαδή οι μη προθεσμιακές καταθέσεις, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 80% του συνόλου των καταθέσεων) έχουν «κολλήσει» στο… θρυλικό πλέον 0,03%!

Ηταν επίσης αξιοσημείωτο ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει τα επιτόκια 7 φορές, συνολικά κατά 1,75%, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες απορρόφησαν για λογαριασμό των κερδών τους σημαντικό μέρος αυτής της μείωσης χωρίς να την περάσουν στα επιτόκια των δανείων.

Εξοργιστική άνοδος

Τώρα όμως, έχουμε κάτι πραγματικά εξοργιστικό: ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται αύριο για νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ, οι τράπεζες αύξησαν τον Απρίλιο τα επιτόκια των νέων δανείων, πέρα και ενάντια σε κάθε οικονομική λογική! Η συμπεριφορά αυτή είναι πλέον ανεξέλεγκτη και το ερώτημα είναι τι κάνει η εποπτεύουσα τις 4 συστημικές τράπεζες Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Πώς επιτρέπει τόσο ακραία καταχρηστική πρακτική κατά των δανειοληπτών;

Η αύξηση των επιτοκίων στα νέα δάνεια τον Απρίλιο είναι ακόμη πιο εξοργιστική, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα ποσά του συνόλου των νέων επιχειρηματικών δανείων είναι σε ελεύθερη πτώση από τον Μάρτιο του 2024, με την πτώση αυτή να γνωρίζει νέα κλιμάκωση ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2025.

Που σημαίνει ότι οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια των νέων δανείων ενώ τα ποσά των νέων δανείων πέφτουν! Για να έχουμε μια αίσθηση του ρυθμού της πτώσης, τον Μάρτιο του 2024 κυμαίνονταν περί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2025 μειώθηκαν οριακά κάτω από τα 2 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ:

● Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας παρέμεινε στο δυσδιάκριτο 0,03%. Ομως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,52%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,99%.

● Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,02%.

● Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,21%.

● Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,65%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,91%.

Συμπεράσματα

α. Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια στα παλαιά δάνεια (αν και όχι όσο θα έπρεπε με βάση τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ) και τα αυξάνουν στα νέα δάνεια ενώ ο όγκος τους μειώνεται. Ποιος είπε ότι είναι μηχανισμός χρηματοδότησης των επενδύσεων;

β. Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων στις κατηγορίες που… μπορούν να μειωθούν (στις προθεσμιακές και των επιχειρήσεων), για να αντλήσουν φτηνότερο χρήμα και να το επιστρέψουν… ακριβότερο στις επιχειρήσεις. Διαχείριση του ύψους της κερδοφορίας τους κάνουν – άλλωστε έχουν τόσα… στόματα να ταΐσουν, σχεδιάζοντας γενναία μερίσματα για τους μετόχους τους για τις χρήσεις του 2024 και του 2025…