Συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας ζητούν με επιστολή του σωματείου της Λάρυμνας οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ. Ζητούν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς το μέλλον της μεταλλουργίας με αφορμή δημοσιεύματα για ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων για τα μεταλλεύματα της ΛΑΡΚΟ και για ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού.
Οι εκπρόσωποι των απολυμένων συνδέουν τις πληροφορίες αυτές με την προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα 47 έργα επενδύσεων στις «στρατηγικές πρώτες ύλες» σε 13 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και σε 17 μεταλλεύματα στα οποία η Ε.Ε. εξαρτάται από τρίτες χώρες. Ανάμεσά τους είναι το νικέλιο και το κοβάλτιο, κρίσιμα μέταλλα στα οποία, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χώρα διαθέτει το 90% των αποθεμάτων που έχουν εντοπιστεί σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε.
Ωστόσο ανάμεσα στις 170 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρίσιμων Πρώτων Υλών) και στις 47 που επελέγησαν τελικά να ενισχυθούν με πόρους της Ε.Ε. μόνο μία ήρθε από την Ελλάδα, αυτή της METLEN για την παραγωγή γαλλίου στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον Ελλάδος (πρώην Πεσινέ) στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας (όπου σήμερα ξεναγείται από τον πρόεδρο του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 47 εγκεκριμένα σχέδια τα 6 αφορούν το νικέλιο και το κοβάλτιο (3 στη Φινλανδία, από 1 σε Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία), αν και εντοπίζονται σε περιοχές με πολύ μικρότερα αποθέματα από αυτά της χώρας μας που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ. Παρ’ όλα αυτά η αναλωμένη από το 2020 στο φιάσκο πώλησης της μεταλλουργίας κυβέρνηση δεν είχε την ελάχιστη πρόνοια να υποβάλει στην Κομισιόν ένα αντίστοιχο σχέδιο αξιοποίησης των κοιτασμάτων της ΛΑΡΚΟ για παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου είτε με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας, που εφαρμοζόταν για δεκαετίες, είτε της υδρομεταλλουργίας, όπως πρότειναν οι εργαζόμενοι.
Το σωματείο των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θέτει στην κυβέρνηση ερωτήματα και για τα σενάρια πτώχευσης της μεταλλουργίας, αλλά και για την πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων στη Λάρυμνα που είναι εκτεθειμένες και στον κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος και στο πλιάτσικο από «σκραπατζήδες», δηλαδή εργολάβους διάλυσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ ζητούν, τέλος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση εν όψει του Πάσχα, καθώς περίπου 250 από αυτούς δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ και όσων έχουν ενταχθεί σε θέσεις εργασίας το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αναστάτωσης που έφεραν το λουκέτο και οι απολύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας