Τα μεγάλα προβλήματα στην εκπόνηση των νέων Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που καθορίζουν τη ζωή στον ελληνικό χώρο για τις ερχόμενες δεκαετίες εντοπίζει σε αναλυτική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), σε ανακοίνωσή του μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του.
Ο ΣΕΠΟΧ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμη τη συγκυρία, καθώς έχουν προηγηθεί «εντατικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα του χωρικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της κρίσης», όπως και «σειρά υποχωρήσεων σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος». Σε όλα τα παραπάνω, όμως, «προστίθενται σήμερα τάσεις κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών σε δημοκρατικούς θεσμούς, οι οξυνόμενες κοινωνικές και χωρικές ανισότητες αλλά και μια στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ανταγωνιστικότητα, την άμυνα και την ασφάλεια σε βάρος των πολιτικών που προτεραιοποιούσαν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Ιδιαίτερα στην Ελλάδα:
● Εχουν γίνει πλέον εμφανή τα προβλήματα του Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ως προς την πλημμελή προετοιμασία, το περιεχόμενο, τη διαχείριση, τη διασφάλιση της ποιότητας και τη διοικητική επάρκεια.
● Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) κατακερματίζουν όλο και περισσότερο τον χώρο και τον σχεδιασμό του, συχνά παρακάμπτοντας τον υπερκείμενο σχεδιασμό και εντατικοποιώντας τη δόμηση.
● Το συνολικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικά προβλήματα συνοχής και συντονισμού, λόγω παράλληλης υλοποίησης μελετών, ενώ συγχρόνως εκλείπουν εργαλεία σε ιεραρχικά ανώτερα επίπεδα σχεδιασμού.
● Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) δεν έχει ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει μια αδικαιολόγητη ολιγωρία, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
● Η τουριστική ανάπτυξη τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Καταγράφονται φαινόμενα υπερτουρισμού και υπερδόμησης, κυρίως στον νησιωτικό και παράκτιο χώρο σε βάρος του τοπίου, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των τόπων αυτών. Καταγράφονται, επίσης, φαινόμενα έντονης τουριστικοποίησης στον αστικό χώρο, σε βάρος της προσιτής κατοικίας.
● Η εκτός σχεδίου δόμηση παραμένει ανεξέλεγκτη σε βάρος του τοπίου, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η κυβέρνηση αναζητά κατ’ επανάληψη τρόπους χαλάρωσης των περιορισμών, παρά τη νομολογία του ΣτΕ.
● Εκκρεμούν σημαντικά προαπαιτούμενα για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του χώρου, όπως το κτηματολόγιο, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
● Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι τρόποι δόμησης, ανάπτυξης και διαχείρισης του χώρου έχουν καταστήσει περιοχές και υποδομές της χώρας τρωτές απέναντι σε έκτακτα φαινόμενα ή καταστροφές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας