Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε μείωση του ELA στα 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειωθεί κατά ένα δισ. το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η περαιτέρω αυτή μείωση κατά 1 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, η δεύτερη μέσα στον μήνα Οκτώβριο, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Βελτίωση η οποία οφείλεται στην υποχώρηση της αβεβαιότητας και στη σταθεροποίηση των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Αμετάβλητοι οι όροι ποσοτικής χαλάρωσης

Επίσης σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσεότι διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα επανεξετάσει την πολιτική της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Τα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται ομαλά και συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, από τη Βαλέτα της Μάλτας.

Αρνητικές πληθωριστικές πιέσεις

Εξήγησε βέβαια ότι λόγω της υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων και τις ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αρνητικές.

Στη βάση αυτή αποφασίστηκε ότι η τρέχουσα πολιτική θα πρέπει να επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.