ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Πάνος Κοσμάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε μια διεθνή συγκυρία με πολλά και ποικίλα ρίσκα, οικονομικά και γεωπολιτικά, να επικρέμανται πάνω από τη διεθνή και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οικονομικές προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς – ιδιαίτερα οι μεσοπρόθεσμες. Πόσο μάλλον όταν η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι προοιωνίζεται όχι μια γραμμική συνέχεια αλλά μια τομή με άγνωστες ακόμη συνέπειες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι προβλέψεις, ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες, έχουν υψηλότερο του συνηθισμένου βαθμό ρίσκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις-προβλέψεις της Κομισιόν, που δεν έχουν καν ενσωματώσει τις πιθανές συνέπειες του «φαινομένου Τραμπ», ιδιαίτερα για την Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα επισφαλείς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την Ελλάδα, ceteris paribus (δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι «έξωθεν» μεταβλητές παραμένουν σταθερές), είναι εντυπωσιακές. Τα βασικά συμπεράσματα είναι τρία:

Πρώτο, ο αναπτυξιακός κύκλος, βασισμένος σε μεγάλο βαθμό στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην εσωτερική κατανάλωση, ολοκληρώνεται το 2026 – με τη συνέχεια να είναι άδηλη.

Δεύτερο, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σε επίπεδα κάτω από 2% μόλις το 2026.

Τρίτο, η μηχανή παραγωγής πρωτογενών υπερ-πλεονασμάτων θα «δουλέψει στο φουλ», μέχρι και το 2026, παράγοντας διαρκή υπερ-πλεονάσματα.

Τέταρτο, τα δύο προηγούμενα καθίσταται υποχρεωτικό να συνυπάρξουν με υπερ-ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών).

Πιο συγκεκριμένα:

● Οι ρυθμοί αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην τριετία 2024-2026 θα κινηθούν σε επίπεδα οριακά πάνω από το 2%: 2,1% φέτος, 2,3% το 2025, 2,2% το 2026. Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου (τόσο σε σχέση με την Ε.Ε. όσο και σε σχέση με την ευρωζώνη) και βασίζονται σε δύο παράγοντες: την εσωτερική κατανάλωση και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

● Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όλη την τριετία: 3,0% φέτος, 2,4% το 2025 και 1,9% το 2026.

● Η «μηχανή» των πρωτογενών υπερ-πλεονασμάτων θα παραγάγει… θηριώδη αποτελέσματα: πρωτογενή πλεονάσματα 2,9% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 και 3,2% του ΑΕΠ το 2026! Για να φτάσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα σε αυτά τα ύψη, το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα γίνει θετικό: -0,6% του ΑΕΠ φέτος, -0,1% του ΑΕΠ το 2025 και +0,2% του ΑΕΠ το 2026.

● Ολα τα προηγούμενα, όχι τυχαία αλλά αναπόφευκτα, θα παραγάγουν υψηλά ελλείμματα πάνω από 7% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 7,1% φέτος, 7,5% το 2025 και 7,2% το 2026.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επένδυσε συνειδητά σε ένα σχέδιο «καλοπιάσματος» των αγορών οικοδομώντας έναν μηχανισμό παραγωγής όχι απλώς πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούσε η Κομισιόν στο όνομα της συμφωνίας του 2018 για την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», δηλαδή λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ, αλλά πολύ υψηλότερα.