Διογκώνεται διαρκώς μέσα στο δυναμικό του φορολογικού μηχανισμού το κλίμα δυσαρέσκειας για τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή. Η κακοσχεδιασμένη και «άτσαλη» υπερσυγκέντρωση των φορολογικών υπηρεσιών στα περίφημα Κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΚ, ΚΕΦΟΔΕ) και η βίαιη «ψηφιοποίηση» των φορολογικών συναλλαγών δημιουργούν καταστάσεις απίστευτης ταλαιπωρίας όχι μόνο για τους συναλλασσόμενους με τις φορολογικές υπηρεσίες φορολογούμενους και φοροτέχνες-λογιστές, αλλά και για τους υπαλλήλους των φορολογικών υπηρεσιών.
Πέρα από αυτό όμως, που είναι ήδη διόλου ευκαταφρόνητο, διογκώνεται επίσης η δυσαρέσκεια για συγκεκριμένες «νομοθετικού» χαρακτήρα επιλογές του κ. Πιτσιλή (διατάξεις νόμων και εγκύκλιοι), οι οποίες οδηγούν ακόμη και σε μη τήρηση συνταγματικών αρχών!
Αποκορύφωμα είναι η πρωτοβουλία κίνησης εφοριακών με τον τίτλο Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων, η οποία προτείνει στην ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ-ΟΔΥ) να υποβάλει αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής με θέμα «την έκφραση δυσπιστίας ως προς την καταλληλότητα του διοικητή της ΑΑΔΕ για την άσκηση δημόσιας εξουσίας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
Στην ουσία, τίθεται ζήτημα να σταματήσει το ανεξέλεγκτο του διοικητή της ΑΑΔΕ, αφού στο όνομα της Ανεξάρτητης Αρχής δεν υπόκειται ούτε σε κοινοβουλευτικό ούτε σε πολιτικό έλεγχο. Το -διάχυτο πλέον- αίτημα επανυπαγωγής του διοικητή της ΑΑΔΕ (ανεξαρτήτως προσώπου) σε δημόσιο έλεγχο μεταφράζεται στην πρόταση για υποβολή «πρότασης δυσπιστίας» στον κ. Πιτσιλή.
Τι του καταλογίζουν
Επί του προκειμένου η συγκεκριμένη κίνηση εφοριακών στην πραγματικότητα εκφράζει ευρύτερη και διάχυτη δυσαρέσκεια, όσα δε καταλογίζονται στον διοικητή της ΑΑΔΕ τείνουν να γίνουν κοινός τόπος στο ευρύτερο ανθρώπινο δυναμικό του φορολογικού μηχανισμού. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές «κατηγορίες» που του απευθύνονται:
● Οτι με την υπερεπίσπευση και τον κακό σχεδιασμό στο φάσμα υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών – ψηφιοποίηση – αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού έχει δημιουργήσει «τραγικές καταστάσεις» και «μπάχαλο».
● Οτι τα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ, ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ) λειτουργούν υπό το κράτος οξείας αντίφασης: Από τη μια, με δραματική υποστελέχωση (πάνω από 40%). Από την άλλη, με διαρκώς αυξανόμενη στοχοθεσία και με ένα «άκρως τοξικό» νομικό πλαίσιο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
● Οτι με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ ΠΟΛ. 1209/2017 αποποινικοποιείται η διαπιστωμένη φοροδιαφυγή επί ενδοομιλικών συναλλαγών, χωρίς να προβλέπεται κάτι ανάλογο από τις διατάξεις περί φοροδιαφυγής του ΚΦΔ).
● Οτι με νομοθετικές ρυθμίσεις όπως με το άρθρο 28 του ν. 5104/2024 (νέος ΚΦΔ) περιορίζεται η διάρκεια φορολογικών ελέγχων και ταυτόχρονα μειώνεται κάτω της 5ετίας η περίοδος παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση της στοχοθεσίας σε πιο περιορισμένο χρόνο, το αποτέλεσμα είναι ότι υποβαθμίζεται ο έλεγχος της μεγάλης φοροδιαφυγής και ο έλεγχος α) είτε γίνεται αναγκαστικά «γρήγορος και πρόχειρος», ευνοώντας τη μεγάλη φοροδιαφυγή, είτε β) στρέφεται αντικειμενικά (για να πιαστούν οι στόχοι) στη φορολογική «μαρίδα», όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότεροι έλεγχοι σε μικρότερο χρόνο.
