Αίσθηση προκάλεσε και στον πολιτικό κόσμο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», «Πρωταθλητές στην τραπεζική απληστία», για τα υπερκέρδη των τραπεζών και τις μονοπωλιακές πρακτικές που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα. Οπως γράφαμε, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον βαθμό συγκέντρωσης των τραπεζών, με αποτέλεσμα κέρδη 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες τη διετία 2022-2023 λόγω του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, που καθιστά υψηλό για τους πολίτες το κόστος δανεισμού («Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο τραπεζικό ολιγοπώλιο η Ελλάδα», Κώστας Ζαφειρόπουλος).
Στη χθεσινή της ενημέρωση η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βούλα Κεχαγιά, επικαλέστηκε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αναφερόμενη σε ανάρτηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη για τη λειτουργία των τραπεζών στην εποχή Μητσοτάκη.
«Αφού [ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.] θυμίζει πως οι τράπεζες διασώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού που μάτωσε τα χρόνια της κρίσης, επισημαίνει την απόφαση των ίδιων των τραπεζιτών να τριπλασιάσουν τους μισθούς τους, να πάρουν μπόνους, να καθιερώσουν υψηλότατες χρεώσεις στις συναλλαγές και να διατηρήσουν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων την ώρα που βρίσκονται στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο πρόεδρός του ζητάμε από το πολιτικό σύστημα ξεκάθαρες απαντήσεις: “Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;”» σημείωσε η κ. Κεχαγιά. Πρόσθεσε πως ήδη 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη αναδεικνύοντας την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για τη μείωση των προμηθειών. «Αλλά το υπουργείο Οικονομικών κωφεύει» δήλωσε.
Ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» έκανε και η Νέα Αριστερά. Επισημαίνει τον τριπλασιασμό των μπόνους των γκόλντεν μπόις και τον αναβαλλόμενο φόρο που ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, νέες και νέοι, ζευγάρια και οικογένειες βλέπουν τα ενοίκια να εκτινάσσονται στα ύψη και τους ίδιους αποκλεισμένους από τη δυνατότητα δανεισμού για την αγορά κατοικίας.
«Η στεγαστική κρίση δεν είναι μονόδρομος. Ενα ολιστικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, κοινωνικής και φοιτητικής στέγης μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν πληρώσουν τους φόρους τους οι τράπεζες. Είναι ζήτημα πολιτικής, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Ή με την τραπεζική απληστία ή με τις ανάγκες της κοινωνίας» επισημαίνει η Νέα Αριστερά.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με κανόνες, ελέγχους και παρεμβάσεις την τραπεζική ασυδοσία, αλλά την ενισχύει και την τροφοδοτεί προκλητικά επί 5 χρόνια, την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν οικονομικά» υπογραμμίζει σε δήλωσή της και η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου.
