Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν περίπου 1.500 άτομα που με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις είχαν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, όμως οι καταναλωτικές τους δαπάνες δείχνουν άλλη εικόνα.
Πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς που «τσίμπησαν» οι έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, οι οποίοι δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με επιβολή φόρων, αλλά και προστίμων για απόκρυψη εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι φέρονται να εμφανίζουν δαπάνες άνω των 20.000 ευρώ που δεν συνάδουν με τα δηλωμένα τους εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Ημερησία» το πρώτο δείγμα ΑΦΜ για τους οποίους εκδόθηκε εντολή ελέγχου προέκυψε μετά την επιλογή υποθέσεων από διάφορα κλιμάκια αποκλίσεων.
Ο έλεγχος, δηλαδή, δεν ξεκίνησε από εκείνους που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις αλλά από δείγμα φορολογουμένων σε κλιμάκια αποκλίσεων από 30.000 έως 50.000 ευρώ , από 100.000 έως 200.000 ευρώ και πάνω από 200.000 ευρώ.
Τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν σε τόκους καταθέσεων, δαπάνες λιανικής σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχεία, δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια, αλλά και έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
