Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
larko ergazomenoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Στη Φθιώτιδα η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. έπεσε στο μισό σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023

Υπό πολιτική πίεση η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις περιοχές που επηρεάζονται από τη λειτουργία της, αποκαλυπτικά της επιτυχίας των εργαζόμενων που έκαναν ορατό τον δίκαιο αγώνα τους ● Σήμερα τα σωματεία επιδιώκουν συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας, αύριο συγκέντρωση στην Ευελπίδων στη δίκη για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και ασφαλή.

Aνάμεσα στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ με την κυβέρνηση -και δη σε κορυφαίο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου τη μέρα που το Πρωτοδικείο Αθήνας έβγαζε προσωρινή διαταγή να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους μέχρι τις 18 Ιουνίου- και στη συνάντηση που πιθανότατα θα έχουν σήμερα Δευτέρα με τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχουν μεσολαβήσει οι ευρωεκλογές. Κι αν πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση είχε έναν λόγο να δείξει κάποια διάθεση διαλλακτικότητας («Θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. [...] Θέλουμε βιώσιμη λύση με αξιόπιστο επενδυτή» είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των εργαζόμενων στα μέσα Μαΐου), τώρα έχει πολλαπλάσιους να δείξει ανακλαστικά.

Στη Φθιώτιδα, τον βασικό από τους 6 νομούς σε όλη τη χώρα που επηρεάζονται από τη λειτουργία της μεταλλουργίας, η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. έπεσε στο μισό σε σχέση με τις εκλογές του περσινού Ιουνίου (18.000 έναντι 36.000 ψήφων και ποσοστό 28%% έναντι 43% πέρσι).

Τα «Λαρκοχώρια»

Στον Δήμο Λοκρών της Φθιώτιδας, όπου βρίσκεται η Λάρυμνα με τη μεταλλουργία και άλλα «Λαρκοχώρια», το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος πέφτει ακόμη χαμηλότερα (στο 24,5% από 43%), ενώ εκτοξεύεται το ποσοστό το ΚΚΕ (από 9% σε 20% στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα), το οποίο σε ορισμένα χωριά αναδεικνύεται πρώτο με ποσοστά από 30% έως και 48%! Ανάλογες επιδόσεις καταγράφονται και σε άλλα χωριά που κατοικούνται από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ή επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της. Τα αποτελέσματα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κινούνται περίπου στους πανελλαδικούς μέσους όρους τους ή κάτω από αυτούς.

Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους και όσων εξαρτώνται από τη συνέχιση της λειτουργίας της πίστωσαν στο ΚΚΕ και στις προσκείμενες σε αυτό συνδικαλιστικές δυνάμεις (αλλά και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας που ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ) τη σταθερή στήριξη στις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες εδώ και 4,5 χρόνια έχουν καταστήσει την υπόθεση ΛΑΡΚΟ ορατή στο πανελλήνιο.

Πέρα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτικό αποτύπωμα του μακρόχρονου αγώνα, που προφανώς προβληματίζει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους τοπικούς «γαλάζιους» βουλευτές (ένας εκ των οποίων είναι ο υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας που παραμένει στο πόστο του), η περιπέτεια της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας των 850 εργαζόμενων βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, διά του δικηγόρου τους Δ. Περπατάρη, με αιτήματα να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας τους και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας μέχρι τη μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη. Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ καλούν σε συγκέντρωση στις 10 στα δικαστήρια και είναι βέβαιο πως θα πλαισιωθούν από τη συμπαράσταση και άλλων σωματείων και ομοσπονδιών, πολλές από τις οποίες καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της ασφάλειας των ευαίσθητων εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας, που εγκυμονούν τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος στην περιοχή αν κλείσουν και μείνουν αφύλακτες χωρίς την επιτήρηση του εξειδικευμένου προσωπικού της (βλέπε «Εφ.Συν.», 2/5/2024, «Κίνδυνος-θάνατος η κλειστή ΛΑΡΚΟ»), οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο. Το ανώτατο δικαστήριο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει.

Επιχειρήματα

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα επιδιώξουν το πρώτο τετ τετ με τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, που δεν είναι σαφές αν είναι ενημερωμένη για τον «φάκελο ΛΑΡΚΟ» και τις ποικίλες νομικές και οικονομικές διαστάσεις του, στις οποίες τα σωματεία έχουν επιτύχει αρκετές νίκες έναντι της κυβέρνησης.

Εχει ενδιαφέρον ότι «προλογίζοντας» αυτή τη συνάντηση συνοψίζουν σε ανακοίνωσή τους ως εξής τη στέρεη επιχειρηματολογία τους προς την κυβέρνηση:

«Ο νόμος που ψηφίσατε προβλέπει λειτουργία με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Η διαδικασία μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη, με τον νέο ιδιοκτήτη έχουμε έρθει σε επαφή και αναγνωρίζει τη διασφάλιση των ειδικευμένων εργαζομένων ως κεφάλαιο, εσείς γιατί προσπαθείτε να μας διώξετε; Δεν χρειάζεται να μας πετάξετε στα προγράμματα ανεργίας και να ερημώσουν τα χωριά μας γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος.

»Σας καλούμε να ανοίξει διάλογος στη βάση της τεκμηριωμένης πρότασης των εργαζομένων, να παραμείνουμε στη ΛΑΡΚΟ χωρίς να σπαταλάτε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατεβάστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα που μας προσδιορίζει ως άνεργους της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και στην Ουγκάντα το υπουργείο Εργασίας κρατάει τα προσχήματα».

Το μυστήριο του μετέωρου διαγωνισμού

Το μεγάλο μυστήριο στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ είναι η αναμενόμενη εδώ και μήνες απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του αποτελέσματος του διπλού διαγωνισμού πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Εναντίον της ανακήρυξης της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή (έναντι προσφοράς 6 εκατ. ευρώ) η ιρλανδική CMI έχει προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία μεταβίβασης.

Πριν από τις ευρωεκλογές σε φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ είχαν διαρρεύσει σενάρια για κυβερνητικό σχέδιο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να αναζητηθεί άλλη λύση, χωρίς αυτή να προσδιορίζεται. Είναι πολύ πιθανό να υπήρξε εισήγηση για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ με... το κομμάτι, εξέλιξη που θα επιβεβαίωνε την καταγγελία των εργαζόμενων ότι «η κυβέρνηση έταζε επενδυτή και βρήκε... παλιατζή». Ωστόσο έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προεκλογικά για «λύση με αξιόπιστο επενδυτή», ο δε υπαρκτός επενδυτής -η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- έχει δηλώσει πρόθεση να παραμείνει στην εικόνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπό πολιτική πίεση η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας