Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.2° 29.3°
2 BF
23%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
29°C
30.4° 28.0°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 30.0°
1 BF
58%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.5°
2 BF
37%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 27.9°
1 BF
61%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
25.1° 24.4°
1 BF
29%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 27.5°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 27.8°
4 BF
30%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 26.7°
0 BF
47%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
0 BF
48%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 26.9°
2 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 24.5°
1 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 29.3°
3 BF
51%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 26.6°
2 BF
14%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 28.6°
2 BF
51%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κουβέντα για τις απευθείας αναθέσεις από τον διοικητή της ΔΥΠΑ - Πληρωμένη απάντηση των εργαζομένων

Καυστική απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του διοικητή της ΔΥΠΑ από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων της Yπηρεσίας

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανοιχτή επιστολή του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρου Πρωτοψάλτη προς τους εργαζόμενούς της, δυο μέρες πριν την κάλπη της Κυριακής και λίγες μετά την προεκλογική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γραφείο της ΔΥΠΑ από όπου ισχυρίστηκε πως οι πρωτοβουλίες της έχουν κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Το ίδιο υποστήριξε σήμερα ο κ. Πρωτοψάλτης, ο οποίος επέλεξε να μην πει κουβέντα για τη σειρά αποκαλύψεων των απευθείας αναθέσεων της Υπηρεσίας, που ανέδειξε πρόσφατα η «Εφ.Συν.». Πρόκειται για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ για διαφήμιση της ΔΥΠΑ το 2023, τις συνολικά πέντε, άνω των 130.000 ευρώ στην εταιρία - φάντασμα Syn International IKE για επικοινωνιακή προβολή, και τα 74.400 ευρώ σε άλλη ιδιωτική εταιρία για την αγορά έτοιμου λογισμικού, το οποίο είχε τεθεί σε λειτουργία από το 2019, για την πλατφόρμα JOBmatch.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΠΟ) της ΔΥΠΑ έθεσε μπαράζ ερωτημάτων για τη διαδικασία της ανάθεσης και τις θέσεις εργασίας, που καλύφθηκαν: πόσες, τί είδους, με τι μισθούς. Όμως, ο διοικητής στην επιστολή του περιορίζεται να αναφέρει ότι έγιναν «συνολικά 12.000 εγγραφές» στην πλατφόρμα μιλώντας για «εντυπωσιακή» ανταπόκριση.

Επίσης, ο ίδιος υποστήριξε πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% τον Απρίλιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 871.314, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2011». Έκανε λόγο, ανάμεσα σε άλλα, για ρεκόρ προσλήψεων ανέργων, θερμή υποδοχή των εργαστηριών συμβουλευτικής, ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού του κοινωνικού τουρισμού, σε νέες δράσεις της Υπηρεσίας για 50.000 ανέργους, στη λειτουργία του Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕΚΟ) και τις μετατάξεις νέων υπαλλήλων, παρά τις σχετικές αντιδράσεις.
 
Καυστική ήταν η απάντηση από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, που συνοψίζει τρόπον τινά ορισμένα εξόφθαλμα «επιτεύγματα» από τα έργα και τις ημέρες του διοικητή, όπως η αύξηση του μισθού του πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως, η νέα «λίστα Πέτσα με επιτυχία, πάνω από 3 εκατ. ευρω για το 2024», τα μπόνους και τις φιέστες καριέρας σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Με σκωπτικό τρόπο η Ομοσπονδία επικρίνει μεταξύ άλλων τη «στοχοπροσήλωση» του διοικητή στη στήριξη της κυβέρνησης, το σίριαλ με τις δικαστικές προσφυγές κατά της Ομοσπονδίας και τα σχέδια περί επέκτασης του ωραρίου. 
Ακολουθούν η επιστολή του κ. Πρωτοψάλτη και η απάντηση της Ομοσπονδίας.

H επιστολή του διοικητή της ΔΥΠΑ

«Αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες,
Η καθημερινή ομαδική προσπάθεια και η διαρκής έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, καινοτόμες δράσεις και νέες υπηρεσίες έχουν σημαντικό αποτέλεσμα και ξεκάθαρο αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% τον Απρίλιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 871.314, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2011. Προφανώς και δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει όλοι μαζί, με σχέδιο, σκληρή δουλειά, προσήλωση στο αποτέλεσμα και συνεχή βελτίωση.

Αναμφισβήτητα, οι υψηλοί ρυθμοί υλοποίησης νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η ψηφιοποίηση, έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας της ΔΥΠΑ.

Συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση, χτες ανακοινώσαμε δύο νέες εμβληματικές δράσεις για
50.000 ανέργους – 25.000 νέοι θα αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία και 25.000 άνεργοι θα αποκτήσουν πράσινες δεξιότητες – με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 250 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα δράση νέας επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ καθώς και πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στις πράσινες δεξιότητες.

Η υλοποίηση των μεγαλύτερων δράσεων κατάρτισης που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα και η μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των πολιτών στα προγράμματα απασχόλησης, με ρεκόρ προσλήψεων ανέργων, και συνεπώς η μεγάλη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων από τη ΔΥΠΑ τα τελευταία χρόνια, αποτελούν απτή απόδειξη της αποτελεσματικότητάς μας, αλλά
επιβεβαιώνει και τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε για ακόμα περισσότερες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Εντυπωσιακή είναι και η ανταπόκριση στη νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες, με συνολικά 12.000 εγγραφές, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 13.500 αντιστοιχίσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Αντίστοιχα, τα δια ζώσης εργαστήρια συμβουλευτικής, που ξεκίνησαν δυναμικά σε όλη τη χώρα, μετά από πολλά χρόνια, έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής από τους πολίτες και για αυτό θα επεκταθούν περαιτέρω μετά το καλοκαίρι, με νέες θεματικές και επιπλέον βελτιώσεις, ενώ βέβαια θα συνεχίσουμε τα πολύ επιτυχημένα διαδικτυακά εργαστήρια που ξεκίνησαν πέρσι.

Επίσης, πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία του νέου πρότυπου Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕΚΟ) στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο ΓΕΚΟ υιοθετεί καινοτόμα χαρακτηριστικά και σύγχρονες υποδομές, με πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με κινητικές αναπηρίες, ενώ υπάρχει ειδική διαμόρφωση για συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το νέο ΓΕΚΟ διαμορφώθηκε σε ιδιόκτητο χώρο που δυστυχώς παρέμενε κλειστός και αναξιοποίητος από το 2012 που περιήλθε στην κυριότητα της ΔΥΠΑ από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Η αξιοποίηση των ακινήτων μας που ρημάζουν επί χρόνια προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα και ο ν. 4921/2022 μας δίνει σημαντικά εργαλεία να προχωρήσουμε με ευελιξία και ταχύτητα.

Στον τομέα των κοινωνικών πολιτικών, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού κατά 43% από πέρσι – από 35 εκ. σε 50 εκ. ευρώ – ενώ σε 5 χρόνια συνολικά έχει πενταπλασιαστεί από τα 10 εκ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε 300.000 συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους διακοπές, ενώ η Θεσσαλία (πλην Σποράδων) συμπεριλήφθηκε στο ειδικό καθεστώς των 12 δωρεάν διανυκτερεύσεων για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Τέλος, όσον αφορά στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΔΥΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των 540 εργασιακών συμβούλων, ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για 60 επιπλέον εργασιακούς συμβούλους, με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια επιλογής, και βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησής τους. Ελπίζουμε σύντομα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους. Ταυτόχρονα, έχει υποβληθεί αίτημα της ΔΥΠΑ για επιπλέον 300 εργασιακούς συμβούλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί σύντομα.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας, υπήρξε και πάλι μεγάλο ενδιαφέρον για μετάταξη προς τη ΔΥΠΑ και ήδη έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 34 μετατάξεις νέων υπαλλήλων, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής και άλλοι.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και τη συνεχή προσπάθεια ώστε η ΔΥΠΑ να βελτιώνεται διαρκώς και να παρέχει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και ακόμα πιο αποτελεσματικές δράσεις και να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Πρωτοψάλτης Διοικητής
Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης»

 

Η απάντηση των εργαζομένων από το Δ.Σ. της Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

«Αγαπητέ συνεργάτη μας,

Λάβαμε την επιστολή σας και έχουμε μείνει άναυδοι!

Η αλήθεια είναι ότι σας θαυμάζουμε για την αποτελεσματικότητα σας  στις απευθείας αναθέσεις,

Σας θαυμάζουμε από τη στοχοπροσήλωση σας στη στήριξη της Κυβέρνησης που σας διόρισε, 

Σας θαυμάζουμε για  τη νέα λίστα Πέτσα που υλοποιείτε με επιτυχία, (διαφημιστική δαπάνη για προβολή της ΔΥΠΑ (δηλαδή εσας) πάνω από 3 εκ ευρω για το 2024!

Αγαπητέ συνεργάτη μας,

 Έχουμε μείνει άναυδοι  από την αύξηση του μισθού σας  πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως (όχι μπράβο σας) ,

Έχουμε μείνει άναυδοι  από την διαχείριση σας στο θέμα της ειδικής παροχής μητρότητας, και από της συμπεριφορά σας απέναντί μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά που έχετε προσφύγει δικαστικά εναντίον της Ομοσπονδίας πάνω από 10 φορές,

Σας ευχαριστούμε για την επέκταση του ωραρίου που μας ανακοινώσατε ότι σχεδιάζεται,

 Σας ευχαριστούμε  για τα δεκάδες τελεσίγραφα άνευ λόγου,

Σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλων για τα μπόνους που μοιράσατε με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη

Σας ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες που δημοσιεύεται καθημερινά με τους υπάλληλους. Έχουμε προτείνει να μπείτε στο βιβλίο γκίνες ο πιο πολυφωτογραφημένος κυβερνητικός παράγοντας.

Σας ευχαριστούμε γιατί καλέσατε σε πειθαρχικό έλεγχο συναδέλφισσα που απλά διαφώνησε μαζί σας και κρατούσατε την αθωωτική απόφαση στο συρτάρι σας μέχρι τη συνταξιοδότηση της

Σας ευχαριστούμε που κάνετε μπουλινγκ σε εργαζόμενους και άμα λιποθυμήσει και κανείς δε χάλασε ο κόσμος,

Σας ευχαριστούμε για τις 24 φιέστες καριέρας σε πεντάστερα ξενοδοχεία . Χωρίς ποτέ να μας έχει πει πόσοι άνεργοι κάναν καριέρα

Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες αχούρια

Σας ευχαριστούμε γιατί χωρίς εσάς η ΔΥΠΑ.....  θα ήταν ΟΑΕΔ»


Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος  ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ.   Τηλιγάδας Κ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κουβέντα για τις απευθείας αναθέσεις από τον διοικητή της ΔΥΠΑ - Πληρωμένη απάντηση των εργαζομένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας