Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.8° 32.5°
5 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
39.4° 32.4°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
38.7° 34.9°
3 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.7° 34.9°
5 BF
34%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
38.0° 31.8°
2 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
34.4° 33.4°
2 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
19%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 30.8°
4 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
34.0° 31.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
3 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 33.4°
4 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.1° 31.5°
3 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.3° 31.8°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
36.0° 35.0°
5 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
34.3° 32.1°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
33°C
37.8° 32.5°
3 BF
52%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 33.2°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
eggrafo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ανακοίνωση της εταιρείας «φάντασμα» που εστάλη σε ηλεκτρονικές σελίδες και αναρτήθηκε σε δύο ιστοσελίδες για να «πιστοποιηθεί» το πλούσιο παρελθόν της στη διαφήμιση

Η μυστηριώδης εταιρεία των 5 απευθείας αναθέσεων της ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ προτρέπει συνδικαλιστές και δημοσιογράφους να ζητήσουν εξηγήσεις από την εταιρεία ● Η εταιρεία απαντά με ανακοίνωσή της, επιλεκτικά σε sites, αλλά αποκρύπτοντας ονόματα και διευθύνσεις ● ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φέρνουν το θέμα στη Βουλή και καταγγέλλουν το πάρτι των αναθέσεων.

Η προσπάθεια συγκάλυψης του αναδυόμενου σκανδάλου που κατήγγειλαν τρεις συνδικαλιστικοί φορείς (ΠΑΝΣΥΠΟ, Ομοσπονδία ΔΥΠΑ και ΠΟΚΟΠΚ) και ανέδειξε χθες η «Εφ.Συν.» για την απευθείας ανάθεση πέντε έργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με το γνωστό κόλπο της κατάτμησης έργων, ύψους άνω των 130.000 ευρώ, στην εταιρεία με την επωνυμία Syn International IKE, η οποία συστάθηκε λίγο πριν από την απευθείας ανάθεση του πρώτου εκ των πέντε έργων, οδήγησε χθες τη διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε πανικό και σε εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από όσο φαινόταν. Τόσο χειρότερη, που θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος όχι μόνο η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο πανικός της διοίκησης ΔΥΠΑ (διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης με υποδιοικητές τη Χορμόβα και τον Γεωργιάδη) να κλείσει άρον άρον το θέμα, εκθέτουν όχι μόνο τη διοίκηση αλλά φέρουν σε δύσκολη θέση και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έχει την εποπτεία της ΔΥΠΑ και διατηρεί εμβληματική σιωπή, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο που όλα τα στοιχεία (περίεργες ανακοινώσεις από ανώνυμη εταιρεία που στέλνονται επιλεκτικά σε κάποια sites και δοξασίες υπέρ των απευθείας αναθέσεων) προκαλούν ακατάσχετους γέλωτες, όπως προκύπτει από τα όσα ακολούθησαν χθες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός σε ερώτηση για το «εάν καλύπτεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το μεσημέρι η ΔΥΠΑ», προτίμησε να διατηρήσει τη σιωπή της.

Ας δούμε τις εξελίξεις με τη σειρά. Κατ’ αρχάς, και ενώ μέχρι προχθές το βράδυ η διοίκηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα απαντήσει στα δημοσιεύματα για τις προβληματικές απευθείας αναθέσεις παρά μόνο στη Βουλή (στην επερώτηση που έχει ήδη κατατεθεί από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Μουλικιώτη), άλλαξε γνώμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και της συνάντησης του με τους συλλόγους και τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ απέστειλε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται μεν τις πέντε αναθέσεις, αρνείται, όμως, οποιοδήποτε διευκρινιστικό στοιχείο στα κρίσιμα ερωτήματα για το πώς επελέγη μια εταιρεία με ανύπαρκτο έργο και με τυπική μόνο τη σύστασή της λίγους μήνες πριν από τις αναθέσεις.

Με την ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση της ΔΥΠΑ καλούσε –άκουσον άκουσον!– «εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρία, να απευθυνθεί σε αυτήν». Εννοείται δε πως στην ανακοίνωση εκθειάζει το έργο της ΔΥΠΑ, υπεραμύνεται των απευθείας αναθέσεων που έχουν γίνει ο κανόνας για όλα τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και φυσικά κλείνει εκφοβίζοντας δημοσιογράφους και συνδικαλιστές με «την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος, ώστε να διαφυλάξει το κύρος της».

Το πιο ωραίο όμως ήλθε λίγες ώρες μετά. Σε sites αναρτήθηκε αργά το απόγευμα ανακοίνωση μιας εταιρείας η οποία, χωρίς να αναφέρει ούτε ποια είναι ούτε ποιον εκπροσωπεί, επιχειρεί να «αποκαταστήσει την αλήθεια», η οποία όπως λέει προκλήθηκε από «δυσφημιστικά δημοσιεύματα σχετικά με την ανάθεση από τη ΔΥΠΑ διαφημιστικής καμπάνιας στην εταιρεία μας».

Υποθέτοντας, λοιπόν, ότι πρόκειται για τη Syn Ιnternational ΙΚΕ, διαβάσαμε ότι «διατηρεί 5 υπαλλήλους και συνολικά 8 πεπειραμένα στελέχη», όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις πρώτες αναθέσεις είχε μόνο έναν εργαζόμενο, ενώ παρουσιάζει και τον επικεφαλής της τον οποίο και πάλι δεν κατονομάζει. Υποθέτουμε, λοιπόν, και πάλι ότι πρόκειται για τον κύριο Ομάρ Καζί Ζαφάρ Ούλα Νιλουφάρ, του οποίου το όνομα εμφανίζεται στο καταστατικό της εταιρείας ως βασικού μετόχου της ΙΚΕ που πήρε τα έργα. Κι έτσι, μέσα από αυτήν την ανώμυμη δήλωση –αφού δεν υπογράφεται από κανέναν– διαβάσαμε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας αποφάσισε –παρά την πολυσχιδή και διεθνή επιχειρηματική του δραστηριότητα– να ασχοληθεί με τα προγραμματάκια της ΔΥΠΑ για να αποκομίσει –πόσο νομίζετε;– μόλις 2.180 ευρώ μεικτό έσοδο.

Η ανακοίνωση της εταιρείας «φάντασμα»

«Ο ιδιοκτήτης μας» αναφέρει η δήλωση, χωρίς να λέει, φυσικά ποιος είναι αυτός για τους αναγνώστες των sites που δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τις καταγγελίες των τριών συλλόγων στο προχθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» ή της «Δημοκρατίας» και δεν άκουσαν ούτε το μεσημεριανό μαγκαζίνο «Στο Κόκκινο 105,5», «βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και διαθέτει ελληνική ταυτότητα, προς απογοήτευση όσων διασπείρουν ποινικά κολάσιμους υπαινιγμούς σε βάρος του με ρατσιστική χροιά, όπως αποτυπώθηκαν στα σχετικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, πέραν της SYN International ΙΚΕ, είναι μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Midland Bank στο Μπαγκλαντές, η οποία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, έχει εργαστεί ως Διευθυντής ISM στην Prometheus Shipping SA στην Ελλάδα, είναι Διευθυντής σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της οικογενείας του, έχει συνεργαστεί με τη Sony Licensed Gaming Studio στη Δανία και έχει αναλάβει στο παρελθόν την επέκταση του Ομίλου HSM (Hongkong Shanghai Group) στον τομέα της ενέργειας».

Αυτός ο επιχειρηματίας (που ενδεχομένως είναι υπαρκτό πρόσωπο κι ίσως κάποιος χρησιμοποιεί το όνομά του) αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί με τα μικροποσά της ΔΥΠΑ, δημιούργησε μια ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, η οποία μπορεί να μην έχει ούτε ένα site με τις διαφημιστικές δουλειές που έχει στο ενεργητικό της, ώστε να αναλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2023 τα έργα και μπορεί κανείς να μην αντιλαμβάνεται πώς επελέγη, και η εταιρεία του (και πάλι η ανακοίνωση αποφεύγει να αναφέρει επωνυμία) διαθέτει «ειδικό συνεργάτη ο οποίος δραστηριοποιείται» για την εκτέλεση έργου σε τηλεοπτικά μέσα και ψυχαγωγία «από το 2014»!

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εταιρεία του επιχειρηματία του οποίου το όνομα (επιμένουμε) δεν αναφέρεται (λες κι έχει πέσει απαγορευτικό) «έχει συνεργαστεί στον τομέα της διαφήμισης με το μεγαλύτερο brand αναψυκτικών, ένα από τα μεγαλύτερα brands μπύρας και brands στον τομέα των κοσμημάτων και της μόδας» και σημειώνει: «Η εταιρεία μας στεγάζεται σε γραφεία 200 τ.μ. μαζί με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα με πληθώρα ετήσιων διαφημιστικών πλάνων και ενεργειών και ως εκ τούτου υψηλό ετήσιο κύκλο εργασιών». Φυσικά όποιος συνέταξε την ανακοίνωση δεν γνωρίζει ότι απαγορεύεται στην ΔΥΠΑ να συνεργάζεται με εταιρείες που συστεγάζονται.

Αλλά το ακόμη ωραιότερο επισημαίνεται ως εξής: «Σημειωτέον ότι τα κέρδη μας ως αναδόχου του έργου της ΔΥΠΑ δεν ξεπερνούν το 8% της συνολικής δαπάνης ύψους 27.250€, πλέον ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, το σύνολο των μεικτών εσόδων μας από το ανατεθέν έργο δε θα ξεπερνά τα 2.180 ευρώ .

Αλλά η προχειρότητα που γέννησε ο πανικός δεν σταματά εδώ. Καθώς η ΔΥΠΑ με την ανάθεση πέντε έργων σε εταιρεία που δεν διαθέτει καν ιστοσελίδα φαίνεται ότι παραβίασε τον νόμο 4072 περί εταιρικής διαφάνειας, φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα ενεργοποιήθηκαν κάποιες ιστοσελίδες.

Στο άρθρο 47 του νόμου (ΦΕΚ Α΄ 86/11-04-2012) αναφέρονται ρητώς τα εξής:

1. Σε κάθε έντυπο της εταιρείας πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται η επωνυμία της, το εταιρικό κεφάλαιο και το συνολικό ποσό των εγγυητικών εισφορών του άρθρου 79, ο αριθμός ΓΕΜΗ της εταιρείας, η έδρα της και η ακριβής της διεύθυνση, καθώς και αν η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Αναφέρεται επίσης η ιστοσελίδα της εταιρείας σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.

2. Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία οφείλει μέσα σε ένα μήνα από τη σύστασή της να αποκτήσει εταιρική ιστοσελίδα, όπου πρέπει να εμφανίζονται με μέριμνα και ευθύνη του διαχειριστή τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις των εταίρων, με την κατηγορία εισφορών του καθενός, το πρόσωπο που ασκεί τη διαχείριση, καθώς και οι πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου. Στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται και η ιστοσελίδα της εταιρείας. Περισσότερες εταιρείες μπορούν να έχουν κοινή ιστοσελίδα, αν το περιεχόμενό της είναι σαφώς διακριτό ανά εταιρεία.

Eπειδή λοιπόν η διοίκηση γνωρίζει ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα κάποιος φρόντισε άρον άρον να δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα. Ψάχνοντας χθες στο διαδίκτυο να βρούμε, πόθεν προέκυψε η συγκεκριμένη ανακοίνωση ανώνυμης εταιρείας που δεν έχει ούτε όνομα, ούτε οδό, ανακαλύψαμε ακόμη ένα διαμάντι. Ή μάλλον δύο. Δύο ιστοσελίδες στις οποίες μόλις εισέλθει κάποιος βρίσκεται μπροστά στην ανακοίνωση της «εταιρείας». H μια ιστοσελίδα με COPYRIGHT 2023 SYN δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2024… δηλαδή ίσως και χθες. Η δεύτερη, το 2021. Αλλά ουδεμία από αυτές παρουσιάζεται ως εταιρική ιστοσελίδα της Syn International IKE. Επίσης, στο LinkedIn, όσο κι αν προσπαθήσαμε, το site της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ανοίγει, ενώ στο facebook μοιάζει ανενεργό.

Φυσικά και η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Από τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη, στα γραφεία της ΔΥΠΑ

Πλήρη διαλεύκανση θα ζητήσει ο Κασσελάκης

Πηγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» ότι μετά και την ενημέρωση από τους συνδικαλιστές για τις απευθείας αναθέσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης εξετάζει με ιδιαίτερη ανησυχία το θέμα και δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι. «Το θέμα θα έλθει και στη Βουλή και θα ζητήσουμε πλήρη διαλεύκανση», επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Ξέφραγο αμπέλι»

Γ. Μουλκιώτης, τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

«Τελικά η Ν.Δ. και το μέγαρο Μαξίμου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, όπου τα συμφέροντα που την στηρίζουν και οι ημέτεροι κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ στην εταιρία φάντασμα δεν έχουν τελειωμό. Σε πόσες τέτοιες εταιρείες ζητείται η παραίτηση του διοικητή της; Την απάντηση θα δώσει ο ελληνικός λαός, για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρεπή διαβίωσή του», δήλωσε χθες ο τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μουλκιώτης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μυστηριώδης εταιρεία των 5 απευθείας αναθέσεων της ΔΥΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας