Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος απασχολούν την κυβέρνηση που καλείται να καταθέσει νομοσχέδιο εντός του Νοεμβρίου. «Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις», επαναλαμβάνει ο Γ. Κατρούγκαλος, την ίδια ώρα που έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει «ψαλίδισμά» τους.
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής.
«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.
«Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ.
«Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή».
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ότι το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Επικαλέστηκε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και τόνισε ότι στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας».
Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
Εν τω μεταξύ, συνήλθε την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν:
- Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα παραδώσει το πόρισμά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
- Η αναγκαία προετοιμασία για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στους ανασφάλιστους πολίτες, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει τη θέσπιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προχωρούν οι τεχνικές επεξεργασίες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Έρχεται «ψαλίδι»…
Νέες περικοπές στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.
Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
